« Zpět

Celkovou historii úvěrů sleduje již 57 procent splátkového trhu

| 13. ledna 2010 - 11:03 | Zprávy | Bankovní úvěry

Do Nebankovního úvěrového registru vstoupily společnosti Cetelem a Cofidis. Členství v Nebankovním úvěrovém registru jim umožní sledovat, jak žadatelé o úvěr historicky spláceli, i aktuální výši jejich celkových závazků vůči dalším finančním institucím. K celkové úvěrové historii klientů tak mají nyní přístup společnosti, které mají podle České leasingové afinanční asociace (ČLFA) na trhu spotřebitelských úvěrů podíl 57 procent. To je o 22 procent více než před rozšířením registru.

Společnosti Cetelem a Cofidis vstoupily do Nebankovního úvěrového registru.
Do Nebankovního úvěrového registru vstoupily společnosti Cetelem a Cofidis. Členství v Nebankovním úvěrovém registru jim umožní sledovat, jak žadatelé o úvěr historicky spláceli, i aktuální výši jejich celkových závazků vůči dalším finančním institucím. K celkové úvěrové historii klientů tak mají nyní přístup společnosti, které mají podle České leasingové a finanční asociace (ČLFA) na trhu spotřebitelských úvěrů podíl 57 procent. To je o 22 procent více než před rozšířením registru.
Naším cílem je zodpovědný přístup k úvěrování, k čemuž potřebujeme znát celkovou finanční historii klienta dříve, než mu poskytneme jakýkoli náš produkt. Již nyní sice prověřujeme informace poskytnuté žadateli o úvěr v různých registrech a externích databázích, protože jsme zakládajícím členem sdružení SOLUS. Po vstupu do Nebankovního úvěrového registru však budeme mít rozšířenou možnost ověřovat nejen negativní, ale i pozitivní data. Díky tomu budeme moci klientům lépe nabídnout produkty na míru, říká Martin Malý, tiskový mluvčí společnosti Cetelem.
Vstupem společností Cetelem a Cofidis se počet firem zapojených do Nebankovního úvěrového registru, který vedle splátkových společností využívají rovněž leasingové společnosti, poskytovatelé kreditních karet nebo faktoringové firmy, rozrostl na 26. Jen v roce 2009 přitom přibylo šest nových členů. Podle zástupců registru lze zvýšený zájem o členství očekávat i v roce 2010, protože celkovou úvěrovou historii klientů chce sledovat stále více firem.
V souvislosti s rostoucím objemem nesplácených závazků a rizikem předlužení se na Nebankovní úvěrový registr obrací další společnosti, které mají zájem sledovat i pozitivní data o klientech, tedy například jejich celkový objem závazků vůči finančním institucím. Poskytnutím každého dalšího úvěru nebo jiné finanční služby totiž může u klientů docházet k předlužení, které často vede k neschopnosti splácet své závazky v budoucnu, vysvětluje Karel Kolář, výkonný ředitel sdružení Leasing & Loan Credit Bureau (LLCB), které Nebankovní úvěrový registr provozuje.
Podle Koláře je členství v registru rovněž signálem pro potenciální žadatele o úvěr, že daná společnost dokáže prověřit jejich schopnost dostát svým závazkům, a tím je ochránit před budoucími problémy. Firmy, které registry nevyužívají, totiž musí promítnout riziko spojené s nesplácením do ceny poskytnutých peněz, což neúměrně zvyšuje úrokové sazby a u lidí způsobuje největší finanční problémy.
Naše společnost je již od roku 2005 členem jednoho registru a nyní se stáváme členem i druhého. Vede nás k tomu snaha odpovědně úvěrovat, tedy poskytovat úvěry správným klientům ve správné výši. Přístupem do Nebankovního úvěrového registru získáme nejen informace o širším okruhu klientů, ale i informace o výši jejich závazků a schopnosti je plnit. Věříme, že nově budeme schopni ještě lépe posuzovat úvěrové riziko a klientům tak moci nabídnout optimálnější produkt, říká Marek Štejnar, finanční ředitel společnosti Cofidis.
Nebankovní úvěrový registr slouží jeho účastníkům k vzájemnému informování o údajích vypovídajících o bonitě, důvěryhodnosti a platební morálce jejich klientů. Obsahuje především pozitivní data, ale i negativní informace o klientech.
Nebankovní registr funguje od června 2005. Sdružení LLCB, které Nebankovní registr provozuje, založilo sedm předních společností působících na území České republiky v oblasti leasingu a splátkového prodeje, konkrétně ČSOB Leasing, GE Money Auto, GE Money Multiservis, CAC LEASING (dnes UniCredit Leasing CZ), CCB Finance (dnes Santander Consumer Finance), ŠkoFIN a Leasing České spořitelny.
V lednu 2006 byla zahájena vzájemná výměna informací mezi Nebankovním a Bankovním registrem, díky kterému je dnes členům Nebankovního registru k dispozici více než 6 milionů záznamů o úvěrových smlouvách.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.