« Zpět

Banky ženám s dětmi úvěry nepřejí

| 5. října 2009 - 10:28 | Zprávy | Bankovní úvěry

Banky rodičům s malými dětmi příliš nepřejí. Svobodná či vdaná matka na mateřské dovolené neobstojí v podstatě s žádnou žádostí o úvěr. „Bohužel, maminka na rodičovské dovolené v bance moc šancí nemá. Z různých typů úvěrů jsme schopní poskytnout pouze hypotéku, ale i v tomto případě záleží na celkové výši jejích příjmů,“ říká Markéta Dvořáčková, tisková mluvčí GE Money Bank. 

Banky rodičům s malými dětmi příliš nepřejí. Svobodná či vdaná matka na mateřské dovolené neobstojí v podstatě s žádnou žádostí o úvěr.
„Bohužel, maminka na rodičovské dovolené v bance moc šancí nemá. Z různých typů úvěrů jsme schopní poskytnout pouze hypotéku, ale i v tomto případě záleží na celkové výši jejích příjmů,“ říká Markéta Dvořáčková, tisková mluvčí GE Money Bank.
Ztížený přístup k úvěrům mají i spolu žijící rodiče, z nichž jeden je na rodičovské dovolené. Je proto rozumnější potřebné úvěry na bydlení uzavřít ještě před nástupem ženy na mateřskou dovolenou. Rodina tak získá nejen snadnější přístup k úvěrům, ale díky lepší bonitě banka nejspíše nabídne i výhodnější podmínky.
Podobný postoj banky vyznávají u menších úvěrů – kontokorentu a kreditní karty. Výše dostupného úvěru z doby před nástupem na mateřskou dovolenou totiž matce zůstane i po porodu. Banky navíc při vyhodnocování žádostí o úvěry neberou potenciální rodičovství žadatelů v úvahu. Je jen na nich, aby dokázali odhadnout svoje možnosti splácet i v případě, že se rodina rozroste.
Almužna pro spořivé Přístup k bankovním úvěrům mladým rodičům neusnadní ani předchozí úvěry nebo spolehlivé splácení dřívějších půjček. Na odmítavý postoj banky narazili například partneři, kteří nechtěli zveřejnit svá jména, ale HN jejich identitu znají. Původně měli v bance tři účty, jeden ženy, jeden muže a jeden společný. Žena na mateřské se rozhodla své konto, které měla i s kontokorentem, v rámci úsporných opatření zrušit. Kontokorent chtěla zřídit na společném účtu, na který manžel dál posílá peníze a má k němu podpisové právo.
Protože je ale účet psaný na ženu na rodičovské dovolené, banka bez ohledu na čtyřicetitisícový měsíční obrat na účtu, vysoké zůstatky a zřízení spořicího konta nabídla kontokorent pouze pět tisíc korun. Jejímu manželovi, kterému na jeho osobním účtu zůstává méně peněz, stejná banka vytrvale nabízí kontokorent osmkrát vyšší.
Kontokorent je přitom pro banky jedním z nejméně rizikových úvěrů. „Při žádosti o kontokorent bereme rodičovský příspěvek jako příjem, konkrétní možnosti úvěru záleží na pohybech na účtu. V tomto případě je ale vhodnější podání žádosti spolu s partnerem,“ potvrzuje za ČSOB Irena Zatloukalová z tiskového oddělení banky.
Někde ale může být rodičovství na závadu i ve chvíli, kdy o úvěr žádají partnerské dvojice společně. „Před několika měsíci jsme s manželem žádali o půjčku u České spořitelny. Mateřská přitom bance vadila, ale kdyby se do žádosti napsalo, že nemám příjem žádný, tak by úvěr schválila, manželův příjem by stačil,“ popisuje na diskusním fóru modrykonik.cz svou zkušenost uživatelka katty_k.
Další banky rodičovský příspěvek jako příjem vůbec neuznávají. „O úvěr v naší bance může požádat osoba, která má pravidelné příjmy ze závislé či nezávislé činnosti. Z toho vyplývá, že žena na rodičovské dovolené o úvěr požádat nemůže,“ vysvětluje Martina Lambert z LBBW. Pozor na lichvu Toto chování bank vyhovuje lichvářům a nebankovním firmám, které na lidi na rodičovské dovolené cílí marketing. Třeba Provident Financial nedávno lákal, na hranici etiky, klienty reklamou, ve které rodiče neměli hotovost na koupi dětského kočárku. Hodná rodinná přítelkyně z Providentu samozřejmě situaci zachránila. Úvěry od nebankovních firem a lichvářů, kteří lákají matky na mateřské na inzeráty mohou být desetkrát a vícekrát dražší než bankovní úvěr. Mnohem méně výhodné jsou také smluvní podmínky a rizika, kterým klient čelí v případě, že nezvládne své závazky splácet. „Nejhorší, co mohou maminky udělat, je řešit nedostatek peněz u nebankovních společností. Pokud nedostanou bankovní úvěr, měly by hledat pomoc u rodiny, najít si spolužadatele či ručitele, který jim pomůže zvýšit bonitu. A pokud to jde, mohou počkat, až nastoupí po mateřské znovu do práce,“ radí Stanislav Beran z poradenské společnosti AWD ČR.
***
Jak se banka staví k žadatelům o úvěr, pokud pobírají rodičovský příspěvek?
Kristýna Havligerová Česká spořitelna
U každého žadatele o úvěr zjišťujeme jeho schopnost úvěr splácet. Posuzujeme nejen jeho příjmy, ale také výdaje. Člověk na rodičovské dovolené má příjmy značně omezené, proto tuto situaci nejčastěji řešíme takzvaným spoludlužnickým závazkem druhého z manželů/partnerů, který příjmy má.
Martina Lambert LBBW
Základní pravidlo pro všechny žadatele o úvěrové produkty je, že o ně může požádat pouze osoba, která má pravidelné příjmy ze závislé či nezávislé činnosti. Z toho vyplývá, že bez těchto příjmů není možné o úvěr požádat. Rodičovský příspěvek akceptujeme jako dodatečný příjem. U hypoték je výjimka, tam může být rodičovský příspěvek brán jako hlavní příjem, ale za podmínky, že dotyčný/ná bude v žádosti pouze jako spolužadatel.
Markéta Dvořáčková Ge Money Bank
Bohužel, maminka, která je pouze na rodičovské dovolené, v bance moc šancí nemá. Z nabízených úvěrů jsme schopni poskytnout pouze hypotéku, u které rodičovský příspěvek uznáváme jako příjem. Pak záleží na tom, jestli celkové příjmy rodiny stačí na splátky. U ostatních úvěrů by měla matka na rodičovské mít alespoň nějaký stabilní příjem. Při rodičovské je možné vydělávat neomezeně peněz.
Irena Zatloukalová ČsoB
Příjem z rodičovské banka jako příjem uznává. Klientkám, které jsou na rodičovské, nicméně doporučujeme, aby žádaly o úvěry spolu s partnerem nebo aby partner žádal o úvěr sám. Důvodem je možnost získat vyšší úvěrové limity, než kdyby žádala sama.
Michal Teubner
koMerČní Banka Uznáváme rodičovský příspěvek jako příjem, banka akceptuje maximálně 7600 korun. Příjmy, které na účet například zasílá partner žadatelky o úvěr, nemůžeme uznat. Přístup k úvěrům tak pro žadatele na rodičovské dovolené závisí na individuálním posouzení a nelze jednoznačně potvrdit, zda by banka úvěr poskytla.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.