« Zpět

Banky novými reklamami na úvěry riskují milionovou pokutu

| 14. května 2011 - 22:19 | Zprávy | Bankovní úvěry

Nový zákon o spotřebitelském úvěru říká bankám také to, jaké údaje má obsahovat reklama, kromě jiného mají být zřetelné. Jestli tomu tak je, to posuďte sami. Od začátku roku je platný nový zákon o spotřebitelském úvěru, který měl posílit pozici běžného spotřebitele.

Nový zákon o spotřebitelském úvěru říká bankám také to, jaké údaje má obsahovat reklama, kromě jiného mají být zřetelné. Jestli tomu tak je, to posuďte sami. Od začátku roku je platný nový zákon o spotřebitelském úvěru, který měl posílit pozici běžného spotřebitele. Ten tak dostal do rukou nová zákonem zaručovaná práva, mezi které patří hlavně možnost bezplatně během prvních 14 dnů odstoupit od úvěrové smlouvy (s povinností vrátit peníze do 30 dnů) a možnost předčasného splacení úvěru s tím, že si banka nebo úvěrová společnost může účtovat maximální poplatek ve výši jednoho, respektive půl procenta (v případě, že splatnost úvěru je menší než 1 rok) ze splácené částky.

 Druhým důležitým posláním nového zákona bylo zaručit spotřebitelům dostatečný přísun informací. Kdo tedy nyní chce nabízet spotřebitelské úvěry (nebo leasingy kromě operativních bez opce zaručující odkup), musí před podepsáním smlouvy naservírovat spotřebiteli velké množství dat, kde kromě všech potřebných parametrů úvěru bude ukázána také suma, kterou za úvěr celkově zaplatíte.

Co tyto změny přinesly do praxe, jsme si ukázali v článku Lidé půjčky bankám předem nevracejí, přestože už mohou.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.