« Zpět

Ušlý zisk si může podnik pojistit v několika produktech

| 15. ledna 2009 - 12:35 | Zprávy

Někde jsem viděl, že je možné pojistit si ušlý zisk. V rámci jakého produktu? Na jaká rizika se vztahuje? Jde o velmi specifické pojištění, které prolíná vesměs několika produkty. Takže i u jednotlivých pojišťoven na našem trhu najdete tyto produkty v nejrůznějších modifikacích.

UKÁŽEME VÁM CESTU

Někde jsem viděl, že je možné pojistit si ušlý zisk. V rámci jakého produktu? Na jaká rizika se vztahuje? O. Smola, Brno

Jde o velmi specifické pojištění, které prolíná vesměs několika produkty. Takže i u jednotlivých pojišťoven na našem trhu najdete tyto produkty v nejrůznějších modifikacích. Je potřeba vždy pečlivě prostudovat konkrétní nabídky a hlavně zvážit všechna rizika, která mohou daný typ podnikatelské činnosti klienta nejvíce ohrožovat.
Nejčastěji lze pojištění ušlého zisku a stálých nákladů sjednat v rámci majetkového pojištění. Je pomocníkem v případech, kdy podnikatel nemůže provozovat svoji činnost například v důsledku živelní pohromy – požáru, povodně nebo záplavy.
V takové situaci firmě nabíhají stálé náklady a dále přichází o zisk, který by v případě normálního provozu realizovala. Toto pojištění je určeno k překlenutí období nutného na rekonstrukci provozu a zajištění finanční stability podniku.
Zisk je možné si připojistit také v rámci pojištění přepravy zásilek. Připojišťuje se očekávaný zisk příjemce zásilky pro případ, kdy se věc poškodí či ztratí při cestě. Příjemce pak tedy nemá možnost zásilku využít k plánované činnosti a může tím přijít o část svého zisku.
V obou výše uvedených případech platí, že pojišťovny nepojišťují zisk v jakékoliv výši. Limit pojistného plnění musí odpovídat průměrnému zisku za minulé období a v případě zásilek pak obecným zvyklostem v pohybu zboží.
Ušlý zisk může být i součástí plnění v pojištění odpovědnosti za škodu. Pokud zaviníte nějakou škodu a poškozený bude v souvislosti s tím požadovat též náhradu ušlého zisku, uhradí za vás tyto nároky pojišťovna.
Navíc v pojištění odpovědnosti za škodu je možno sjednat i pojištění finančních škod. Jedná se například o škody vyplývající z profesní odpovědnosti. Plnění pokryje například penále uložené klientovi daňového poradce, který udělal chybu v daňovém přiznání.
Pro své vybrané klienty některé pojišťovny nabízejí i zcela speciální produkty, jako je pojištění finančních ztrát pro pořadatele nejrůznějších akcí. Ztráty mohou nastat v důsledku nekonání akce. Rizikem pořadatele je především zrušení nebo přesunutí akce způsobené neúčastí umělce, živelní událostí, například deštěm, větrem nebo závadou na technickém zařízení.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.