« Zpět

Úroky klesají, ale půjčky moc nezlevní

| 18. prosince 2008 - 12:35 | Zprávy

Kdyby si lidé mohli brát půjčky přímo u České národní banky, rázem by při splácení hypoték ušetřili přes tisícovku měsíčně. U soukromých bank je však taková pěkná úspora nečeká. Centrální bankéři včera pokračovali v razantním snižování úroků započatém v listopadu.

ČNB pokračuje ve snižování sazeb. Banky se však půjčování bojí

Kdyby si lidé mohli brát půjčky přímo u České národní banky, rázem by při splácení hypoték ušetřili přes tisícovku měsíčně. U soukromých bank je však taková pěkná úspora nečeká.

Centrální bankéři včera pokračovali v razantním snižování úroků započatém v listopadu. Ve středu srazili klíčový úrok o půl procenta na 2,25 procenta.
Za normálních okolností by dříve či později reagovaly i banky a zlevnily by zhruba stejně úvěry i vklady. Kvůli finanční krizi si však bojí půjčovat i mezi sebou. Jen neochotně proto zlevňují půjčky pro klienty. Nařízení centrální banky se míjejí účinkem.
Podle ukazatele Hypoindex, který sleduje nabídku hypoték od devíti hlavních bank, za listopad úvěry na bydlení zlevnily jen nepatrně, o sedm setin procenta. Ve stejné době ČNB úroky snížila o celých 0,75 procenta.

Každá banka reaguje jinak

Banky na zásah centrální banky reagovaly rozdílně i podle toho, jak měly úroky nastavené. Komerční banka zlevnila hypotéky s pevně daným úrokem na dva roky a více let, půjčky na jeden rok však zdražila. Česká spořitelna s úroky nepohnula. Raiffeisenbank ohlásila zlevnění včera, o půl procenta, ale jen u některých hypoték, například s úrokem daným na jeden rok. Banky nezlevnily úvěry tolik, kolik šel dolů klíčový úrok ČNB. Naopak, pokud jde o vklady, tam jsou banky čilejší. Spořitelna, ČSOB a Raiffeisenbank už úroky z některých typů vkladů snížily.
Ani po včerejší akci ČNB nelze čekat, že by se banky nějak razantně do levnějších úvěrů vrhly. „Nyní jsou všechny banky výrazně opatrnější a ani přes pokles sazeb ČNB nemusí dojít ke zlevnění půjček,“ potvrzuje analytik Patria Finance David Marek. Úroky přitom pro klienty při žádosti o půjčku nemusí být jedinou překážkou. Banky zpřísňují i kritéria pro poskytnutí půjčky a některé plánují zvýšení poplatků spojených s hypotékami.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.