« Zpět

UniCredit upozorňuje - využívání obnovitelných zdrojů podpoří dotační program

| 27. října 2008 - 11:58 | Zprávy

Podle statistických údajů ministerstva průmyslu a obchodu stagnuje v České republice výstavba obnovitelných zdrojů. Jedním z hlavních důvodů tohoto stavu je vysoká finanční náročnost investic do získávání těchto zdrojů. Podniky, které se rozhodnou zmírnit energetickou zátěž, však mohou využít finanční podporu programu Eko-energie.

"Ze statistik ministerstva průmyslu a obchodu vyplývá, že podíl výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie klesl na 4,7 % celkové spotřeby elektřiny v České republice. V loňském roce to bylo 4,9 %," říká Zdeněk Jana, ředitel Evropského kompetenčního centra UniCredit Bank. "Tento podíl se musí zvyšovat. Česká republika se totiž zavázala, že do roku 2010 bude vyrábět 8 % energie z obnovitelných zdrojů. V roce 2020 by to mělo být až 13 %," doplnil Zdeněk Jana.

Program Eko-energie spadá pod Operační program Podnikání a inovace a je dotován Evropskou unií. Malí a střední podnikatelé mohou díky němu získat příspěvky například na vyrábění tepelné nebo elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Dotace může dosáhnout až 100 milionů Kč. Příjem elektronických registračních žádostí o poskytnutí dotace bude zahájen 13. listopadu 2008 prostřednictvím internetové aplikace eAccount a ukončen bude 30. dubna 2009. Příjem plných žádostí bude probíhat od 5. března 2009 do 30. dubna 2009.

Podnikatelé, kteří chtějí žádat o dotace, ale musí mít zajištěn dostatek finančních prostředků. Dotace jsou totiž vypláceny zpětně, tedy po ukončení projektu. V těchto případech pomáhají žadatelům banky, které poskytují úvěry.

Program Eko-energie se ale neomezuje jen na podporu výroby energie z obnovitelných zdrojů. Malé, střední ale i velké podniky v něm mohou žádat dotace i na energetická opatření, která sníží celkovou energetickou spotřebu. To zahrnuje například modernizaci zařízení na výrobu energie, zateplování budov nebo zavádění kombinované výroby energie a tepla. Průmyslové podniky pak mohou získat finance i na využívání odpadní energie.

Ekonomická úleva

"Snižování energetických výdajů však nemá pouze ekologický přínos, ale může firmám značně ulevit ekonomickou zátěž. Česká elektřina je totiž jedna z nejdražších v Evropě," zdůraznil Zdeněk Jana. Podle průzkumu Eurostatu je Česká republika v cenách elektřiny až na 22. místě z 29 států. S přihlédnutím k tomu, kolik si Češi za elektřinu mohou dovolit utratit, se ČR ocitá v první desítce.

Podle ankety, kterou před rokem realizovala Hospodářská komora mezi podnikateli, brzdí nepřiměřené zdražování elektřiny rozvoj firem. Ty potom musí šetřit jinde, což jim velmi ztěžuje pozice na zahraničním trhu. Úsporná opatření by v tomto případě mohla být východiskem z této situace.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.