« Zpět

Změny úrokových sazeb: spořicí účty mají nového premianta

| 7. prosince 2011 - 11:35 | Zprávy | Účty

Nejnovější spořicí účet na trhu je také nejatraktivnější, co se bankovních nabídek týče. Více změn je u termínovaných vkladů, výrazné jsou zprávy ze záložen. Za poslední měsíc se neměnily sazby u spořicích účtů bez výpovědní lhůty, přesto v žebříčku máme nového premianta mezi bankami. 

Nejnovější spořicí účet na trhu je také nejatraktivnější, co se bankovních nabídek týče. Více změn je u termínovaných vkladů, výrazné jsou zprávy ze záložen.
Za poslední měsíc se neměnily sazby u spořicích účtů bez výpovědní lhůty, přesto v žebříčku máme nového premianta mezi bankami. Air Bank otevřela své pomyslné brány 22. listopadu, a aby o ní bylo patřičně slyšet, nabídla spořicí účet s top úrokem, který navíc garantuje, že vždy bude patřit mezi tři nejlépe úročené bankovní spořicí účty na trhu.

U termínovaných vkladů bylo živěji. Razantně sazby snížilo Unibon spořitelní a úvěrové družstvo, kterému hrozí, že přijde o licenci.

Porovnejte si kompletní nabídku spořicích účtů, termínovaných vkladů a vkladních knížek.

Dvě a půl procenta

Nová banka ze skupiny PPF, nabízí spořicí účet se sazbou 2,5 %. Takovou sazbu bez výpovědní lhůty jinde v bance nedostanete. Můžete na ní dosáhnout u Wüstenrot hypoteční banky, ale to pouze v případě, že vklad zafixujete na rok (základní sazba je 2,3 % + 0,2 % úrokový bonus za roční fixaci). Lepší úrok z bank nabízí snad jen Equa bank, tam ale musíte peníze zafixovat na půl roku, za což dostanete roční sazbu ve výši 3 %. Jde ovšem o akční nabídku, která platí jen do konce roku 2011. Klasická roční sazba u termínovaného vkladu od Equa je 2,1 %.

Zpět ale ke spořicímu účtu od Air Bank. Kromě výhodné sazby a peněz kdykoli k dispozici má tento účet také jednu nevýhodu. Na rozdíl od konkurence (teď máme na mysli především etablované spořicí účty jako ING Konto a spořicí účet od AXA Bank) zde totiž zaplatíte za odchozí platbu do jiné banky 5 korun. Poplatku se můžete vyhnout pouze tak, že u Air Bank budete zároveň používat běžný účet s Velkým tarifem za 150 korun měsíčně. V takovém případě už za odchozí platby platit nebudete. Ano, jde jen o pět korun, ale někomu to vadit může a bude. A vám?
Šest spořicích účtů s nejvyšší úrokovou sazbou
Banka, záložna

Úroková sazba

Poznámka

Metropolitní spořitelní družstvo

2,80 %

Peníze ze spořicího účtu vyberete pouze na pobočkách v Praze, Brně a Olomouci

Air Bank

2,50 %

Peníze ze spořicího účtu odešlete platbou za 5 Kč, pokud si tedy neplatíte měsíční paušál (150 Kč) u běžného účtu s Velkým tarifem.

Wüstenrot hypoteční banka

2,30 %

Vklad na spořicím účtu je možné až na 12 měsíců zafixovat a získat tak prémii ve výši 0,2 % p.a. Když fixaci nedodržíte, přijdete pouze o úrokový bonus.

Equa bank

2,30 %

Za odchozí platbu ze spořicího účtu bance zaplatíte 9 Kč.

ZUNO Bank

2,00 %

U vkladů do 127 500 Kč neplatíte srážkovou daň. Banka umožňuje založení 10 spořicích účtů.

AXA Bank

2,00 %

Banka připíše klientům za období od 22. srpna do konce roku 2011 úrokový bonus ve výši 0,3 % p.a. z průměrného ročního zůstatku na spořicím účtu. Více: Bonus od AXA Bank: za sto tisíc devadesát dva korun

Termínované vklady: pád u GE, růst u UCB

Jak již bylo řečeno, více se úrokové sazby v minulém měsíci měnily u termínovaných vkladů. Jako kosmetické lze hodnotit pohyby u Online termínovaného vkladu od Citibank. Zatímco roční a kratší úložky jsou o několik málo setin nevýhodnější, u dvou- až pětiletých se situace zlepšila. Ovšem, abyste si udělali představu, jak je tento produkt atraktivní: maximální úroková sazba (za minimálně 5 milionů Kč a 5 let fixace) se posunula z 1,14 % na 1,29 % p.a.

U ročních a delších fixací úrokové sazby na termínovaném vkladu snížila také GE Money Bank. I když sazby nabízí i po snížení vyšší než Citibank, také vás nenadchnou. Za 500 tisíc uložených na rok v GEMB nově dostanete roční sazbu 1,2 % (dříve 1,3 %), za stejnou částku uloženou na 4 roky pak 1,9 % (dříve 2,3 %) a maximum kleslo z 2,8 na 2,3 %. Dostanete ho za pětiletou úložku a minimálně milionový vklad.

Podobných úrovní dosahují sazby termínovaného vkladu u UniCredit Bank. Ta sazby v minulém měsíci zvedla. Pokud zde uložíte alespoň 30 tisíc korun, pak při fixaci na dva roky nově získáte roční sazbu 1,9 % (dříve 1,7 %), za tříletou úložku 2,1 % (1,9 %) a za pětiletou pak roční sazbu ve výši 2,5 % (2,4 %).

V následujících tabulkách naleznete tři modelové příklady, na jejichž základě si můžete udělat představu o momentální nabídce termínovaných vkladů. Upozorňujeme, že v nich nemohou být zachyceny všechny možné požadavky spotřebitelů. Modelovat vaše konkrétní požadavky můžete v naší databázi.

Tip: Sjednejte si spoření online
Pět TV s nejlepší sazbou při roční fixaci a vkladu 100 000 Kč
Banka, záložna

Roční úroková sazba

Název TV

Metropolitní spořitelní družstvo

3,60 %

Termínovaný vklad

Evropsko-ruská banka

3,50 %

Termínovaný vklad Fix

Artesa, spořitelní družstvo

3,20 %

Termínovaný vklad Standard

Záložna Creditas, spořitelní družstvo

3,00 %

Termínovaný vklad

WPB Capital, spořitelní družstvo

2,70 %

Termínovaný vklad
Pět TV s nejlepší sazbou při tříleté fixaci a vkladu 250 000 Kč
Banka, záložna

Roční úroková sazba

Název TV

Evropsko-ruská banka

4,00 %

Termínovaný vklad Fix

Metropolitní spořitelní družstvo *

3,90 %

Termínovaný vklad

Artesa, spořitelní družstvo

3,70 %

Termínovaný vklad Standard

Akcenta, spořitelní a úvěrové družstvo

3,50 %

Termínovaný vklad

Záložna Creditas, spořitelní družstvo

3,50 %

Termínovaný vklad

* sazba platná při dvouleté úložce
Pět TV s nejlepší sazbou při pětileté fixaci a vkladu 500 000 Kč

Banka, záložna

Roční úroková sazba

Název TV

Evropsko-ruská banka

4,40 %

Termínovaný vklad Fix

Akcenta, spořitelní a úvěrové družstvo

4,40 %

Termínovaný vklad

Metropolitní spořitelní družstvo *

4,20 %

Termínovaný vklad

Záložna Creditas, spořitelní družstvo **

4,00 %

Termínovaný vklad

J&T Banka

4,00 %

Clear Deal

* sazba platná při dvouleté úložce

** sazba platná při čtyřleté úložce

Špatné zprávy z Unibonu

V minulých dnech přišly hned dvě nemilé zprávy z Unibon spořitelního a úvěrového družstva. Tou první je, že Česká národní banka zahájila 25. listopadu správní řízení o odebrání licence této záložně. Sama záložna se proti odebrání licence na svém webu ohradila takto: Toto rozhodnutí (odebrání licence), ke kterému se UNIBON, jakožto účastník řízení, neměl možnost vyjádřit, dosud nenabylo právní moci. Závažnost a dopady rozhodnutí a z něho vyplývající kroky vedení záložny pečlivě analyzuje a již nyní realizuje potřebná opatření, včetně přípravy odvolání.

Zástupci záložny v prohlášení dále uvedli, že mají prostředky na výplaty vkladů, stejně jako odpovídající zajištění poskytnutých úvěrů. Připomínají samozřejmě také to, že vklady jsou ze zákona pojištěny a to 100% až do výše 100 000 eur. Doplňme, že v případě krachu byste případně nepřišli ani o již připsané úrokové výnosy. Více: Pojištění vkladu 2011: po krachu banky a záložny peníze do tří týdnů. Teoreticky

I přes uklidňující prohlášení je ale zjevné, že situace v Unibonu není zcela standardní. Ukazuje to výrazné snížení úrokových sazeb termínovaného vkladu Klasik, který se v minulém srovnání umístil mezi pěti termínovanými vklady s nejlepší sazbou ve všech třech sledovaných kategoriích, dnes není ani v jedné. Základní úroková sazba se totiž snížila o celé dva procentní body a zatímco ještě před měsícem bylo maximem 4,5 % (za pětiletou fixaci a více jak 5 milionů korun), dnes od záložny nedostanete roční sazbu vyšší než 2,3 % (pětiletá úložka).

Navíc byl z nabídky vyřazen termínovaný vklad Čtyřlístek, který za minimální vklad ve výši 100 tisíc nabízel při 4leté úložce roční sazbu 4,1 %.

Moravská banka v roce 2012?

Lepší zprávy v uplynulém měsíci přišly z další záložny, z Moravského Peněžního Ústavu. Jeho zástupci nejprve oznámili, že opět po dvou letech budou přijímat nové členy bez omezení a na začátku prosince pak zveřejnili svůj záměr získat v roce 2012 bankovní licenci.

Oficiální podání žádosti připravujeme na první čtvrtletí roku 2012. V případě hladkého průběhu licenčního řízení předpokládáme získání licence ještě v příštím roce. Všichni naši členové se tak stanou akcionáři banky, uvedl Radomír Lapčík, předseda představenstva.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.