« Zpět

Změnit banku už není pro klienta problém

| 20. prosince 2011 - 12:04 | Zprávy | Účty

OBCHODNÍ ŘEDITEL FIO BANKY JAN BLÁHA ŘEKL PRÁVU:

 
* Fiu se už delší dobu daří lákat nové klienty. Jaký máte přírůstek za poslední rok?
 
Fio banka získala od začátku roku do začátku prosince téměř 63 tisíc nových klientů. Celkem jich má již přes 135 tisíc. Oproti minulému roku jde o rekordní přírůstky, které překonaly stanovený plán. Nárůst počtu klientů se pak samozřejmě pozitivně projevuje i na hospodářských výsledcích, které zaznamenaly za třetí čtvrtletí proti stejnému období loňského roku mírný růst.
 
* Čím vaši noví klienti nejčastěji zdůvodňují změnu banky?
 
Fio banka se profiluje jako nízkonákladová, ale přitom ne pouze internetová. Nabízíme klientům vedení účtů a platební styk zdarma. V dnešní nejisté době se firmy i klienti-fyzické osoby snaží snižovat náklady, třeba i změnou banky. Konkurenční výhodou Fio banky je právě dostupnost představovaná nízkými cenami pro fyzické osoby, podnikatele i firmy bez podmínek a širokou sítí poboček. V neposlední řadě možnost využití nejen kvalitních bankovních, ale i investičních služeb.
 
* Jaká rizika pro český bankovní sektor představuje současná finanční a očekávaná hospodářská krize?
 
České banky prozatím přestály finanční krizi se ctí. Větší problém pro českou ekonomiku, a tím i bankovní sektor může přinést hospodářská recese v příštím roce. Ta může zvětšit množinu klientů s problémy se splácením úvěru. Podle mého názoru i podle ČNB je na to ale český bankovní sektor dobře kapitálově připraven.
 
* Jaké jsou teď hlavní trendy na českém bankovním trhu?
 
V bankovnictví je stále zřejmější potřeba poskytovat klientům srozumitelné, rychlé a dostupné služby. Stále více klientů je znechuceno složitými podmínkami a sazebníky a hledá kvalitní, jednoduché služby za odpovídající ceny. Téma bankovních poplatků zůstává živé i díky vstupu nových bank na trh; klienti nechtějí zbytečně platit za produkty, které mohou mít zdarma. Zároveň však rozhoduje dostupnost i kvalita poskytovaných služeb. Rozšiřujeme proto síť poboček i bankomatů, nabízíme ale i možnost zažádat o běžný účet on-line nebo platit v e-shopech prostřednictvím internetového bankovnictví. Zajímavé je i postupné pronikání sociálních sítí do bankovnictví. Pro fanoušky Facebooku máme na této sociální síti firemní profil, kde jsou zodpovídány dotazy a připomínky stávajících i potenciálních klientů. Firemní profil máme rovněž na Twitteru. Dalším trendem, který lze pozorovat nejen v bankovnictví, je příklon k mobilním technologiím. Finanční instituce přirozeně reagují na nástup nových technologií a generace, která je aktivně využívá. Fio banka proto letos jako první banka v ČR uvedla na trh aplikaci Smartbanking, určenou ke správě účtu pomocí „chytrých“ telefonů s operačním systémem Android nebo iOS.
 
* Obává se Fio konkurence dalších nových bank, Zuno a Air Bank?
 
Příchod nových bank na trh vítáme, protože to vnímáme jako potvrzení správnosti naší strategie. Je pravda, že je to konkurence, ale domníváme se, že nové subjekty spíše přetáhnou klienty velkým bankovním domům než Fio bance. Každý další hráč na trhu zvedne znovu zájem o téma poplatků a změnu bank, což nám vyhovuje. Čísla hovoří jasně a my jsme rádi, že i v době zesílené konkurence na trhu registrujeme zvýšený zájem o naše služby. Obecně platí, že čeští klienti jsou konzervativní a neradi podstupují papírování se změnou banky spojené. Situace se však pomalu mění, a to i díky marketingovým aktivitám Fio banky i dalších nových bank. Usnadnit změnu banky může i Kodex mobility klientů od České bankovní asociace, který celý proces zjednodušuje.
 
* Máte nějaké zajímavé novinky pro podnikatele?
 
Podnikatelé u Fio banky oceňují zejména běžný účet, který jim přináší možnost nemalé úspory na bankovních poplatcích. Stejně nízké poplatky pro fyzické osoby, podnikatele i firmy jsou na českém trhu opravdu unikátní, letos byl navíc rychlý a bezplatný tuzemský a československý platební styk doplněn zlevněním zahraničních plateb.
 
* Jaké máte plány pro příští rok?
 
Pro příští rok plánujeme další zvýšení dostupnosti služeb prostřednictvím rozšiřování sítě poboček i bankomatů, cílový stav ke konci roku 2012 je 70 poboček a 150 bankomatů Fio banky. Chceme změnit design internetbankingu, chystáme i vylepšení v oblasti platebních karet. V souladu s trendem implementace nových technologií zvažujeme projekt Smartbroker – vývoj aplikace pro obchodování s cennými papíry přes „chytrý“ mobil. 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.