« Zpět

Změna účtu v deseti krocích

| 17. srpna 2009 - 10:50 | Zprávy | Účty

Jak změnit bankovní účet v deseti bodech. 1. Nejprve si založte účet v nové bance. Vezměte si s sebou doklad totožnosti a doklad o existenci firmy nebo povolení k podnikání (živnostenský list nebo výpis z obchodního rejstříku ne starší než 30 dní). Nezapomeňte na minimální vklad, který se většinou pohybuje kolem 1000 Kč.

Rady pro začátečníky
1. Nejprve si založte účet v nové bance. Vezměte si s sebou doklad totožnosti a doklad o existenci firmy nebo povolení k podnikání (živnostenský list nebo výpis z obchodního rejstříku ne starší než 30 dní). Nezapomeňte na minimální vklad, který se většinou pohybuje kolem 1000 Kč.
2. Platební kartu vám vydají asi za sedm dní, takže do banky musíte jít dvakrát. Pokud vám však stačí elektronická karta (s hladkým písmem), tu vám banka pošle i poštou. Přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví vám sdělí při zakládání účtu. Budete k němu mít ihned přístup.
3. Na elektronické kartě si nezapomeňte změnit limity pro nakupování na internetu. Počáteční nastavení u většiny bank neumožňuje platit kartou na internetu.
4. Vezměte si s sebou do banky mobilní telefon se SIM kartou. Telefon slouží v některých bankách jako klíč pro přihlášení do aplikace internetového bankovnictví a zadávání transakcí. Číslo vaší SIM karty je třeba zadat do bankovního systému.
5. Pokud chcete využívat kontokorent, tedy povolené přečerpání vašeho účtu do minusu, zažádejte o něj již při první návštěvě banky. Přesnou výši možného debetu vám banka sdělí po zhodnocení vaší finanční situace. Smlouvu vám banka připraví a můžete ji podepsat, až si půjdete vyzvednout platební kartu. Po určité době využívání účtu (3–6 měsíců) vám banka nastaví váš limit na povolené přečerpání automaticky.

Vyberte si nový účet na stránkách Zlaté koruny přímo zde

6. Chcete-li mít na jednom účtu více měn, informujte o tom pracovníka banky při zakládání účtu. Dnes již nemusíte pro každou měnu zakládat zvláštní účet, některé banky nabízejí víceměnové účty.
7. Založte si k běžnému účtu zdarma zároveň spořicí účet, kam budete posílat volné finanční prostředky, aby se vám zhodnocovaly lépe než na běžném účtu. Za transakce mezi těmito účty neplatíte u většiny bank poplatky. V aplikaci internetového bankovnictví na novém účtu si nastavte všechny trvalé příkazy a šablony jednorázových platebních příkazů.
8. Změnu účtu nahlaste na finančním úřadě (kvůli vrácení přeplatku daně), správě sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovně a inkasním společnostem (např. mobilním operátorům). Oznamte ji všem obchodním partnerům, aby vám platby za vaše zboží či služby neposílali na zrušený účet.
9. Pokud chcete využít propojení účtu s vaším účetním systémem, vyplňte si žádost v aplikaci internetového bankovnictví. Po jejím vyřízení vám na pobočce předají certifikáty na CD, které stačí nahrát do počítače. Poté je váš účet propojen s účetním systémem a můžete jednoduše zadávat větší množství platebních příkazů nebo stahovat bankovní výpisy. Přes internet zrušte všechny trvalé příkazy a inkasa v původní bance. Ušetříte si tak poplatky, které byste platili za zrušení přímo na pobočce.
10. Převeďte si přes internet peníze na nový účet. Na původním účtu si nechte malou rezervu pro dobíhající platební příkazy a případné poplatky. Účet nebývá většinou zrušen ihned, ale až po uplynutí výpovědní lhůty. Poznamenejte si toto datum v kalendáři a pro jistotu zajděte na pobočku přesvědčit se, že na účtu nevznikl nedoplatek a nenabíhá vám penále. V případě přeplatku vám jej banka zašle na váš nový účet. Zrušte účet v původní bance. Budete k tomu opět potřebovat doklad totožnosti a platební kartu. Tu vám pracovník banky odebere a před vámi ji znehodnotí (přestřihne).

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.