« Zpět

Zlatá koruna udává tón finančnímu trhu

| 15. dubna 2010 - 10:44 | Zprávy | Účty

Již poosmé se letos bude rozhodovat o tom, které finanční produkty na trhu jsou podle odborníků i laické veřejnosti nejlepší. Výsledky prestižní soutěže budou známy začátkem června.  Zlatá koruna si mezi odborníky a veřejností získala vysoké renomé. „Díky této soutěži dostává spotřebitel skvělý přehled o nabídce finančních produktů na trhu a jejich kvalitě," říká prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok. 

Soutěž finančních produktů vstoupila do osmého ročníku

Sítem hodnocení, na němž se podílejí tři stovky odborníků, projdou jen skutečně ty nejlepší produkty. Pro ostatní se stávají určitým měřítkem kvality a ukazují, kam by trh měl směřovat. „Zlatá koruna je dobrá v tom, že se stačí podívat a hned vím, který produkt nějakým způsobem vystupuje z řady a není tuctový," myslí si Vladimír Pikora, hlavní ekonom Next Finance. 
Zkrátka je užitečné mít nějaké vodítko. Dneska možná více než kdy jindy. V nakládání s penězi jsme nyní opatrnější. Chceme se poučit a nedělat zbytečné chyby. A také šetřit. Protože šetřit je dneska hlavní spotřebitelské krédo.
Snadné jako dřív už to nebude
Ještě nedávno to bylo tak, že stačilo uvést nový produkt na trh a klienti se jen hrnuli. Tyto časy skončily a sotva se v této podobě ještě někdy vrátí.
Finanční společnosti budou muset mnohem usilovněji přemýšlet, jak a čím na zákazníky zapůsobí. Aby je získaly, budou se jim muset více individuálně věnovat. To znamená lépe je znát a správně identifikovat jejich potřeby. Banky si to už začaly uvědomovat a například v reklamě přestaly inzerovat svou solidnost, tradici a dávat důraz na image. Teď je zajímá víc spotřebitel a hledají k němu cestu. 
Současný zákazník je poněkud jiný než býval. Už se možná nespokojí s nabídkou univerzálního balíčku služeb a produktů, který bylo tak snadné nabízet komukoliv. Bude si více vybírat. Bude chtít varianty jednoho produktu. Více variant a možností, z nichž by si vybral pro sebe to nejlepší.
Takové změny nenastanou hned a u všech produktů. Tak třeba u spotřebitelských úvěrů anebo hypoték nebudeme letos moci očekávat něco převratně nového, protože banky budou i nadále nuceny ohlídat si své riziko. Smyslem ani není mít na trhu 3000 různých druhů hypoték, jako je tomu ve Velké Británii. Přesto bankám asi nezbude, než nějakým způsobem, vstřícnějším ke klientům, hypoteční trh znovu nastartovat. Nyní se o to pokouší mBank nastavením sazeb o dvě procenta nižších než je současný průměr.
Češi jsou konzervativní
Na jedné straně se ukázalo, že finanční krize s námi nijak výrazně nezamávala. Můžeme za to děkovat tomu, že se umíme držet zpátky. Byly tu nepochybně nějaké ztráty v investičních fondech, úrokové sazby nám také vždy nepřály, ale například takové zadlužování jako v Maďarsku a jiných zemích jsme nezažili. 
Na druhé straně na tu naši konzervativnost doplácíme. Peníze si šetříme a moc s nimi nepracujeme. Za tuto svou opatrnost jsme paradoxně trestáni u bank vysokými poplatky. Jako klientům nám jejich výše vadí hlavně proto, že ceny a poplatky nás zajímají ze všeho nejvíce. S bankami ovšem jen tak nepohneme. Pokud bude u nás poměr bezhotovostních a hotovostních transakcí až desetkrát nižší než v jiných zemích, zatímco provozní náklady bank budou srovnatelné se zahraničím, nemůžeme stejné poplatky očekávat.

Je spíše otázkou, kdy se dostaneme na úroveň vyspělých evropských ekonomik a budeme stejně aktivní jako tamní klienti. 
Protože se naše zažité konzervativní chování hned tak nezmění, měly by s tím začít něco dělat samotné banky. Nabízet třeba atraktivnější a užitečnější produkty, které budou klienti rádi využívat. Vydělali by na tom všichni.
V jednoduchosti je síla
Zdá se, že naše konzervativnost v reakci na krizi ještě přitvrdí. Lze to změnit? Možná ano. Ale chce to jisté nasazení. 
Zatím s nějakým obratem příliš nepočítejme. Chování spotřebitelů však přece jen doznalo určitých změn. Lidé začínají mít jasnější představu, co od finančních produktů chtějí. Hledají jednoduché, uživatelsky přívětivé produkty a služby, které jim zjednoduší život. Finanční společnosti by v tom spotřebitelům měly vyjít vstříc a takové produkty a služby nabízet. „Po fázi, pro kterou byly typické stále složitější produkty, nastává doba pro jednoduché služby, přehledné produkty, dobře spočítané výhody a dopředu transparentní podmínky,“ myslí si Patrik Nacher, majitel serveru Bankovní poplatky. Nebyl sám, kdo takto odpověděl v anketě, v níž jsme se ptali, jaké produkty dnes mají největší šanci u zákazníků uspět (anketu, která je velice zajímavá, otiskujeme na str.6). Většina dotazovaných, mimochodem všichni jsou členy Finanční akademie Zlaté koruny, má stejný nebo podobný názor. 
V nabídce finančních společností by měly ustupovat produkty, které se vyznačují složitými kombinacemi. Například takové, kdy se jedna podmínka váže na druhou, produkt má řadu výjimek a podobně. „I obyčejné spořící účty se banky snaží opentlit nejrůznějšími marketingovými pozlátky,“ říká v anketě Jan Stuchlík, šéfredaktor serveru Peníze. Ve výsledku to vede k tomu, jak dodává, „že klienti si nedokážou sami zjistit či spočítat, zda je daný produkt pro ně výhodný.“ 
Podobných produktů, u nichž klient většinou nemá zdání, co mu přinesou a v čem jsou pro něj výhodné, najdeme desítky a stovky.
Zlatá koruna odráží nové trendy
Trend směrem k zjednodušování produktů se začal projevovat ještě před nástupem recese, jako reakce na přesycenost trhu a nepřehlednost nabídky. 
V souvislosti s tím, jak se začali zákazníci chovat, roste potřeba rad usměrňujících výběr a schopnost vyhledávat k produktům potřebné informace. Tuto potřebu splňuje hodnocení produktů, jak je například provádí Zlatá koruna. To, že se o hodnocení produktů zajímá stále více lidí, ukazuje loňská mimořádně velká účast v hlasování o nejoblíbenější produkty roku v Ceně veřejnosti Zlaté koruny. Své hlasy do této ankety poslalo 126 tisíc účastníků. Jde o dosud v podobných anketách nevídané číslo.
Tím, že si klienti budou více vybírat z větší škály nabídek, začnou být přelétaví a méně věrní. Bude obtížnější si je udržet. Zvýší se role sociálních sítí na internetu, na nichž si spotřebitelé mohou vyměňovat zprávy a informovat se navzájem o svých zkušenostech s produkty. Sdělovat si, jak fungují nebo nefungují a doporučovat ostatním nejlepší řešení. Rostoucí zájem o tuto výměnu názorů již delší dobu pozorujeme na webu Zlaté koruny www.zlatakoruna.info. 
V souvislosti s těmito změnami, které mohou mít pronikavý dopad na celý finanční trh, se můžeme v oblasti produktové nabídky těšit na řadu inovací. Věřme, že některé se projeví už v tomto ročníku Zlaté koruny. Jak signalizuje anketa Finanční akademie, odborníci, kteří produkty hodnotí, jsou odhodláni nové trendy u produktů preferovat. Bude proto dobré i prostřednictvím Zlaté koruny sledovat, jak se proměnu finančního trhu u nás daří uskutečňovat.
 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.