« Zpět

Zlatá koruna je už šest let nedílnou součástí českého finančního trhu

| 11. června 2008 - 13:05 | Zprávy | Účty

Letos se pod záštitou ministra financí Miroslava Kalouska uskutečnil už 6. ročník soutěže - OVB Zlatá koruna 2008. Do letošního ročníku soutěže o nejlepší finanční produkty roku přihlásilo 63 finančních společností celkem 182 produktů. Padl tak loňský rekord, kdy bylo přihlášeno 175 produktů.

Letos se pod záštitou ministra financí Miroslava Kalouska uskutečnil už 6. ročník soutěže - OVB Zlatá koruna 2008.

Do letošního ročníku soutěže o nejlepší finanční produkty roku přihlásilo 63 finančních společností celkem 182 produktů. Padl tak loňský rekord, kdy bylo přihlášeno 175 produktů.

    Soutěžilo se opět v 15 kategoriích a již dříve udělované hlavní ceny, Novinka roku a Cena veřejnosti, byly rozšířeny o Cenu podnikatelů za nejlepší finanční produkty pro malé a střední podnikatele. Zlatá koruna chce touto cenou evidentně více upozornit na tyto produkty, které neprávem zůstávají trochu ve stínu ostatní nabídky na trhu.

    Nebývalý zájem o hlasování v soutěži Zlatá koruna projevila veřejnost. Do hlasování se zapojilo více než 43 tisíc lidí, dvojnásobný počet oproti loňsku.

Konkurenční boj o klienty

Zlatá koruna má primát v tom, že už šest let prostřednictvím odborného hodnocení velice věrně odráží vývoj na českém finančním trhu. Těžko bychom hledali jinou výpověď, která tak výmluvně a přesně zachycuje pohyb a dynamiku v této oblasti. V tom nemá Zlatá koruna konkurenci a zdaleka ještě není tato její role doceněna.

    Každým rokem můžeme sledovat, jak se finanční trh proměňuje. Zaznamenáváme množství nejrůznějších změn a novinek. Zachycujeme rozmanité trendy a tendence. Ale nikdy nám nejsou tyto skutečnosti předloženy vtak jednoznačné a koncentrované podobě, jako ve výsledcích Zlaté koruny.
Důkazem je i letošní ročník. Není jistě náhodou, že proti loňsku zde najednou máme zcela nové vítěze. V nejsledovanějších kategoriích se do popředí derou ještě včera neznámé nebo nevýznamné bankovní domy jako jsou mBank a BAWAG Bank CZ, přičemž slovo ?dům" musíme brát jen symbolicky. S kamennými bankami mají jen málo společného. Důležitá není forma, ale obsah, takový je zkrátka dnes trend.

Hozená rukavice: 0,- poplatky

Něco je patrně ve vzduchu, když Finanční akademie s drtivou převahou pasuje na první dvě místa v hlavní soutěži Novinka roku mKonto (s nulovými poplatky) a spořící účet eMAX (s vysokým úročením) ještě loni u nás takřka neznámé mBank. Navíc mKonto získalo suverénně i prestižní Cenu veřejnosti. Mezi nejlepší úvěry, tuto vlajkovou loď peněžních ústavů, se už loni na třetí místo protlačila s IQ půjčkou BAWAG Bank CZ. Loni nový typ úvěru určený ke konsolidaci stávajících půjček letos v hodnocení zaujal již první pozici. Potvrdil se jenom trend, nebo IQ půjčka má něco víc, čím padla klientům do noty a bez povšimnutí to neponechali ani odborníci?

    Velké banky si podle výsledků dále pevně drží přední příčky. Ale síly jsou již více rozloženy. Banky u nás stále ještě prožívají periodu, v níž se jim zalíbilo na poplatcích lacino hromadit zisky. Jakoby čekaly na horší časy. Ty mohou, při sílící konkurenci, přijít velmi rychle. Hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora to vidí poměrně jasně, když říká: ?Finanční systém sám vykrystalizuje do podoby, kdy žádná z finančních institucí nebude v rámci konkurenčního boje ani uvažovat o některém z těch poplatků, které dnes pobuřují širokou veřejnost." Konkurence, která tu dnes vzniká, a tlak ze strany klientů si nakonec tuto změnu zcela přirozeně vynutí.

Za výsledky je 260 hodnotitelů

Zlatá koruna stojí na solidních základech odborného hodnocení. Vypovídací hodnota výsledků je tudíž vysoká. Není to výroční anketa ani ohlédnutí za uplynulým rokem, při němž lze leccos pominout nebo přehlédnout, aby výsledek byl přijatelný. Finanční akademie, která produkty hodnotí, není úzkou skupinkou odborníků, ale reprezentativním týmem specialistů na jednotlivé oblasti finančního trhu. Letošním rozšířením na 260 členů se tato její role ještě více posílila. Akademii doplnila řada odborníků, které nominovaly jednotlivé oborové asociace a sdružení působící ve finanční sféře. ?Byly vytvořeny sekce odborníků, kteří dokonale rozumějí problematice určité části trhu a produkty v dané oblasti posuzovali skutečně kvalifikovaně," říká k tomu předseda Finanční akademie a současně finanční arbitr ČR František Klufa.

    Právě proto, že hodnotí celé spektrum nabídky finančních produktů na trhu, je Zlatá koruna unikátní. Poskytuje komplexní pohled na úroveň všech částí finančního sektoru od bankovních, investičních a pojišťovacích produktů až po leasing. A nejen to. Do odborného hodnocení se okamžitě promítá aktuální situace na trhu. Hodnocení tak bezprostředně reaguje na nové trendy v nabídce, jako tomu bylo letos v případě mBanky, ale i dalších zajímavých novinek třeba v oblasti hypoték nebo pojištění. Pro klienty je to cenné vodítko a získávají potřebný přehled.

Podle výzkumu, který nedávno provedla společnost Ipsos Tambor mezi respondenty informovanými o Zlaté koruně, pro dvě třetiny z nich jsou vítězné produkty zárukou důvěryhodnosti a polovina z nich uvedla, že výsledky soutěže mají vliv na to, jaký produkt si pořídí.

Nový trend: finanční vzdělávání Na otázku Jaká oblast finančního trhu by se měla v příštích letech nejdynamičtěji rozvíjet? položenou členům Finanční akademie, odpověděl Ondřej Dvořák ze společnosti CCB: ?Jako jednoznačně nejdynamičtější oblast by v nejbližších letech neměla vyčnívat žádná z finančních služeb, ale především snaha celého trhu o finanční vzdělávání naší populace."

    Podobný názor není v poslední době ojedinělý. Skoro polovina Čechů dnes přiznává, že jejich znalosti z finanční oblasti jsou zcela nedostatečné. V souvislosti s tím, jak rychle se finanční trh rozvíjí, může nízká finanční gramotnost znamenat velké problémy. Upozorňovali na to i domácí a zahraniční účastníci letošního Finančního fóra Zlaté koruny, když jako jeden z důvodů, který přivodil krizi na americkém trhu hypoték, uváděli nízkou informovanost kupujících, kteří příliš důvěřovali nejrůznějším nabídkám, nedokázali odhadnout své možnosti vysoké úvěry splácet a o nabízených produktech měli minimální anebo vůbec žádné znalosti.

    Riziko zadlužování tvrdě pocítili už také lidé u nás. Na poplach začalo bít i ministerstvo financí. Od tohoto roku společně s Českou bankovní asociací a dalšími institucemi finančního trhu spustilo web finančního vzdělávání. Cíl je jasný. Občané by se měli naučit zodpovědně a správně rozhodovat v otázkách financí, plánovat a následně vhodně investovat, rozumně si půjčovat a důkladně se připravit na financování ve stáří. ?Důležité je, aby se lidé vyhnuli nebezpečím, se kterými se mohou na finančním trhu potkat a která mohou vést ke špatnému rozhodnutí," říká náměstek ministra financí Milan Šimáček. Začít by se mělo už ve školách.

    Znalost finančních produktů a schopnost orientovat se v nabídce na trhu představují jeden z pilířů finančního vzdělávání a tomu svým zaměřením na produktovou oblast Zlatá koruna napomáhá. Nejen vlastní soutěží, ale i poskytováním potřebných informací na svých internetových stránkách. Ještě letos bude na stránkách www.zlatakoruna.info otevřena také samostatná sekce zaměřená výhradně na finanční vzdělávání nejširší veřejnosti.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.