« Zpět

Za doporučení vám zaplatíme

| 4. srpna 2009 - 11:14 | Zprávy | Účty

Hledá se ideální spořicí účet. Peníze na viděnou. Tak by se dal nazvat nejoblíbenější typ spořicích účtů, kde lze peníze kdykoli vložit a kdykoli bezplatně a bez sankcí vybrat. Přitom vše za dobrý úrok bez nutnosti změny banky. Právě tato disponibilita a úrok, často převyšující termínované vklady, je důvodem, proč čeští klienti bank a družstevních záložen propadli fenoménu spořicích účtů.

Češi vždy byli spořivým národem a s příchodem spořicích účtů, které nabízejí peníze „na viděnou“, se jejich spořivost ještě zvýšila. * Nejlepší reklamou je doporučení, proto některé banky vsázejí na stávající klienty a skrze ně lákají nové. A ne zadarmo.
Hledá se ideální spořicí účet
Peníze na viděnou. Tak by se dal nazvat nejoblíbenější typ spořicích účtů, kde lze peníze kdykoli vložit a kdykoli bezplatně a bez sankcí vybrat. Přitom vše za dobrý úrok bez nutnosti změny banky. Právě tato disponibilita a úrok, často převyšující termínované vklady, je důvodem, proč čeští klienti bank a družstevních záložen propadli fenoménu spořicích účtů. Když přitom zprůměrujeme vklady a závazky, jsou na tom Češi dobře, na půjčených 100 000 Kč připadá 140 000 Kč naspořených. To je jeden ze závěrů výzkumu, který pro společnost ING provedla výzkumná agentura TNS AISA.
Stále oblíbenému ING Kontu nelze upřít prvenství na trhu spořicích účtů. Banka jej začala nabízet od 1. listopadu 2001 pod názvem Oranžové konto a byl to hlavní produkt, s nímž oznámila svůj vstup do služeb pro drobnou klientelu. Tehdejší úroková sazba byla 4,2 % p.a. a úročilo se až při vkladu nad 10 000 Kč.
V loňském roce pak začala hra na honěnou, kdo nabídne vyšší úrok na spořicím účtu. Tuto hru pomyslně nastartovala mBank, která svůj spořicí účet úročila sazbou 3,5 % p. a. a ji zpovzdálí sledovala s mírným opovržením. Jenže konkurenční prostředí pak začalo působit i na stávající banky a začala velká bitva o spořicí účet s nejlepším zhodnocením, na jejímž konci se vítězem se stal vždy klient. Se spořicím účtem se probudila třeba i Raiffeisenbank, vyrovnala 3,5% skóre, ale o pár měsíců později nechala vysokou úrokovou sazbu pomalu vyšumět.

Spořící účty na stránkách Zlaté koruny:
Spořicí účet ING Konto - Informace o produktu - možnost pořídit online
Spořicí investiční účet  - Informace o produktu - možnost pořídit online

Spořicí účet Červené konto - Informace o produktu - možnost pořídit online
ING Kontu nelze upřít pionýrské prvenství v oblasti spořicích účtů a dobře prošlapalo cestu do povědomí o efektivnějších formách spoření, než jsou vkladní knížky a termínované vklady. V současné době se spořicím účtem chlubí téměř každá banka a větší záložna, ale spořicích účtů bez zásadních omezení najdeme 8. S ING začala v roce 2007 soupeřit bývalá BAWAG Bank (dnes LBBW Bank), pak se přidala mBank, Fio, poté Volksbank se svými dvěma účty stejného typu, letos naskočil i UNIBON a mezi poslední opozdilce patří GE Money Bank a Akcenta. S mBank se naopak přetahovala Poštovní spořitelna s Červeným kontem, lákala hlavně na embosovanou kartu v ceně účtu.
A který spořicí účet je ideální? Takový, který nabídne přesně to, co od něj potřebuji. Dobrý úrok, okamžitý přístup k penězům a pro fajnšmekry možná nějaká ta pozlátka navíc.
Za nové klienty odměna pro stávající
Zvláště v pojišťovní branži platí pravidlo, že nejlepší cesta k novému klientovi vede přes doporučení. Získat doporučení není snadné, a kdo jej dostane, má snazší cestu k nové ovečce. Jinak totiž vypadá kontakt, kde vám někdo něco přímo nabízí a jinak budete reagovat, když se odvolá na vašeho známého či přátele. A když známí z vlastní iniciativy vám sami zavolají a upozorní vás na výhodnou nabídku, jsou dveře pro obchod otevřené. Když jsem s nějakou službou velmi spokojený, proč ji nedoporučit ostatním? Navíc, když mi dokonce za doporučení zaplatí? Hodně mých známých se mě občas ptá, co bych jim doporučil pro jejich finanční řešení. Za desítky nových klientů jsem nikdy od finančních institucí nic nedostal, prostě jsem to udělal s vědomím, že doporučuji kvalitní produkt, který je oboustranně výhodný.
Odměna v podobě propagačních předmětů je vhodná pro skalní fandy konkrétní finanční společnosti, ale jakmile někdo nabízí i finanční odměnu, dokáže to rozhýbat i méně aktivní klienty. A banky to vědí. S finanční odměnou letos jako první přišla HSBC Bank, která za pozitivní referenci vedoucí k založení účtu HSBC Premier nabízí poukázku obchodní sítě Datart v hodnotě 3000 Kč nebo vstup do exkluzivního klubu CONTINENTAL na ruzyňském letišti v hodnotě 5500 Kč. Od srpna do konce října vás za nové klienty odmění i GE Money. Za každého nového klienta, co si na vaše doporučení pořídí kreditní kartu bene+, získáte 600-900 Kč, počet doporučení není nijak omezen. Za dobrou referenci o kvalitní službě, se kterou je někdo spokojený, tak lze získat zajímavé finanční bonusy. Ale nemusíme chodit daleko, i výše popisované ING Konto mívá občas doporučující akci, kdy nové a stávající klienty odmění vyšší úrokovou sazbou.
Získávat nové klienty přes zprostředkovatele a jim vyplácet provize, to je pro mnoho společností nutností. Ale investovat do svých stávajících klientů a vzít je jako partnery je již dávno osvědčená cesta a je dobře, že finanční instituce tuto cestu objevují. Pokud jsou klienti se službami spokojeni, rádi je doporučí dál. A navíc je zde velký předpoklad, že skrze doporučení stávajícího klienta bude služby využívat bonitní a kvalitní klient, protože do jisté míry ten stávající dává všanc svoje jméno.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.