« Zpět

XII. Fórum Zlaté koruny - Distribuce finančních produktů aneb Výchova klientů v Čechách

21. března 2012 - 9:39 | Zprávy | Účty

 
 Praha, 21. března 2012 – Pod názvem „Distribuce finančních produktů aneb Výchova klientů v Čechách“ se v úterý 27. března koná v TOP HOTELu Praha XII. Fórum Zlaté koruny. Záštitu nad fórem, jehož se zúčastní špičky finanční a ekonomické sféry, převzal ministr financí Miroslav Kalousek. Začátek je plánován na devátou a fórum potrvá až do odpoledních hodin.

 Praha, 21. března 2012 – Pod názvem „Distribuce finančních produktů aneb Výchova klientů v Čechách“ se v úterý 27. března koná v TOP HOTELu Praha XII. Fórum Zlaté koruny. Záštitu nad fórem, jehož se zúčastní špičky finanční a ekonomické sféry, převzal ministr financí Miroslav Kalousek. Začátek je plánován na devátou a fórum potrvá až do odpoledních hodin.

V pořadí dvanácté fórum Zlaté koruny se bude zabývat tím, jak se chystaná regulace finančního trhu promítne do oblasti finančního poradenství a zprostředkování. Nová omezující a zpřísňující pravidla pro zprostředkovatele, která by se měla projevit v omezení výše provizí, vyvolávají již delší dobu silně kontroverzní reakce. Řadu otázek a rozporuplných reakcí u nás však vyvolává už samotný způsob zavádění jednotných pravidel regulace v pojetí Evropské unie. 

Problematice, která se přímo týká regulace, budou věnovány hlavní projevy na fóru. První přednese náměstek ministra financí pro finanční trhy Radek Urban. Svůj příspěvek nazval „Více regulace neznamená lepší trh, méně regulace také ne.“ Druhý zásadní příspěvek přednese viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík. Podle názoru ČNB není domácí bankovní sektor zdrojem rizik pro ekonomiku a veškeré důsledky nových regulací v rámci EU nelze v krátkém čase dostatečně domyslet. ČNB nesouhlasí ani s přenášením pravomocí na nadnárodní dohledové orgány, neboť zodpovědnost podle Ústavy leží na národním dohledu. Při jakýchkoliv problémech bude platit vždy český daňový poplatník. Otázkou, „jaká by měla být adekvátní reakce na ekonomickou krizi na úrovni finančních trhů?“, se bude ve svém vystoupení zabývat i Petr Zahradník, vedoucí Kanceláře pro Evropskou unii České spořitelny.

Hlavní část fóra se zaměří na roli finančních poradců a zprostředkovatelů při distribuci finančních produktů, zejména rezervotvorného životního pojištění, na něž by se regulace, v zájmu větší ochrany spotřebitelů, měla zaměřit. Řada citlivých otázek se týká zejména současné výše provizí a jejich radikálního omezení. Na toto téma vystoupí Pavel Řehák, generální ředitel České pojišťovny a Jiří Šindelář, výkonný ředitel Unie společností finančního zprostředkování a poradenství. Významu distribučních kanálů a problémům osobního prodeje se bude věnovat Tomáš Síkora, výkonný ředitel České asociace pojišťoven. Na roli finančního poradenství a jeho podíl při zvyšování finanční gramotnosti obyvatel se zaměří Michal Knapp, předseda představenstva a generální ředitel OVB Allfinanz.

Závěr fóra bude věnován otázkám ochrany spotřebitele v souvislosti s regulací finančních služeb a distribuce produktů. V této části vystoupí František Klufa, ředitel strategie masového trhu ČSOB a bývalý Finanční arbitr ČR. Jeho příspěvek má název „Ochrana spotřebitele – jak se v tom vyznat?“ Vít Kalvoda, analytik Sdružení obrany investorů, nazval svůj příspěvek „Trend transparentnosti a informovanost klientů“.  Ekonom a člen NERV Michal Mejstřík dal svému příspěvku název „Navigátor bezpečného úvěru jako jednoduchý nástroj pro nové dlužníky“.  

V rámci fóra se uskuteční obsáhlá panelová diskuse, v níž k jednotlivým tématům vystoupí např. Helena Kolmanová, ředitelka odboru ochrany spotřebitele ČNB, Aleš Michl, portfoliový stratég Raiffeisenbank, Milan Šimáček, náměstek generálního ředitele Pojišťovny EGAP, Jaroslav Šulc, ekonomický poradce předsedy Senátu PČR, Petr Šafránek, generální sekretář AFIZ, Petr Scholz, zástupce Finančního arbitra ČF a další odborníci z finanční oblasti.

Tak jako před každým fórem nechala Zlatá koruna zpracovat exkluzivní výzkum názorů veřejnosti k problematice regulace a finančních zprostředkovatelů. Podrobné výsledky výzkumu budou představeny v průběhu fóra. 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.