« Zpět

Vysoké poplatky letos zůstanou

| 5. ledna 2009 - 12:39 | Zprávy | Účty

Tuzemské banky, které co do poplatků patří mezi nejdražší v Evropě, zůstanou pro klienty nákladné i v letošním roce. Světová ekonomická krize a obavy z jejích výraznějších dopadů utlumily snahy bankéřů poplatky snížit a přiblížit se tak k evropskému průměru.

Podle studie společnosti Cap Gemini a internetového portálu Bankovnípoplatky. com jsou  české bankovní poplatky na osobu minimálně o dvacet eur (537 korun) ročně vyšší, než je průměr Evropské unie. Kvůli globální ekonomické krizi nelze očekávat, že by se na tomto stavu v dohledné době něco změnilo. Češi tak budou nadále platit za standardní bankovní služby nadstandardní poplatky. Podle údajů zmíněného specializovaného serveru lidé za uplynulý rok na bankovních poplatcích vydali minimálně zhruba 36 miliard korun.
Vysoké bankovní poplatky, které inkasují největší bankovní domy v Česku, podle Patrika Nachera, provozovatele serveru Bankovnípoplatky. com, jen nahrávají dalším případným zájemcům o vstup na český bankovní trh. „Prostor pro expanzi na tuzemském bankovním trhu stále existuje, a to nemalý,“ tvrdí Nacher.
Příkladem toho, že se nová banka může na českém trhu dobře prosadit, je mBank. Banka, která oslovila veřejnost nulovými poplatky za vedení účtu a další služby, vstoupila na tuzemský trh teprve koncem listopadu roku 2007. K dnešnímu dni ohlásila již více než 300 tisíc klientů. Záměrem banky přitom bylo do konce roku 2010 získat v Česku 160 tisíc klientů.
Právě mBank a jí podobné finanční ústavy ukazují lidem, jak na poplatcích zaplatit co nejméně. Úspory pak dosahují stovky až tisíce korun ročně podle typu klienta.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.