« Zpět

Výsledky ukazují na trendy v současném finančním světě

| 16. června 2008 - 11:03 | Zprávy | Účty

Výsledky 6. ročníku Zlaté koruny jsou známy. Leckoho možná překvapily, pro jiného překvapením nebyly a možná je i očekával. Jisté je, že jsou výsledkem velmi důkladného hodnocení, na němž se podílely více než dvě stovky fundovaných odborníků. Nejprve bych se proto rád zmínil o tom, kdo toto hodnocení provádí a jak probíhá.

6. ročník soutěže Zlatá koruna z pohledu předsedy Finanční akademie
Odborníci preferovali produkty s dobrou dostupností, širokou nabídkou služeb a nízkými poplatky.

Výsledky 6. ročníku Zlaté koruny jsou známy. Leckoho možná překvapily, pro jiného překvapením nebyly a možná je i očekával. Jisté je, že jsou výsledkem velmi důkladného hodnocení, na němž se podílely více než dvě desítky fundovaných odborníků. Nejprve bych se proto rád zmínil o tom, kdo toto hodnocení provádí a jak probíhá.

Co je Finanční akademie

Finanční akademie soutěže Zlatá koruna je reprezentativní zastoupení ekonomických odborníků, publicistů a zástupců akademické sféry. Má statut nezávislé poroty, která na základě odborných kritérií hodnotí a vyhlašuje nejlepší finanční produkty roku na českém trhu. Produkty jsou rozděleny do 15 samostatných kategorií a každá kategorie se hodnotí zvlášť. Finanční akademie kromě toho také každoročně vyhlašuje ?Novinku roku?. Toto ocenění mohou získat produkty, které inovativním způsobem posouvají úroveň nabídky a přinášejí na trh nové podněty.

Do loňského roku měla Finanční akademie soutěže Zlatá koruna kolem stovky členů. Letos se jejich počet zvýšil na dvě stě šedesát. Dále pak byla Finanční akademie rozdělena do sekcí dle jednotlivých kategorií soutěže Zlatá koruna 2008, a to podle odbornosti či blízké příslušnosti jednotlivých členů akademie k jednotlivým produktovým kategoriím. Členové těchto sekcí Finanční akademie pak hodnotili nominované produkty pouze ve své kategorii. Výsledkem toho je velmi kompetentní a fundované hodnocení jednotlivých produktů jednotlivými členy Finanční akademie. Touto změnou došlo k odstranění dosavadní obecnosti hodnocení.

Jak se produkty hodnotí

Každý člen Finanční akademie hodnotí produkty v kategoriích do kterých byl zařazen. Člen Finanční akademie pak má možnost udělit každému produktu body ze stanovené stupnice, nebo produkt nehodnotit. Produkty jsou hodnoceny vždy z hlediska koncového uživatele, pro kterého je produkt primárně určen. Hodnocení musí probíhat objektivně a komplexně dle vlastností produktu. Vedle ekonomických parametrů se proto přihlíží i k celkové dostupnosti produktu, uživatelskému komfortu, souvisejícímu servisu, přehlednosti poplatků atd. Pokud je člen Finanční akademie zaměstnancem nebo manažerem finanční instituce, která přihlásila produkt do soutěže, pak tento produkt buď nehodnotí, nebo hodnotí nestranně. Produkt konkurence posuzuje objektivně a bez zaujetí. Nad tímto principem je důsledná kontrola managementu soutěže. Při nedodržení tohoto principu je poté takovéto hodnocení vyřazeno ze soutěže.

Co ukazují letošní výsledky

Výsledky podle mne ukazují na trendy, které je možné v současném finančním světě pozorovat. U produktů určených ke každodennímu užívání, jako např. běžné účty, jsou jednoznačně preferovány produkty s velmi dobrou dostupností, širokou nabídkou služeb a nízkým poplatkovým zatížením.

U úvěrových produktů je kladen důraz na rychlou dostupnost a garantovanou co nejnižší výši úrokové sazby. Zajímavostí je, že vítězem v kategorii hypoték nebyl klasický finanční úvěrový produkt, ale doplňková služba dálkového přístupu do katastru nemovitostí, usnadňující vyřízení úvěrové administrativy. Dostupnost je pak rovněž hlavním parametrem k dobrému ohodnocení leasingových produktů. U platebních karet lze zaznamenat vysoké hodnocení služby cash back a dále pak i různých bonusových programů, např. připisování stanoveného procenta z plateb kartou na účet penzijního připojištění. U spořících produktů i u životního pojištění jednoznačně vítězí výše zhodnocení.

Podnikatelské účty jednoznačně opanovaly tzv. ?balíčky?. Podnikatelským úvěrům vévodí produkt na renovaci domů určený bytovým družstvům nebo sdružením vlastníků bytových jednotek, dále pak rychle dostupný investiční úvěr anebo účelový investiční úvěr na osobní vozidlo, jako alternativa leasingového financování. Podnikatelskému leasingu pak dominuje transparentní, jednoduchý a komplexní operativní leasing. U pojištění podnikatelů rozhoduje komplexnost, přehlednost a srozumitelnost produktu.

Novinkou roku se pak staly běžné, resp. spořící účty s minimálním poplatkovým zatížením, resp. vysokým zhodnocením a dobrou likviditou. Mám-li shrnout výše uvedené trendy, pak do budoucna budou preferovány a využívány dobře dostupné produkty, a to především prostřednictvím internetu z jakéhokoliv počítače na světě, s širokým záběrem služeb, dobrým zhodnocením a transparentním a jednoduchým zpoplatněním. Pozitivně budou hodnoceny i různé další dodatečné bonusy, jako např. věrnostní programy, kombinace platebních produktů se spořícími produkty, dálkové přístupy do katastru nemovitostí, satelitní zabezpečení zdarma aj. Velmi důležitá však i nadále zůstane kvalita a rychlost obsluhy a servisu.

Nejlepší zasluhují uznání

Velmi rád bych touto cestou poděkoval všem zúčastněným institucím a současně poblahopřál všem oceněným. Věřím, že letošní výsledky budou pro úspěšné finanční instituce dostatečnou motivací k další inovaci svých produktových portfolií a pro ty instituce, pro které tento rok nebyl tak úspěšný, bude toto hodnocení hnacím motorem k tomu, aby se v příštím roce pokusily prodrat na přední příčky. Stejně tak pevně věřím, že v příštím roce do soutěže přihlásí své produkty všechny finanční instituce působící na českém finančním trhu, a to i včetně všech ?nejdůležitějších hráčů? působících na naší finanční scéně.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.