« Zpět

Výpisy z účtu od listopadu zdarma

| 7. září 2009 - 11:14 | Zprávy | Účty

Od listopadu získají klienti bank sice mírnou, ale příjemnou úlevu. Podle nového zákona o platebním styku mají nárok dostat od banky minimálně jednou měsíčně výpis z účtu zdarma.  Zákon ovšem neříká, že výpis musí být papírový. Banky se této povinnosti mohou zhostit i tím, že klientům nabídnou například bezplatný elektronický výpis, nebo jim vytisknou zdarma papírový výpis na pobočce.

Banky ale mohou za papírový poskytnout elektronický, nebo ho zájemci bezplatně vytisknout na své pobočce

„Kromě klasických papírových výpisů se může banka s klientem domluvit třeba na elektronickém zasílání výpisů. V úvahu připadá i tzv. zpřístupňování informací, což jsou případy, kdy si klient třeba vytiskne výpis z bankomatu nebo na pobočce,“ řekl nedávno Právu vedoucí oddělení bankovnictví a úvěrů ministerstva financí Jiří Beran.
Pokud ale banky zůstanou jen u klasického papírového výpisu, zasílaného poštou, měsíční výpis musí být zcela bezplatný. Nemohou tedy účtovat ani poštovní poplatky. „Výpis, včetně zaslání, musí být v takovém případě zadarmo,“ potvrdil Beran.
Výhoda výpisu zdarma ale mnoho klientů bank už příliš nezajímá. Dostávají totiž už teď v řadě případů zdarma výpisy elektronickou cestou nebo využívají možnost nahlédnout na přehled svých transakcí přes internetové bankovnictví, a to i v dlouhé časové řadě. Pro řadu klientů však přesto bude nové opatření, které se zavádí v celé Evropské unii, přínosem.
Některé banky už rozhodly, jak budou od listopadu postupovat.
Česká spořitelna
Klient, který bude mít zájem o papírový výpis zdarma, ho dostane zdarma v jakékoli pobočce ČS. Právu to sdělila Pavla Langová z tiskového centra ČS.
Řada klientů ČS, kteří mají sjednaný program služeb, a těch je už většina, už nyní podle Langové za vyhotovení výpisu neplatí. Jde o Osobní účet ČS, Exclusive konto, Osobní účet ČS Student nebo dnes už nově nezřizované účty Výhodný program, Komplexní program, program Senior a Student+. Poštovné se ale s výjimkou Exclusive konta hradí.
Pokud klient nemá sjednaný program služeb, poplatek za vyhotovení pravidelného výpisu – papírového či elektronického – činí dnes 5 korun plus poštovné u papírového výpisu.
ČSOB
ČSOB nabídne klientům, kteří dostávají papírové výpisy, přejít na elektronické. Cena balíčku se jim o to sníží.
„Jestliže klient například dnes za balíček k běžnému účtu, jehož součástí je papírový výpis, platí dejme tomu 90 korun, s elektronickým výpisem dostane například desetikorunovou slevu,“ uvedl mluvčí banky Ivo Měšťánek.
GE Money Bank
Banka podle tiskové mluvčí Markéty Dvořáčkové poskytuje v internetovém bankovnictví bezplatné elektronické výpisy již delší dobu. „Pokud jde o papírové výpisy, u běžných účtů, spořicích účtů, termínovaných vkladů a kreditních karet již dnes rovněž žádný poplatek neúčtujeme,“ uvedla.
Komerční banka
Nabídne klientům možnost získat elektronické výpisy zcela zdarma prostřednictvím služby KB Expresní linka Plus. „Zde mohou klienti jak nahlížet do výpisů, tak získávat další informace o produktech banky. Službu si bude možné zřídit zdarma na kterékoli pobočce,“ sdělila Právu tisková mluvčí Monika Klucová.
Poštovní spořitelna
Banka už nyní poskytuje klientům elektronické výpisy zdarma. „Službu jsme zavedli loni od května,“ sdělila Právu tisková mluvčí Denisa Salátková.
Raiffeisenbank
Raiffeisenbank poskytuje již od 1. července zájemcům elektronické výpisy z účtu zdarma. Právu to sdělil tiskový mluvčí Tomáš Kofroň. „Pokud i přesto klient bude chtít papírový výpis, tak mu ho na pobočce zdarma vytiskneme,“ uvedl.
Mluvčí vysvětlil, že klient si snadno může zajistit posílání elektronického výpisu. „Stačí, když ve svém internetovém bankovnictví navolí svou adresu. Za přednost Kofroň považuje, že klient má elektronický výpis k dispozici dříve než papírový. „Bývá to ráno prvního nebo druhého v měsíci,“ upozornil.
V některých bankách, jako například v LBBW Bank CZ, zatím ještě nepadlo rozhodnutí o tom, jak zabezpečí klientům výpis z účtu jednou měsíčně zdarma.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.