« Zpět

Výhodné spoření? Do konce roku

| 29. dubna 2009 - 11:53 | Zprávy | Účty

Každý pátek radí Zdeněk Simaichl posluchačům Českého rozhlasu, jak na osobní finance. Jako poradce pracuje ve společnosti Partners od jejího založení. Jak by zhodnotil svoje peníze? Máme krizi, lidé se bojí, co bude. Využívají proto spoření s minimálním rizikem...

Každý pátek radí Zdeněk Simaichl posluchačům Českého rozhlasu, jak na osobní finance. Jako poradce pracuje ve společnosti Partners od jejího založení.
Jak by zhodnotil svoje peníze?

* LN Máme krizi, lidé se bojí, co bude. Využívají proto spoření s minimálním rizikem. Někdo zase tvrdí, že je nejvýhodnější doba pro rizikové investice. Co je tedy lepší?

O krizi či krize nejde. Ty byly, jsou a budou. Důležitý je cíl, který jako investor mám. Pokud je dlouhodobý, nejlepší je pravidelně investovat menší částky. V takovém případě je v podstatě jedno, kdy začnu. Vpřípadě, že jsem spekulant, výkyvy trhu se mi můžou hodit. Takhle ale můžete pracovat jen s penězi, které máte navíc, a trh musíte dobře znát. Konzervativní uložení prostředků bych volil, pokud nemám vytvořenou dostatečně velkou finanční rezervu. Ostatně není kam spěchat, situace na trhu je v současné době nepředvídatelná. Spoření je výhodné i vzhledem k nízkému inflačnímu očekávání.

* LN Jak dlouho ještě bude taková výhodná situace trvat?

To je velmi dobrá otázka. Obecně se očekává, že i přes březnový nárůst na 2,3 procenta bude inflace v průběhu letošního roku klesat až k téměř nulovým hodnotám. Podle předpokladů by se pak měla na začátku nového roku vydat zpět ke dvěma procentům, tedy k hranici, která tvoří inflační cíl ČNB v roce 2010. Některé instituce se i přes nízké sazby stále pohybují s ročním úrokem na hranici 3 procent a výše, to ale není dlouhodobě udržitelné. Nebo je sazba podmíněná určitou výší vkladu. Banky ji zatím uměle drží z důvodu stahování likvidních prostředků. Myslím, že nadinflační výnos na spořicích účtech vydrží do konce roku 2009 a pravděpodobně i v první polovině roku 2010.

* LN Kam byste doporučil na rok vložit volných 50 tisíc korun, aby mi bez rizika vydělávaly?

V současné době lze doporučit právě spořicí účty. Výnos letos inflaci pravděpodobně překoná, vklady jsou stoprocentně pojištěny až do výše 50 000 eur a v případě vhodného výběru instituce klient nezaplatí ani korunu za vedení a správu účtu. Vhodnou alternativou může být i termínovaný vklad s pevnou dobou splatnosti nebo revolvingový na 12 měsíců s výnosem až 3,6 procenta.

* LN Zdá se, že některé produkty se prodávají jen proto, že mají dobře zvolený název. Dá se jim věřit?

S „garantovanými“ fondy se nyní roztrhl pytel. Je jasné, že jakýkoliv produkt prodává především marketing, kvalita většinou bohužel pokulhává někde vzadu. V reklamách najdeme pouze výhody, to ostatní už je na zákazníkovi. Největším nebezpečím jsou míra ochrany vkladu, kurzové riziko, spojené poplatky a případně ještě délka upisovacího období. Garance návratnosti vkladu může být v plné výši, ale také pouze 90procentní. V případě, že fond není zajištěný v českých korunách, můžu přijít o peníze kvůli slábnoucí měně.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.