« Zpět

Vláda schválila vyšší pojištění vkladů

| 15. října 2008 - 11:03 | Zprávy | Účty

Vláda včera vyslala klientům tuzemských bank uklidňující zprávu. Na svém mimořádném zasedání totiž schválila zvýšení pojištění bankovních vkladů na 50 tisíc eur (asi 1,24 milionu korun) ze současných 25 tisíc eur. Česko tak následuje kroky okolních zemí a chce zvednout záruky za bankovní vklady. Analytici se ale obávají, že zvýšenou ochranu zaplatí klienti.

Česko následuje kroky okolních zemí a chce zvednout záruky za bankovní vklady * Analytici se obávají, že zvýšenou ochranu zaplatí klienti

Vláda včera vyslala klientům tuzemských bank uklidňující zprávu. Na svém mimořádném zasedání totiž schválila zvýšení pojištění bankovních vkladů na 50 tisíc eur (asi 1,24 milionu korun) ze současných 25 tisíc eur. Do úrovné této částky by tak všichni klienti měli dostat své veškeré úspory zpět.

Z Fondu pojištění vkladů bude tak podle vlády kryto 97 procent objemu uložených peněz všech drobných klientů.
Aby zákon mohl začít platit, musí ho ještě schválit sněmovna a podepsat prezident. Dá se čekat, že právě ve sněmovně proběhne o navýšení garancí tuhý boj. Opoziční ČSSD vyžaduje, aby byly vklady pojištěny neomezeně, a poslanec ODS Vlastimil Tlustý hodlá ve sněmovně navrhnout zvýšení pojištěné částky na čtyři miliony korun.
Vláda se schválením novely přidává k mnoha světovým zemím, jež už záměr zvýšit bankovní garance oznámily. Reaguje zároveň také na plán ministrů zemí Evropské unie, kteří minulý týden schválili plán na zvýšení záruk pro bankovní vklady na 50 tisíc eur ze současných 20 tisíc eur. Vládní i bankovní představitelé přitom veřejnost stále ujišťují, že banky v tuzemsku jsou ve velmi dobré finanční kondici a celé odvětví je stabilní a bez problémů. Ministr financí Miroslav Kalousek i proto opakovaně odmítá státní záruky za všechny bankovní vklady, což již zavádějí také sousední země Německo, Rakousko a Slovensko.
Odlivu vkladů do zahraničních bank se přitom Kalousek nebojí: "Není žádný důvod odcházet s vklady jinam," vyjádřil se nedávno. Premiér Mirek Topolánek dokonce před pár dny označil státní garance za "nestoudný krok".
V případě, že parlament vyšší pojištění vkladů schválí, dá se očekávat, že ho zřejmě stejně zaplatí sami klienti. Povinné příspěvky do pojišťovacího fondu, které si banky promítají do nákladů, totiž nejspíše stoupnou. "Zvýšení příspěvků bank do fondu pojištění se dá čekat. To je pojistná matematika. Bude to ale mírné, a je to rozumný kompromis pro Česko," řekl nedávno v HN viceguvernér ČNB Miroslav Singer. Podle analytiků se banky budou snažit vybrat zvýšené poplatky do fondu mezi klienty. "Vyšší ochrana se na klienty přenese v poplatcích či nižších úrocích u vkladů," myslí si David Marek, analytik Patria Finance.
Klienti některých bank v Česku už přitom mají své vklady pojištěny lépe než ostatní. To souvisí s tím, že jde o pobočky bank registrovaných v zahraničí. Více v klidu tak mohou být klienti ING Bank, registrované v Nizozemsku či tuzemské Citibank, která má sídlo v Irsku. Obě garantují vklady až do výše 100 tisíc eur, což je v přepočtu okolo dvou a půl milionu korun. Pobočka britské HSBC v Praze pak zvýšila pojištění vkladů na 100 procent z 50 tisíc britských liber (asi 1,56 milionu korun). Některé pobočky zahraničních bank pak budou možná garantovat i vklady neomezeně. Mohlo by se to například týkat klientů Commerzbank, protože Německo chce zavést neomezené ručení za vklady.
Podle předsedy Evropské komise José Barrosa představí dnes komise návrh novely směrnice o bankovních zárukách vkladů reagující na dohodu evropských ministrů financí z minulého týdne.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.