« Zpět

Vklady v bankách jsou pojištěné ihned po jejich vložení na účet

| 23. listopadu 2011 - 10:54 | Zprávy | Účty

[Tisková zpráva] Dnes zákazníkům začala sloužit nová banka s názvem Air Bank. V České republice se letos jedná už o třetí nově otevřenou bankovní instituci. Vklady střadatelů, kteří své úspory bance svěří, jsou pojištěny do výše 100 tisíc eur již od prvního dne. 

[Tisková zpráva] Dnes zákazníkům začala sloužit nová banka s názvem Air Bank. V České republice se letos jedná už o třetí nově otevřenou bankovní instituci. Vklady střadatelů, kteří své úspory bance svěří, jsou pojištěny do výše 100 tisíc eur již od prvního dne. To samozřejmě platí obecně jak pro nové, tak pro již zavedené banky, stavební spořitelny a družstevní záložny.
Air Bank má bankovní licenci vydanou Českou národní bankou, tudíž spadá pod pojistnou ochranu českého Fondu pojištění vkladů, který by zajišťoval případné vypořádání náhrad klientů při eventuálním krachu banky. Podle současného kurzu tak mohou být bez obav ze ztráty peněz fyzické i právnické osoby, které do banky uloží až 2,5 milionu korun.

Stejná pravidla platí i pro klienty Equa Bank, která svůj provoz spustila v září, ačkoliv u této banky došlo v podstatě jen ke změně jména, neboť dříve již fungovala na Českém trhu pod názvem Banco Popolare. Banka také na českém trhu působí na základě licence vydané ČNB.

V mírně odlišné situaci jsou klienti ZUNO Bank, která na území České republiky od července podniká jako pobočka rakouské banky ZUNO Bank AG. Případné vypořádání náhrad vkladů by tím pádem řešil rakouský systém pojištění vkladů. Vklady fyzických a právnických osob jsou ale v Rakousku stejně jako v Česku pojištěny v plné výši včetně úroků až do částky 100 tisíc eur. Výplata musí být zahájena do 20 pracovních dnů od chvíle, kdy orgán bankovního dohledu označí banku za insolventní.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.