« Zpět

Vklady v bance už letos vydělají

| 14. dubna 2009 - 11:43 | Zprávy | Účty

Přestože se proti loňsku úročení bankovních vkladů zhoršilo, ukládat do banky se letos vyplatí daleko více. Může za to inflace, která bude letos jen minimální. Letošní rok bude přát lidem, kteří jsou zvyklí své peníze ukládat v bankách. Navzdory poměrně nízkým výnosům u termínovaných a spořících účtů střadatelé reálně vydělají.


To znamená, že výnos od banky minimálně pokryje znehodnocení peněz, tedy inflaci. Na konci letošního roku si pak střadatelé za své peníze pořídí více než na počátku roku. V ideálním případě by mohli reálně vydělat až jedno procento.

„Inflace bude v letošním roce velmi nízká. Některé odhady hovoří až o méně než dvou procentech. Proto je možné očekávat, že řada bankovních vkladů svým výnosem inflaci překoná. To se přirozeně týká jen těch nejvýnosnějších vkladů,“ řekl LN Marek Hatlapatka, bankovní expert společnosti Cyrrus.
Pro konzervativní střadatele, kteří své peníze rozmnožují převážně pomocí bankovních vkladů, je to dobrá zpráva. Zdaleka ne každý rok totiž vklady v bankách dokázaly inflaci překonat. Příkladem bylo loňské období. Zprůměrovaná celoroční inflace přesáhla šest procent. Pokud lidé vloni na celý rok uložili peníze do banky, v ideálním případě jim peněžní dům připsal po zdanění úrok okolo tří procent. Reálný výsledek pak za uplynulý rok činí minimálně minus tři procenta. Klienti tedy i přes uložení do banky vloni odepsali z reálné hodnoty svých peněz tři procenta.

Rok 2009 by ale k těmto konzervativním vkladatelům měl být výrazně vlídnější. Především se očekává, že inflace by se letos měla pohybovat jen okolo dvou procent. Když se pak na konci roku poměří čisté výnosy z nejvýnosnějších vkladů s inflací, lidé buď mírně vydělají, nebo zůstanou „na svém“.

Aby byl letošní rok pro bankovní vkladatele reálně ziskový, musejí využít jen ty nejvýnosnější produkty. To znamená uložit vyšší částku – tedy peníze v rámci nejvyššího pásma úročení, nebo se bance „upsat“ a minimálně celý rok být bez možnosti případného výběru vložených peněz. V prvém případě se jedná o sumu minimálně okolo jednoho milionu korun. Ve druhém případě klient nemůže během roku na své peníze sáhnout, jinak zaplatí penále a zase prodělá.

Poslední možností je také využití nejrůznějších prémiových vkladů. V současné době lze na trhu narazit na nabídky vkladů s výnosem až okolo 3,5 procenta ročně, což po zohlednění očekávané letošní inflace může znamenat reálný zisk zhruba až jedno procento. Pro takový výnos ale klienti musejí často buď splnit určitou podmínku, nebo se jedná jen o vyhlašovanou (variabilní) sazbu. Tu přitom banka může kdykoliv během roku snížit.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.