« Zpět

Vklady bude chránit nový software

| 18. března 2010 - 11:09 | Zprávy | Účty

Velké bankroty bank, které v posledních dvou letech postihly západní Evropu a Spojené státy, Česko minuly. Vklady v tuzemských bankách přesto ochraňuje Fond pojištění vkladů, který se právě připravuje na nový systém. Díky němu se má výplata případných pojištěných vkladů zkrátit ze současných tří měsíců na dvacet pracovních dnů. Podle informací týdeníku Ekonom budou v novém systému zapojeny tři velké české banky – Komerční banka, Česká spořitelna a GE Money Bank.


Schválená novela zákona o bankách kromě jiného zavádí zvýšení limitů pojištění bankovních vkladů ze současných 50 tisíc eur na 100 tisíc eur.
V rámci přechodu na nový režim musí Fond pojištění vkladů do konce března v tendru vybrat dodavatele softwaru.
"Máme za sebou první část, v níž jsme analyzovali dosavadní procesy, navrhli strukturu nového systémového řešení a určili kritéria. Podle těch v současnosti finišujeme s výběrem dodavatele softwarového řešení," říká Renáta Kadlecová, výkonná ředitelka Fondu pojištění vkladů.
Firmy, jež se do tendru zapojily, zatím Kadlecová neprozradila. Dodala pouze, že nové IT řešení ochrany peněz v bankách by mělo spatřit světlo světa v červenci. Hned poté bude následovat důkladné testování.
S novým systémem pojištění vkladů přišla směrnice, kterou Evropská unie přijala v souvislosti s finanční krizí. Čeští poslanci úpravy přenesli do novely zákona o bankách, kterou schválili na poslední schůzi.
Evropskou legislativu Česko přijalo doslova v poslední chvíli. Kdyby zákon nebyl schválen na minulé schůzi, patrně by se to nestihlo ani do voleb a následně by se nepodařilo dodržet lhůtu stanovenou Evropskou pro nás výbornou zprávou. Jednak můžeme pokročit v přípravách, jednak budeme mít dostatečný prostor pro precizní nastavení a otestování nového systému výplaty náhrad pojištěných vkladů," říká Josef Tauber, předseda správní rady Fondu pojištění vkladů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.