« Zpět

Vietnamský zákazník? Firmy se o něj perou

| 6. června 2011 - 9:46 | Zprávy | Účty

Vietnamská komunita bohatne a část z jejích příjmů si chtějí „ukousnout“ i české firmy. Začaly proto vydávat reklamní letáky ve vietnamštině, spouštět vietnamské webové stránky a zaměstnávat i samotné Vietnamce. Narodila jsem se ve Vietnamu a do Česka jsem přijela za rodiči, když mi bylo dvanáct let. Podnikají tu,“ říká Thi Mai Nguyen. V Česku vystudovala vysokou školu a dneska pracuje v bance. Na starosti má vietnamskou klientelu.

Vietnamská komunita bohatne a část z jejích příjmů si chtějí „ukousnout“ i české firmy. Začaly proto vydávat reklamní letáky ve vietnamštině, spouštět vietnamské webové stránky a zaměstnávat i samotné Vietnamce. Narodila jsem se ve Vietnamu a do Česka jsem přijela za rodiči, když mi bylo dvanáct let. Podnikají tu,“ říká Thi Mai Nguyen. V Česku vystudovala vysokou školu a dneska pracuje v bance. Na starosti má vietnamskou klientelu.
Thi Mai Nguyen zdaleka není jedinou Vietnamkou zaměstnanou v české společnosti. V roce 2008, kdy se české firmy doslova praly o každého klienta, bylo v Česku téměř 15 tisíc Vietnamců zaměstnanců. Tato čísla sice během dvou let poklesla, zájem firem o vietnamské pracovníky je však přesto velký.
„Každých čtrnáct dní mi volá někdo z české firmy s tím, že hledá vietnamské zaměstnance,“ popisuje předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter a dodává, že v současnosti je to například pojišťovna D. A. S. Ta ale rozhodně není jediná. Vietnamské zaměstnance hledá i pojišťovna Allianz nebo třeba řetězec Makro.
„Zaměstnáváme vietnamské obchodní zástupce a vietnamské konzultanty prodeje pak najdete i přímo na prodejně. Novinkou jsou vietnamští maloobchodní specialisté, kteří pomáhají s přestavbou prodejen a úpravou sortimentu,“ potvrzuje mluvčí Makra Romana Nýdrle. Využitá příležitost Potenciál druhé, mladé generace Vietnamců je totiž pro firmy obrovský. Z upracovaných trhovců, kteří pro sebe nemají ani chvilku volna, se stávají úspěšní a sebevědomí podnikatelé, pro které se na českém trhu otvírá výnosný byznys s levným zbožím. „Místo na českém trhu určitě je. Česko je pro podnikání dobrá země, pokud tu máte zázemí,“ potvrzuje mladý student Vysoké školy ekonomické Hoang Vinh Hien Ba, který zároveň provozuje firmu LCT, zabývající se výrobou těstovin. Jeho slova podepisuje i mladá vietnamská manažerka rodinné firmy D’sphere Thalia Duong. „Máme se v Česku dobře,“ říká s úsměvem a dodává, že do Vietnamu se vrátit nechce.
České firmy se tak rozhodly využít příležitosti, kdy se před nimi otvírá trh s potenciálními zhruba šedesáti tisíci vietnamských zákazníků. Své služby jim začaly nabízet banky, pojišťovny, autobazary. A jsou to právě Vietnamci zaměstnanci, kteří jim pomáhají dostat se k vietnamské klientele blíž.
„V městské části Praha-Libuš (kde se nachází vietnamská velkotržnice SAPA – pozn. red.) jsme prezentovali naše vozy a vysvětlovali, co můžeme zákazníkům nabídnout,“ popisuje PR manažerka AAA Auto Dana Pavlousková a dodává, že vietnamské zákazníky oslovuje autobazar v jejich jazyce. „Využíváme inzerci ve vietnamském místním tisku, máme vietnamskou mutaci našeho webu a pro vietnamské zákazníky jsme zřídili i speciální telefonní linku,“ popisuje Pavlousková s tím, že zákazníkům je pak k dispozici i vietnamský prodejce.

Podobné nabídky pro vietnamské zákazníky mají i jiní, například mobilní operátoři. „Vietnamsky mluvící komunitě v ČR vycházíme vstříc jak nabídkami, tak komunikací ve vietnamštině. Mezi aktuální nabídky patří volání do Vietnamu za 3,80 Kč za minutu, která platí až do konce srpna,“ říká Alžběta Weinfurtová z Vodafonu. Podobně jako Vodafone se pak zachoval i největší tuzemský operátor Telefónica, který vloni přišel s předplacenou kartou O2 Da pro rusky a vietnamsky hovořící komunitu v Česku.
Za zákazníkem přímo na tržnici Vietnamské klienty se pak snaží oslovit i pojišťovny. Ve velkotržnici SAPA se hemží plakáty pojišťoven Allianz, Kooperativa nebo České podnikatelské pojišťovny. Ještě dál šly třeba banky, které si v SAPA otevřely svou pobočku. „Na finančním centru v Praze 4 – Písnici jsme zpřístupnili bankovní služby vietnamské národnostní menšině, která v dané lokalitě zaujímá početné místo,“ potvrzuje tisková mluvčí Poštovní spořitelny Denisa Salátková.
Stejné je to pak i se zdravotním pojištěním „českých“ Vietnamců. Tady se nejvíc angažuje Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která už má zhruba 30 tisíc vietnamských klientů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.