« Zpět

Více než třetina českých živnostníků šetří a v brzké době neplánuje žádné investice

| 22. února 2012 - 12:16 | Zprávy | Účty

Nejistota na trhu, obavy ze zdražování výrobních vstupů a současná recese české ekonomiky – to jsou jen některé důvody, proč 36 % živnostníků neplánuje v letošním roce žádné významné investice. Téměř polovina z nich pak svoji podnikatelskou činnost v dlouhodobém horizontu vůbec neřeší. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala zpracovat Era od Poštovní spořitelny.


Téměř polovina podnikatelů sice plánuje investovat peníze do nákupu zboží nebo vybavení provozovny, ale při jejich financování jsou opatrní. „Peníze na veškeré aktivity plánují čerpat v první řadě z vlastních zdrojů. Jen čtrnáct procent živnostníků zvažuje financování půjčkou od banky,“ vysvětluje Aleš Pospíšil, výkonný ředitel Řízení segmentů Poštovní spořitelny.
Při vyřizování bankovní agendy se podnikatelé nejčastěji řídí heslem: „Čas jsou peníze“. Proto přibližně 90 % používá pro své podnikatelské i osobní účely internetové bankovnictví. Jeho prostřednictvím vyřizují standardní a pravidelné finanční operace. „Průzkum ukázal, že živnostníci se nejčastěji se svým problémem obrací na svého osobního poradce na pobočce banky. V případě vyřizování osobních účelů využívají častěji zákaznickou linku,“doplňuje Pospíšil.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.