« Zpět

Velké banky v Česku zvyšují poplatky

| 29. prosince 2011 - 12:00 | Zprávy | Účty

PRAHA Češi by si měli v lednu pozorně prozkoumat své výpisy z bankovních účtů. Některé z větších tuzemských bank totiž změní na počátku příštího roku sazebník. Chystají se mimo jiné zvyšovat poplatky za výběr hotovosti z bankomatu. 

PRAHA Češi by si měli v lednu pozorně prozkoumat své výpisy z bankovních účtů. Některé z větších tuzemských bank totiž změní na počátku příštího roku sazebník. Chystají se mimo jiné zvyšovat poplatky za výběr hotovosti z bankomatu. Komerční banka například mění některé poplatky u platebních karet nebo u obchodníků, ČSOB zdraží výběr z bankomatu jiné banky nebo omezí sankci za neoprávněnou reklamaci a GE Money Bank zdraží odchozí platby, paušál za vedení úvěrového účtu nebo upomínky i výběr kreditní kartou z bankomatu. Vyplývá to z informací od jednotlivých bank.
Nižší poplatky než dosud zaplatí u Komerční banky lidé, kteří zapomenou PIN nebo ztratí kartu. Levnější budou také také archivní výpisy z účtu. Naopak banka zvýší poplatek u kreditních karet při výběru z bankomatu. Expresní odblokování platební karty při pětkrát chybně zadaném PIN kódu bude nově poskytováno zcela zdarma a do 30 minut. Poplatek za expresní vydání platební karty a PIN kódu klesne z nynějších čtyř tisíc na 1500 korun. Obchodníkům Komerční banka zruší paušál za pronájem přístroje, ovšem pouze v případě, že obrat na platebním terminálu bude alespoň 10 tisíc korun.
Na druhou stranu zdraží terminály s nižším obratem a také výpisy o transakcích zasílané poštou.
GE Money Bank bude měnit sazebník postupně v několika krocích, v lednu, v únoru a v březnu. GE Money Bank zdraží například transakce zadané osobně na přepážce. Platební příkaz podaný na obchodním místě zdraží od ledna o pětikorunu na 50 korun, výjimkou je balíček Genius Gold.
Banka zvýší tuzemský platební příkaz zadaný přes internetové bankovnictví. Dosud byla cena čtyři koruny, od ledna to bude šest korun. Změna se ale fakticky týká jen balíčku Genius Start. U dalších balíčků je tato transakce v ceně. Poplatek za zasílání výpisů poštou stoupne z deseti na patnáct korun. Zdraží i výběr kreditní kartou z bankomatu nebo vedení spotřebitelského úvěru. ČSOB a její značka Poštovní spořitelna změní poplatky od 1. února. Poštovní spořitelna například zruší poplatek za zrušení trvalého příkazu, ČSOB tak učinila v listopadu. Banka omezí sankci za neoprávněnou reklamaci, klesne také poplatek za hypotéku. ČSOB ale také zdraží, a to výběr z bankomatů jiných bank v Česku. Vyšší bude rovněž poplatek za papírové výpisy a platební příkazy podané na pobočce.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.