« Zpět

Ve kterých bankách nesou vklady nejvíc

| 20. října 2008 - 11:07 | Zprávy | Účty

V současnosti lidé hodně disponují s vklady. Mnozí chtějí rozložit riziko a jeden vyšší vklad v bance rozdělují do více bank. Někteří odcházejí z peněžních a akciových fondů, protože v bankách vidí větší jistotu. Kam peníze uložit? Ve které bance nesou nejvíc? Nejlepší úroky v současnosti nabízejí některé spořicí účty.

V současnosti lidé hodně disponují s vklady. Mnozí chtějí rozložit riziko a jeden vyšší vklad v bance rozdělují do více bank. Někteří odcházejí z peněžních a akciových fondů, protože v bankách vidí větší jistotu. Kam peníze uložit? Ve které bance nesou nejvíc?

Nejlepší úroky v současnosti nabízejí některé spořicí účty. Jejich předností je, že relativně vysoký úrok mají zpravidla i pro ty nejmenší vklady a že s penězi lze kdykoli disponovat. Mají pro někoho i tu výhodu, že a že se jednoduše obsluhují přes internet nebo telefonicky, případně mobilem. Zřízení a vedení účtu nestojí nic, poplatky se velmi často neplatí ani za transakce.
Problémem naopak je, že některé banky umožňují založit spořicí účet jen při existenci běžného účtu v téže bance. Pro některé lidi, zejména starší a konzervativnější, může být zase komplikací ovládat spořicí účet na dálku.
Termínované vklady mají obecně nižší úroky než spořicí účty. V některé bance je i pro založení termínovaného vkladu nutné mít běžný účet a klient se musí připravit na to, že občas se vyžaduje minimální vklad v řádu i desítek tisíc korun.
Klient by si měl uvědomit, že úrok není všechno, a myslet i na to, ve které bance by mohly být jeho vklady v největším bezpečí.
Vklady jsou dosud státem garantovány do 90 %, maximálně do 25 000 eur (asi 613 000 Kč). Vláda navrhuje parlamentu garanci celého vkladu, maximálně 50 000 eur (asi 1,25 miliónu Kč).
Některé pobočky zahraničních bank působící v Česku už svým klientům nabízejí vyšší garanci za vklady, a to podle svých domovských zemí, které reagovaly na světovou finanční krizi. Je však třeba počítat s tím, že kdyby náhrada za pojištěné vklady byla vyplácena ze zahraničí, že by to trvalo delší dobu než z českého fondu pojištění vkladů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.