« Zpět

V pondělí začne prodej spořicích státních dluhopisů

| 3. října 2011 - 10:04 | Zprávy | Účty

V pondělí 3. října se začnou v pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky prodávat spořicí státní dluhopisy. Dluhopisy by měly být k mání teoreticky až do 1. listopadu, ale nemusí tomu tak být. Protože jsou poměrně atraktivně úročeny, mohou se vyprodat i dříve. Jednoleté dluhopisy nebo spořicí účet? 

V pondělí 3. října se začnou v pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky prodávat spořicí státní dluhopisy. Dluhopisy by měly být k mání teoreticky až do 1. listopadu, ale nemusí tomu tak být. Protože jsou poměrně atraktivně úročeny, mohou se vyprodat i dříve. Jednoleté dluhopisy nebo spořicí účet?
Zájemci mohou vybírat mezi jednoletým a dvěma druhy pětiletých dluhopisů.
Jednoletý dluhopis má úrok 2 procenta. Má tedy mnohem vyšší úrok než termínované vklady s jednoroční splatností.
Dluhopisy svým úrokem o něco předčí i řadu nejlepších spořicích účtů, u nichž se úrok pohybuje od 1,7 do 2,5 procenta ročně. Ty ale lze přesto považovat za velkého konkurenta jednoletých dluhopisů.
Hlavní výhodou spořicích účtů je totiž okamžitá dostupnost peněz. Jednoleté dluhopisy budou předčasně splatné jen ke dvěma termínům – ke 2. dubnu a 2. červenci 2012 s tím, že požadavek na předčasné splacení je přitom třeba zadat více než měsíc před uvedenými termíny. Navíc je třeba počítat s tím, že všechny dluhopisy se začnou úročit až od 11. listopadu, tedy po jejich připsání na majetkový účet vlastníka.
Pro toho investora, který váhá mezi dluhopisy a spořicím účtem a dopředu neví, zda bude v průběhu jednoročního období peníze potřebovat, bude tedy lepší volit spořicí účet.
Termínované vklady nesou o dost méně
Pětileté dluhopisy jsou naproti tomu během na delší trať. Předčasný výběr bez sankcí je sice také možný, a to čtyřikrát do roka (s výjimkou roku 2012, kde je jen jeden termín – k 31. 12. 2012), ale úroky jsou nastaveny tak, aby investor setrval až do jejich splatnosti, jinak na tom hodně prodělá.
Díky průměrnému úroku (3,09 % ročně) jsou pětileté dluhopisy výhodnější než naprostá většina termínovaných vkladů s obdobnou splatností. U termínovaných vkladů bývá navíc někdy vyžadován vysoký minimální vklad. Spořicí dluhopisy lze naproti tomu koupit již od jednoho tisíce korun (u jednoletých od 980 Kč), maximální částka není omezena. Na druhé straně státní dluhopisy nejsou až tak výhodné jako stavební spoření. U něho totiž investor díky státní podpoře až dva tisíce korun ročně získá při správné strategii spoření vyšší výnos. Vložené peníze lze ale bez ztráty státní podpory získat až po šesti letech, tedy o rok později než u státních dluhopisů.
Jak nakoupit
Investor k objednávce dluhopisů potřebuje mít připravené peníze. Musí se totiž zaplatit – v hotovosti či bezhotovostně – do pěti pracovních dnů od objednávky. Dále je ke koupi nezbytně nutný běžný korunový účet v bance. Kdo ho nemá, může si ho založit v kterékoli bance nebo přímo na místě před koupí dluhopisů.
Dluhopisy nepůjde koupit ve všech pobočkách uvedených tří bank. Nejvíce poboček – 224 – dává k tomuto účelu ČSOB. V České spořitelně a Komerční bance nabídnou dluhopisy shodně na 77 pobočkách (v ČS po dohodě i v dalších).
Jejich seznam najde zájemce na webu bank nebo na www.sporicidluhopisycr. cz či je zjistí na těchto bezplatných informačních linkách bank: Česká spořitelna 800 207 207 ČSOB 800 188 188 KB 800 150 250 Do banky je třeba přinést průkaz totožnosti – občanský průkaz nebo pas. Komerční banka bude u neklienta KB požadovat dva doklady – například občanský průkaz a řidičský průkaz či rodný list.
Připomeňme ještě, že pořízení a držení dluhopisu ani jeho předčasné splacení není zatíženo žádný poplatkem.
Investoři mají stejné podmínky bez ohledu na výši dluhopisů. Pouze majitelé pětiletých dluhopisů v objemu nad půl miliónu korun musí počítat s tím, že předčasné splacení je možné nikoli v jednom, ale jen ve dvou termínech.
Výnosy ze spořicích dluhopisů jsou zdaňovány obdobně jako vklady v bankách, tedy srážkovou daní 15 procent.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.