« Zpět

V Česku jsou už dva účty bez poplatků

| 19. října 2009 - 9:56 | Zprávy | Účty

Desítky až stovky korun měsíčně – tolik většinu z nás stojí využívání bankovního běžného účtu. V Česku jsou ale už dvě banky, v nichž za tuto službu nemusíte zaplatit vůbec nic. Je to málo, ale díky aspoň za to. Jde o mBank patřící do mezinárodní finanční skupiny Commerzbank, která je druhou největší bankou v Německu, a o Poštovní spořitelnu ze skupiny ČSOB. 

Desítky až stovky korun měsíčně – tolik většinu z nás stojí využívání bankovního běžného účtu. V Česku jsou ale už dvě banky, v nichž za tuto službu nemusíte zaplatit vůbec nic. Je to málo, ale díky aspoň za to. Jde o mBank patřící do mezinárodní finanční skupiny Commerzbank, která je druhou největší bankou v Německu, a o Poštovní spořitelnu ze skupiny ČSOB. Jaké služby v nich získáte? Jsou v takovém rozsahu a kvalitě, že se opravdu vyplatí?
mBank má plnohodnotné konto
mKonto v mBank je plnohodnotné konto jako kterékoli jiné. Jeho zvláštností je jen to, že jeho ovládání je založeno na internetovém a telefonním bankovnictví. Banka nemá klasické pobočky, jen několik finančních center a tzv. mKiosků. I v nich však klient svůj účet ovládá bezhotovostně s pomocí terminálů či telefonu. Některé jinde běžné a oblíbené služby však mKonto nemá. Jde například o GSM bankovnictví nebo kontokorent, tedy povolené přečerpání účtu. Rovněž není zatím možné posílat peníze z účtu do zahraničí.
Klient neplatí jednak za založení, vedení či za zrušení účtu, jednak má zdarma i řadu úkonů nutných k obsluze účtu. V podstatě může dosáhnout toho, že každý měsíc na výpisu může mít v položce poplatky vždy nulu.
Založení konta
Konto lze i se všemi službami založit snadno z pohodlí domova přes internet či telefonní mLinku nebo ve finančních centrech a mKioscích. Poštou klient dostane smlouvu a vše potřebné. Detailně na www.mbank.cz.
Ovládání
K ovládání slouží předně internetové a telefonní bankovnictví. Operaci přes internet lze provést kdykoli, přes telefonní mLinku v pracovní dny od 7 do 22 hod. Některé úkony lze provést i s pomocí hlasového automatu.
K účtu se vydává i platební karta. Je to čipová a embosovaná Visa Classic. Limit na mKartě si klient nastaví dle svého uvážení a může ho i kdykoli změnit, a to s okamžitou účinností.
Vybrat hotovost z účtu lze na přepážce jiné banky, a to za poplatek. Naopak vložit hotovost lze jen poštovní poukázkou. Finanční centra a mKiosky jsou bezhotovostní, výběr či vklad v hotovosti zde není možný.
Co je a co není zdarma
Zdarma jsou veškeré transakce přes internetové bankovnictví, tedy například zřízení, změna či zrušení příkazu k úhradě, zřízení, změna, zrušení příkazu a povolení inkasa a SIPO a dále příchozí a odchozí platby.
Platí se ale za transakce a pokyny zadávané přes operátora telefonní mLinky, tedy za příkazy k úhradě a inkasní platby, a to 20 korun, a za některé služby méně často využívané.
Vydání a správa platební karty jsou rovněž zdarma. Za první tři výběry z kteréhokoli bankomatu v tuzemsku se neplatí, každý další je za 35 Kč. V cizině jsou všechny výběry z kteréhokoli bankomatu bezplatné.
Výběr hotovosti u obchodníků s pomocí karty je zdarma, výběr hotovosti na pobočkách bank stojí 35 Kč.
Elektronický výpis je zdarma, papírový stojí 30 Kč.
Úrok účtu, zůstatek
Peníze na účtu se neúročí.
Zůstatek lze zjistit prostřednictvím výpisu, přes internet, mLinku, hlasový automat nebo odesláním SMS zprávy nebo kartou prostřednictvím vybrané sítě bankomatů.
mKonto získalo v letošním ročníku soutěže Zlatá koruna v kategorii osobních účtů zlatou medaili od odborné poroty a stříbro od veřejnosti.
Postžiro zadarmo také dá dobré služby
I účet „Postžiro zadarmo“ poskytne dobré služby tomu, kdo chce obsluhovat svůj účet elektronicky či pomocí platební karty. Také v tomto případě jsou běžné úkony okolo osobního účtu zdarma. Obsluha účtu je možná i na obchodních místech Poštovní spořitelny, ale za vysoké poplatky.
Kdy se poplatky neplatí a kdy ano
Bez poplatků je zřízení jednorázových příkazů k úhradě, zřízení a změna trvalých příkazů a zřízení, změna či zrušení souhlasu s inkasem prostřednictvím elektronického bankovnictví.
Zadarmo jsou rovněž tuzemské platby prováděné s pomocí internetového bankovnictví (Max Internetbanking PS) a GSM bankovnictví (Max Mobil PS). Zaúčtování příkazů zadaných pomocí Max Phone PS stojí 10 korun.
K účtu je zdarma vydávána mezinárodní platební karta Visa Electron (s názvem Maxkarta). Její vedení je zdarma, stejně jako výběr z bankomatu ČSOB a Poštovní spořitelny. Při výběru z bankomatu ostatních bank se platí 39 korun. Zdarma je i výběr hotovosti u obchodníků a platba kartou u nich.
Výpisy jsou jen elektronické, zasílání v jakékoli frekvenci je rovněž zdarma.
Na obchodních místech je ale draho
Hotovostní operace a obsluha na obchodních místech jsou ale drahé. Například výběr hotovosti Maxkartou na obchodním místě přijde na 100 korun stejně jako zaúčtování bezhotovostní operace na základě platebního příkazu zadaného Maxkartou.
Učet je úročen úrokem 0,05 % ročně. Kontokorent je možný buď formou dodatku ke smlouvě o postžirovém účtu, nebo formou samostatné smlouvy o úvěru. Aktuální úrok povoleného debetu je 16,90 procenta ročně.
Založení
Účet lze založit jen ve finančních centrech Poštovní spořitelny. Povinné je vždy jen zřízení služby Max Internetbanking PS.
Bližší informace na internetu na www.postovnisporitelna.cz

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.