« Zpět

Už nenalévat žádné peníze do bank a firem, radí Zeman

| 10. prosince 2008 - 13:01 | Zprávy | Účty

Podle expremiéra Miloše Zemana by se neměly nalévat žádné peníze do bank či podniků, které mohou mít problémy v souvislosti s probíhající finanční krizí. Prohlásil to v úterý na finančním fóru Zlatá koruna k dopadům krize na českou ekonomiku.

Firmy podle Zemana dostaly podporu již ve formě investičních pobídek a banky zase získaly vyčištěné portfolio, zbavené toxických úvěrů, při své privatizaci v polovině devadesátých let.
„Dát peníze někam – a stát žádné vlastní prostředky nemá – dokáže každý idiot,“ poznamenal expremiér v duchu svých vystoupení, když byl ve funkci.

„Bankovní systém v ČR je zdravý“

„V současnosti je český bankovní systém zdravý,“ konstatoval Zeman, to však ale nemusí být nastálo. „To se může za pět let změnit,“ zdůraznil. Expremiér v této souvislosti zejména upozornil na rizika masového poskytování úvěrů domácnostem. „Ty mají půjčené přes 850 miliard korun,“ upozornil Zeman. Samozřejmě se říká, že občané západních zemí jsou zadluženi více, ale už se nedodává, že jejich kupní síla je pětkrát větší. Riziko za úvěr v případě, že nebude splácen, by měl podle něj nést ten, kdo si půjčí.
„Máme obrovské množství pokoutních institucí nabízejících půjčky bez ručitele – to je jed, jed ve finančních sektoru,“ konstatoval ve svém vystoupení.

Česko má naštěstí spořivé občany

Oprávněnost připomínky Miloše Zemana podpořili i další účastníci odborné konference, Podle Daniela Steltera z Boston Consulting Group se zadluženost amerických domácností prudce zvyšuje a blíží 400 procentům HDP. Současně ale klesá schopnost zejména hypoteční úvěry splácet.
Účastníci konference se shodli na tom, že český finanční sektor je zatím stabilizovaný a bezpečný i proto, že Češi jsou jako národ spořivý, a tak banky mají z vlastních, domácích zdrojů dostatek volných finančních prostředků. To je v době, kdy bankám ve světě citelně chybí likvidita, významný faktor jistoty a stabilizace. „To je obrovská výhoda Česka proti jiným zemím – spořiví obyvatelé,“ potvrdil ekonom Jan Švejnar.
Česko se může s důsledky krize potýkat i několik let, řekl dále na konferenci Švejnar. „Jsem spíše optimista, ale v tomto případě optimista v pohledu několika let než několika příštích kvartálů,“ uvedl Švejnar.
Krize ve světě je tak spíše v první polovině. „Budeme mít štěstí, když česká ekonomika neskončí příští rok v recesi,“ prohlásil. Problémem Česka v příštím roce bude pokles exportu, protože jsme jedna z nejvíce otevřených ekonomik ve světě, a ztížení přístupu k úvěrům zejména pro menší a střední firmy.
Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla musíme udělat vše pro to, aby krize ekonomiky nepřerostla v krizi sociální. „I když řada signálů na krizi upozorňovala, evropští politici nebyli připraveni. I proto jsou někdy reakce unáhlené,“ řekl.
Švejnar upozornil na potřebu pragmatického přístupu při zvládání dopadů světové finanční krize na česku ekonomiku.
Varoval před ideologickými přístupy, kdy každý státní zásah, jako je například vstup státu do některé banky či pomoc firmám, je chápan jako návrat k socialismu. Ve Spojených státech je to ale bráno jako pragmatický dočasný krok, který může pomoci odvrátit drtivé dopady krize.
„V USA se opatření posuzují hlavně podle efektu pro ekonomiku,“ konstatoval.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.