« Zpět

Úroky spořicích účtů jdou dál dolů

| 23. března 2009 - 13:20 | Zprávy | Účty

Sazby na oblíbených vkladech snížila většina bank. Nová akce mBank vyvolala velký křik jejích klientů. Banky kvůli krizi přehodnocují svou strategii u spořicích účtů, na které ještě zkraje roku lákaly nové klienty. Stále víc jich nyní jde se sazbami dolů.

Sazby na oblíbených vkladech snížila většina bank * Nová akce mBank vyvolala velký křik jejích klientů

Banky kvůli krizi přehodnocují svou strategii u spořicích účtů, na které ještě zkraje roku lákaly nové klienty. Stále víc jich nyní jde se sazbami dolů. Naopak banky odkládají zlevňování půjček s poukazem, že do úroků musí promítat vyšší riziko neplatičů.

Tento měsíc postihlo snížení už také spořicí účet Citikonto od Citibank, kde úrok klesl ze 3 na 2,75 procenta. Ze tří procent na 2,5 procenta šel dolů i úrok ke spořicímu vkladu k Osobnímu kontu v České spořitelně. Podobně upravila svůj spořicí účet i banka LBBW.
Sazby začaly padat už v únoru, po snížení sazeb ČNB. Například maximální sazba na oblíbeném spořicím účtu eKonto u Raiffeisenbank se snížila z 3,5 na 1,5 procenta, u ING se zastavily úroky na 2,5 procenta. A na FIO kontu se místo 3,1 procenta ročně nyní peníze zhodnocují 2,8 procenta.

Klienti mBank se bouří

"Dočkali se" i majitelé spořicího účtu v mBank. Těm se minulý týden úrok propadl z 2,7 procenta ročně na 1,3 procenta.
Jako náplast jim banka sice nabídla nový spořicí účet eMax Plus s úrokem 2,8 procenta - na rozdíl od starší verze na něm ale zavedla poplatek za každý druhý a další převod vždy ve výši 150 korun.
"Musíme reagovat na změněnou situaci. V tuto chvíli se úroky na mezibankovním trhu pohybují kolem 1,9 procenta. Vyšší úročení než nyní nabízíme, považujeme za nezodpovědné. Ne všechny subjekty, které by od nás peníze chtěly půjčit, jsou totiž v tuto chvíli důvěryhodné," zdůvodňuje rozhodnutí šéf mBank Jiří Báča. Podle něj zavedení nového spořicího účtu s omezeným pohybem peněz dává bance lepší možnost, jak nakládat s vklady klientů.
Novinka mBank ale sklidila rozlícenou reakci jejích klientů. Stovky nespokojených majitelů spořicího účtu na blogu mBank líčí zklamání nad postupem banky, která je o rozhodnutí informovala ve stejný den, kdy jim snížila úrok na účtu. Mnozí také hlásí problémy se zřízením nového účtu.
"Snížení sazby bych ještě pochopil, ale tu ostatní šaškárnu kolem už ne. Začíná mi to připomínat praktiky všech našich bank," píše jeden z bloggerů. Řada klientů dává najevo, že z mBank, která se profilovala jako banka bez poplatků, odejde. V reakci na problémy se zřizováním nových kont se mBank rozhodla přechodně obnovit úrok 2,7 na spořicím účtu eMAX, a to do 27. března.

Vyšší úroky drží GE

Do povědomí vkladatelů se tak ještě víc dostala GE Money Bank, která minulý měsíc nabídla nový spořicí účet Genius Plus se sazbou 3,6 procenta pro vklady nad 40 tisíc korun. Mezi vysoce úročené spořicí účty patří i Červené konto Poštovní spořitelny s tříprocentním ročním zhodnocením pro vklady nad 50 tisíc korun.

Další vývoj spořicích účtů je hádáním ze skleněné koule. Například GE úrok 3,6 procenta slíbila jen pro účty založené do konce dubna. Podle ekonomů už ale úroky spořicích účtů klesat nebudou.
"Banky se budou muset připravit na konkurenci státních dluhopisů, úroky dolů nepůjdou," tvrdí Tomáš Prouza, analytik společnosti Partners.
Přestože sazby klesají, zájem o spoření roste. Příliv vkladů souvisí s nejistou situací.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.