« Zpět

Úroky na spořicích účtech asi dál klesnou

| 10. srpna 2009 - 10:07 | Zprávy | Účty

Lidé, kteří mají peníze na oblíbených spořicích účtech, musí počítat s tím, že jejich úroky zřejmě dále o něco klesnou. Vyplývá to ze čtvrtečního snížení sazeb centrální bankou. 
Potvrzují to i odborníci. „Banky promítnou do vkladových produktů, jako jsou třeba spořicí účty, snížení sazeb centrální banky. 

Lidé, kteří mají peníze na oblíbených spořicích účtech, musí počítat s tím, že jejich úroky zřejmě dále o něco klesnou. Vyplývá to ze čtvrtečního snížení sazeb centrální bankou.  Potvrzují to i odborníci. „Banky promítnou do vkladových produktů, jako jsou třeba spořicí účty, snížení sazeb centrální banky. Na druhé straně se míra inflace snižuje, takže z reálného hlediska nebude dopad tak výrazný,“ řekl hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.
I přes snížení úroků lze čekat, že tyto účty zůstanou ve srovnání s jinými úspornými vklady, například termínovanými, poměrně atraktivní. Už dnes je totiž vysoko převyšují úrokem a klienti velmi oceňují snadnou dostupnost peněz bez výpovědních lhůt, jednoduché ovládání účtů s pomocí internetu a telefonu a značné úlevy od poplatků, které často nejsou vůbec žádné.
A jak vypadá včerejší situace u nejzajímavějších spořicích účtů? Z porovnání s naším posledním průzkumem zveřejněným v Rodinných financích 9. května plyne, že květnový úrok udržely jen GE Money Bank, LBBW Bank a ING Bank.
GE Money Bank až 3 %
Spořicí účet Genius dál nabízí nejvyšší úrok na trhu až 3 %. Tento úrok lze získat v případě současného vedení některého z běžných účtů Genius Active nebo Genius Gold. Klient bez běžného účtu v této bance získá úrok 2,8 % ročně.
Je třeba si dát pozor na to, že při zůstatku účtu do 40 000 korun činí úrok jen 0,1 %. Účet se ovládá přes internet.
LBBW Bank 2,50
Ovládání účtu je přes internetové bankovnictví a na pobočce, některé transakce jsou zpoplatněny. Odchozí platby jsou za 10 Kč, výběr hotovosti za 30 Kč. Není třeba mít běžný účet.
Nezměnil se ani úrok při spoření v eurech – činí 2 %.
ING Bank 2,50
ING Konto se zakládá a ovládá přes internet a telefon či osobně ve Finančním centru ING. Není třeba mít běžný účet v této bance.
mBank až 2,5 %
Banka nabízí dva spořicí účty. eMax Plus má nyní úrok 2,5 %. Ovládá se pomocí internetu a telefonu. Není nutný účet v mBank.
Pozor ale na převody peněz. Jeden převod v měsíci přes internet je zdarma, každý další je za 150 Kč. První telefonický převod stojí 12 korun, každý další rovněž 150 Kč.
Spořicí účet eMax má úrok jen 1,3 %. Převody přes internetové bankovnictví jsou zdarma a lze vydat čipovou kartu Visa Classic.
Poštovní spořitelna  2,25 %
Červené konto této banky má tento úrok jen při vkladech od 50 000 Kč. Nižší vklady jsou úročeny jen 0,1 % ročně. Klient nemusí mít běžný účet v této bance. Obsluha probíhá přes elektronické bankovnictví, k účtu lze získat zdarma embosovanou kartu ViSA Classic.
ČSOB 2,15 %
Spořicí účet s prémií má vyhlašovanou sazbu 0,90 % a fixní prémiovou sazbu 1,25 % ročně, která se připisuje na konci roku. Není třeba mít běžný účet v této bance.
Další banky
V jiných bankách už není úročení tak zajímavé, či může záviset na jeho výši, nebo existují další omezující podmínky.
Efekt konto Prémium v Raiffeisenbank má úrok v závislosti na výši vkladu. Do 99 999 Kč je úrok 0,50 %, od 100 000 do 499 999 pak 1,30, od 500 000 do 999 999 Kč 2,50 a nad 1 milión 3 %.
Spořicí konto Komerční banky má sice úrok 3 %, ale jen do 50 tisíc korun. Nad tuto částku je úrok 0,10 %.
Sporožirový účet Osobní účet se Spořicím plánem v České spořitelně je obdobně do zůstatku 49 999 korun úročen sazbou 2,50 %, nad tuto částku pak 0,30 až 0,60 dle výše zůstatku. Citibank má u spořicího účtu úrok 2,5 %, ale účet je možný jen jako součást balíčku s běžných účtem. Ten měsíčně stojí při vkladu do půl miliónu korun 299 Kč měsíčně a při vyšších částkách je zdarma.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.