« Zpět

Úročení na spořících účtech potichu klesá

| 9. ledna 2009 - 12:38 | Zprávy | Účty

Úrokové sazby u spořících účtů klesají. Úročení přes tři procenta nabízejí jen menší banky a družstevní záložny. Další pokles nelze vyloučit vzhledem k očekávanému snižování klíčových sazeb České národní banky. Tříapůlprocentní zhodnocení peněz na spořícím účtu je dnes minulostí.

Úrokové sazby u spořících účtů klesají. Úročení přes tři procenta nabízejí jen menší banky a družstevní záložny. Další pokles nelze vyloučit vzhledem k očekávanému snižování klíčových sazeb České národní banky.

Tříapůlprocentní zhodnocení peněz na spořícím účtu je dnes minulostí. Z této sazby, běžně ještě loni v létě, slevily v tichosti téměř všechny banky. Vysoké úročení drží jen družstevní záložny , kde však často nakládání s penězi omezují výpovědní lhůty. Nevýhodou bývají minimální vklady i povinnost stát se členem družstva, což přijde na jednu i několik set korun.

Nejvýhodnější sazbu na trhu teď nabízí WPB (v akci do konce ledna sazba 4,4 % při fixaci 100 tisíc korun na 1rok) a Moravský Peněžní ústav s (od 3,6 do 5,3 % p.a. dle výše vkladu a výpovědní lhůty), na vkladový účet je ale nutné vložit nejméně sto tisíc korun a nejkratší výpovědní doba je měsíc. Tento účet zatím není možné obsluhovat přes internetové bankovnictví, spuštění záložna teprve připravuje. Výpovědní lhůta u WPB Capital s dalšími zajímavými sazbami (4 až 5,65 %) je ovšem minimálně šest měsíců a více. Nejnižší úročení z kampeliček má Fio (3,5 %). Klient má ale peníze okamžitě k dispozici. Účet je dostupný přes internetbanking a navíc z něj lze rovnou platit i kartou Fio Maestro Chip, kterou záložna vydává k účtu zdarma.

Úrokové sazby spořících účtů tuzemských bank jsou o poznání nižší než u kampeliček . Rozdíl ale hraje významnější roli až u vyšších vkladů.

Nedávný lídr bankovních úrokových dostihů, polská mBank, srazil u účtu eMax zhodnocení ze 3,5 na 2,7 procenta. Účet lze obsluhovat přes internet a přímo se z něj dá platit platební kartou. Banka by brzy měla představit i vylepšený účet eMax Plus, potvrdila serveru Peníze.cz mluvčí banky Pavla Renčínová. Sazbu 3,5 procenta u bankovního domu lze tak už nyní získat jen v Oberbank .

Nizozemská ING snížila 29. prosince 2008 sazby u ING Konta ze 3,25 na 3 procenta. Další snižování podle tiskové mluvčí Alexandry Gjurić banka neplánuje. Lépe úročené účty zatím zůstávají účty v nabídce Volksbank (Běžný investiční účet 3,33 %), LBBW (3,3 % pro vklady v Kč, 3,5 % pro vklady v eurech) a Poštovní spořitelny (Červené konto 3,3 % od 50 tisíc korun, Spořící investiční účet 3,35 % a Vkladový účet pro spoření na vzdělání 3,25 %). Jak dlouho budou banky tyto sazby nabízet, nelze odhadnout, protože banky se na tuto otázku zdráhají odpovědět jinak než s odkazem na vývoj trhu. Například Volksbank chystá úpravu sazeb podle ředitele komunikace Petra Žibřida nejpozději v polovině ledna.

Tříprocentní sazbu je v tuto chvíli ještě možné získat v Citibank a u spořícího konta v Komerční bance. Zde je ovšem možné takto zhodnotit vklady jen do 50 tisíc korun, podobně jako u spořícího konta Osobního účtu v České spořitelně (původní sazbu 3,5 % Spořitelna snížila krátce po posledním snížení sazeb ČNB ). Od prvního lednového týdne nabízí Česká spořitelna střadatelům novinku, takzvaný Perfektní vklad, který umožňuje výplatu polovinyvýnosu z 2,52 procenta již při sjednání účtu. Založení i vedení účtu je zdarma, uložit je možné ale jedině sto či dvě stě tisíc korun a peníze musí být na účtu 48 měsíců. Vkladem 100 tisíc korun klient při podpisu ihned získává 4284 korun, zbývající polovinu, kterou vložené peníze vydělají, klient obdrží podle vyjádření Martina Techmana z České spořitelny až na konci vkladového období.

Snížení sazeb u spořícího účtu ohlásila s prvním dnem tohoto roku Raiffeisenbank , která využívá pásmové úročení (zhodnocení se pohybuje od 1,4 % při zůstatku do 100 tisíc – až po 2,5 % u milionového vkladu). Podobný systém úročení i výši sazeb má také UniCredit Bank.

Vzhledem k dalšímu očekávanému snižování úrokových sazeb centrální bankou, se budou nejspíš měnit i sazby u spořících účtů . Při vyšších vkladech se tak může vyplatit vlastnit spořící účty v několika bankách a peníze přesouvat podle nejvýhodnější nabídky na zhodnocení, podobně jako to běžně dělají klienti v zahraničí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.