« Zpět

UniCredit spadl zisk o polovinu

| 5. srpna 2009 - 10:03 | Zprávy | Účty

Čtvrtá největší tuzemská banka UniCredit snížila v 1. pololetí zisk meziročně na polovinu na 1,2 miliardy korun. Důvodem přitom není jen složitá situace na trhu, ale i loňský jednorázový výnos z prodeje Hypo stavební spořitelny. Bez jeho započtení do loňské bilance by byl pokles zisku čtvrtinový.

Banka zvýšila kvůli krizi tvorbu opravných položek na nesplácené úvěry trojnásobně.

Podle šéfa UniCredit Jiřího Kunerta si banka udržuje solidní pozici. „Situace na globálních trzích zůstává samozřejmě stále nestandardní a složitěji odhadnutelná ve svém dalším vývoji. Přesto vnímám naše pololetní výsledky pozitivně. Zvýšily se například objemy úvěrů vůči klientům, současně došlo k růstu vlastního kapitálu banky. Stále proto mohu říct, že banka byla a je na vzrůstající problémy v ekonomice dostatečně připravena,“ uvedl včera Kunert.
UniCredit Bank ve 2. čtvrtletí zvýšila opravné položky meziročně trojnásobně na 1,18 miliardy korun. Čistý výnos z úroků, poplatků a provizí 4,4 miliardy korun znamená stagnaci na úrovni před rokem. Úvěry klientům se ve srovnání se 2. čtvrtletím 2008 zvýšily o 3,1 procenta.
Banka na obtížnější situaci reagovala meziročním snížením nákladů o 7,8 procenta na 1,9 miliardy korun. Její celková aktiva se meziročně snížila o 7,5 procenta na 258 miliard korun. Vlastní kapitál banky vzrostl o 9,4 procenta, kapitálová přiměřenost pak z 10,2 na 12,4 procenta.
„Výsledky UniCredit Bank potvrzují obecné trendy v bankách: zpomalení až stagnaci výnosů a postupný nárůst nákladů rizika. Zatím banky dokáží zmírnit jejich dopad kontrolou nákladů,“ říká Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.
Hospodaření za 1. pololetí už zveřejnila Česká spořitelna, které klesl zisk o 4,4 procenta na 6,3 miliardy korun. Své opravné položky přitom meziročně zvýšila dvaapůlkrát.
Dnes svůj zisk oznámí Komerční banka a zítra ČSOB.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.