« Zpět

Účet pro cizinu: vedení v jedné až deseti měnách

| 27. října 2008 - 12:15 | Zprávy | Účty

Banky nejčastěji nabízejí možnost založit si samostatný účet v cizí měně. Podle toho, v kolika měnách obchodujete, si založíte potřebný počet účtů. Takovou možnost nabízí například Česká spořitelna. Pokud už u některé banky máte založen běžný korunový účet, můžete se setkat s tím, že vám banka nabídne možnost tzv. balíčku.

V rámci něho vám umožní mít jeden devizový účet zdarma. Ušetříte tak za poplatek za druhý účet. Takovou možnost nabízí například ČSOB, která nabízí u Exkluzívního konta eurový devizový účet zdarma.
Více běžných účtů samozřejmě znamená více administrativy a také více poplatků za vedení účtu. Ne všechny banky také nabízejí všechny měny. Účty jsou vedeny pouze v měnách, ve kterých banka obchoduje. Například Poštovní spořitelna vede účty pouze v eurech.
Druhou možností pro klienty je mít pouze jeden bankovní účet a vést ho v různých měnách podle potřeby firmy. Není zapotřebí mít pro každou měnu, ve které firma obchoduje, samostatný účet. Stačí založit jeden účet, zvolit si na něm hlavní měnu, pravděpodobně české koruny, všechny další měny jako měny vedlejší. Pokud uvažujeme, že například u Komerční banky stojí vedení každého dalšího devizového účtu 60 korun měsíčně, můžete za tři účty ušetřit 2160 korun ročně.
Možnost multiměnového účtu nabízí eKonto od Raiffeisenbank, u kterého si můžete navolit až deset měn. Víceměnový účet funguje jednoduše, stejně jako běžný korunový účet i se všemi dalšími službami a výhodami.
Všechny prostředky máte vedeny pod jedním číslem účtu, vy si pouze volíte, na které měně si právě přejete provádět změny. Pro všechny měny máte pouze jedno číslo účtu, takže například při vystavování faktur nemůže dojít k žádnému omylu. V případě, že vám přijde na účet platba ze zahraničí, účet sám pozná, o jakou se jedná měnu, a částku připíše automaticky na správnou měnu.
Další výhodou víceměnového účtu je konverze mezi jednotlivými měnami, která je v rámci jednoho účtu velmi jednoduchá a rychlá, některé banky takovou konverzi zvládnou během několika vteřin. Navíc za konverzi u eKonta neplatíte žádný poplatek, ten se běžně na trhu pohybuje okolo 1 %. Pokud byste například 2,5 mil. korun tržeb v cizí měně konvertovali na koruny, ušetřili byste za transakční poplatky přibližně 25 000 korun.
Při výběru účtu se také ptejte banky na to, zda je možná obsluha přes internetové bankovnictví. Multiměnový účet umožňuje klientovi kdykoli aktivovat další měnovou složku na jeho účtu. Začne-li tedy obchodovat v další měně, kterou ještě na účtu zavedenou nemá, aktivuje si ji pouhým kliknutím na svém účtu. Klient si vše nastavuje sám na internetu, není třeba chodit do banky a podepisovat smlouvy o využívání nových služeb. Většinou na víceměnovém účtu můžete se všemi měnami provádět stejně širokou a neomezenou škálu služeb – odesílat a přijímat peníze, zakládat trvalé příkazy, používat termínované vklady, nastavovat výpisy, sledovat pohyby apod.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.