« Zpět

Test: Platby na pobočkách vs. platby přes internet

| 14. října 2011 - 10:33 | Zprávy | Účty

Jak se bude u jednotlivých bank lišit cena, když uskutečníte pět plateb do cizí banky na pobočce, anebo - když to stejné uděláte přes internetové bankovnictví? Samozřejmou součástí bankovních služeb je v dnešní době internetové bankovnictví. Zajímaly nás dvě porovnání. 

První bylo spíše teoretické - kolik byste platili za účty bez aktivovaného internetového bankovnictví?
Druhé porovnání pak mělo ukázat náklady na pět jednorázových příkazů do jiné banky provedených buď přes internetové bankovnictví, nebo na přepážce banky.

Kolik platíme za internetové bankovnictví

První výsledek nebyl velkým překvapením: většina bank má internetové bankovnictví (dále IB) v ceně. U účtů bez poplatku za vedení, tak jak je nabízí např. mBank, Fio či Zuno, je IB zadarmo samozřejmostí. Stejně tak je tomu u balíčkových účtů s cenou zhruba nad 50 Kč.

Rozdíly v nákladech na vedení účtu bez IB a vedení s UB najdeme jenom minimálně. Příkladem je učet u Volksbank - zde se platí za IB zvlášť 49 Kč.

Stejně tak zaplatíte u Raiffeisenbank, pokud vám nechodí na účet 25.000 Kč. U eKonta extra, které je cenovou variantou pro klienty s obratem nad 20.000 Kč (ale menším než 25.000 Kč) si banka účtuje za IB 40 Kč.

Internetové bankovnictví a jeho neviditelná podpora od bank

Internet je informační a komunikační kanál, který je v dnešní době nezbytností - ani banky neváhají a čile podporují internetové bankovní transakce a tím tlačí poslední příznivce papírových příkazů, aby upouštěli od běžného chození na pobočku. A čím jiným nás vedou ke zvolení internetového bankovnictví než cenou, takže pokud budeme porovnávat náklady na platby přes internet a na pobočce, u většiny bank zjistíme, že jsou internetové platby výrazně levnější.

Ukážeme si náš modelový příklad, kde je osoba ve věku 30 let, s měsíčním obratem na účtu okolo 20 tisíc, obratem na kartě 10 tisíc korun a měsíčním zůstatkem na účtu 5 tisíc korun. Ta provádí 5 plateb do cizí banky přes internetové bankovnictví nebo přes pobočku.

Pouze u bankovních účtů, které mají poměrně dražší základní poplatky zůstane cena stejná, jedná se na příklad o Osobní účet České spořitelny (plus A a plus B), Velký tarif nabízený Air bankou nebo poměrně levný Malý tarif také od Air bank, kde jsou měsíční náklady pouhých 25 Kč.

Setkáme se ale také s účty, kde se platba na pobočce nenabízí vůbec (mKonto – mBank, Běžný účet Equa bank a účty u Zuno bank). Obecně platí, že čím méně platíme za základní vedení účtu, tím jsou dražší další náklady, takže tím pádem zaplatíme i více za platby na pobočce.

Co je tedy vhodné zvolit?

Jak postupovat, pokud chceme mít internetové bankovnictví zvolené co nejvhodněji? V současné době nám většina bank nabízí internetové bankovnictví již ve své základní nabídce, z čeho plyne, že se obvykle neliší náklady na účet s internetovým bankovnictvím a bez něho.

Výrazně se ovšem liší, pokud internetové bankovnictví k platbám využíváme a pokud ne, podstatně dražší variantou jsou platby na pobočkách, které nás vyjdou několikanásobně dráž než mnohem jednodušší zadávání plateb pomocí internetového bankovnictví.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.