« Zpět

Studentská konta: nespočet výhod zdarma

| 3. října 2008 - 11:12 | Zprávy | Účty

Mít bankovní účet je dnes prakticky nezbytné, což čím dál víc platí i pro studenty. Vlastní konto se hodí nejen pro úhradu školného nebo kolejného, ale i pro běžné platby v obchodech či za telefonování. Navíc mladým lidem se opravdu vyplatí.

Banky se perou o mladé klienty. Lákají je dokonce i na lety stíhačkou

Mít bankovní účet je dnes prakticky nezbytné, což čím dál víc platí i pro studenty.
Vlastní konto se hodí nejen pro úhradu školného nebo kolejného, ale i pro běžné platby v obchodech či za telefonování. Navíc mladým lidem se opravdu vyplatí. Banky totiž berou studenty jako značně perspektivní klienty a nabízejí jim účty, které jsou proti standardním mnohonásobně výhodnější.

Jak získat účet?

Studentské účty bývaly dříve dostupné pouze posluchačům vysokých škol. V současnosti je však již všechny velké banky na českém trhu poskytují též středoškolákům a studentům VOŠ.

Podmínkou je dosažení věku patnácti let a potvrzení o studiu. Některé finanční instituce místo něj akceptují i index nebo mezinárodní průkaz ISIC
Dále je třeba předložit občanský průkaz a druhý doklad totožnosti (cestovní pas, řidičský průkaz či rodný list).
Je-li zájemci o konto méně než osmnáct, je při jeho zakládání nutná přítomnost zákonného zástupce.
Horní věková hranice, kterou je omezena možnost využívání výhod účtu, se liší podle jednotlivých bank. Pohybuje se mezi 24 a 30 lety.

Bez poplatků

Rozdíly mezi bankami jsou i v tom, jak často vyžadují opakované předkládání potvrzení o studiu.
Třeba Česká spořitelna vyžaduje každý rok nové. U GE Money Bank je stačí ukázat po založení účtu už jen jednou, při dosažení věku 24 let.
„Studenti tvoří speciální skupinu klientů. Vzhledem k dobrému vztahu k moderním technologiím využívají především služby přímého bankovnictví, zejména pak Internet Banku,“ řekla Právu Monika Kubovcová, ředitelka produktů GE Money Bank.

V čem se podle ní liší studentské účty od „nestudentských“?

„Výhodou je jednoznačně nižší cena. U většiny bank neexistují u těchto kont poplatky za zřízení a vedení. Také internetové, mobilní, telefonní bankovnictví, platební karty nebo kontokorent jsou většinou zdarma nebo za nižší poplatek,“ uvedla Kubovcová.
Leckteré peněžní ústavy nabízejí i možnost vyměnit si standardní měsíční výpis za elektronický a nevázat se tak na žádnou poštovní adresu, což je pro mladé lidi bydlící na kolejích praktické.
Ke studentským kontům lze většinou zřídit i spořící účet, jenž nabízí lepší úrokovou sazbu a je vhodný pro ukládání větších částek. Spektrum účtů pro studenty je nebývale široké. Jejich parametry se ale i přes podobný základ mohou výrazně lišit.

Odměny pro klienty

Samozřejmostí by však měly být vždy výběry z bankomatů, výpisy z účtu a příchozí transakce zdarma. Většina bank v boji o nové klienty poskytuje účty a tyto další služby pro studenty bezplatně v očekávání, že se jim vše vrátí, až z nich budou pracující. Některé přidávají i něco navíc.
„Chceme dát mladým lidem maximum, a tak jsme se je rozhodli odměňovat za používání platební karty. Každý získá zpět na účet 0,5 % z částky, kterou utratí svou kartou u obchodníků,“ dodává Kubovcová s tím, že ti, kteří si svůj účet přijdou zřídit do 31. října 2008, získají ještě navíc MP3 přehrávač.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.