« Zpět

Stát chce sjednotit pravidla pro prodej finančních produktů

| 16. října 2009 - 9:40 | Zprávy | Účty

Stát chce sjednotit pravidla pro prodej pojistných, investičních, vkladových a úvěrových produktů. ČTK to řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob s tím, že by se měly vymezit kategorie osob, které vykonávají zprostředkování či poradenství. Tyto osoby by měly být evidovány ve společném a veřejně přístupném registru. MF se nekloní k regulaci výše provizí.


MF zřídilo počátkem roku pracovní skupinu k distribuci na finančním trhu, do které pozvalo experty z České národní banky, profesních asociací a spotřebitelských sdružení. Skupina diskutuje o návrzích, jak sjednotit podmínky pro distribuci v jednotlivých sektorech finančního trhu. "Na základě odborné diskuze je pak možné připravit návrh budoucí právní úpravy," uvedl Jakob.
Výše provizí je podle Jakoba nastavena v rámci soukromoprávních vztahů. Z pohledu ochrany spotřebitele na finančním trhu je zásadní průhlednost provizí a jednání distributorů v zájmu zákazníka, upozornil.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců (AFIZ) přehledný a vypovídající registr účastníků trhu se záznamem jejich historie vítá, stejně jako jasná pravidla pro odbornost při vstupu do odvětví, prokazování odbornosti, odpovědnost a případné sankce za její porušení. Souhlasí také se zavedením smysluplných pravidel jednání vůči klientovi podle typu poskytovaných produktů a se snahou o definici služby finančního poradenství.
Tomáš Prouza z poradenské firmy Partners považuje za nejdůležitější vymezení názvů v oboru. "Dneska se 'finančními poradci' nazývají všichni dealeři stavebního spoření a podobní vázaní prodejci, stát by ale měl jasně stanovit, kdo si jak může říkat, aby nemátl klienty," podotkl. Dále žádá jasná pravidla pro vzdělání a znalosti lidí, kteří prodávají finanční produkty. Musí podle něj existovat jednoduchý a účinný nástroj na zajištění toho, aby osoby, které jsou v kontaktu s klientem, skutečně rozuměly tomu, co činí.
Stát prý musí také jasně stanovit, jak má osoba, která je s klientem v kontaktu, jednat, jaké informace si musí zjistit a jak musí požadavky klienta zaznamenat. Tato pravidla se opět musí vztahovat na jakýkoliv způsob nabídky finančních produktů, aby byla zajištěna ochrana klienta na srovnatelné úrovni, poznamenal.
Současnou právní úpravu distribuce na finančním trhu nepovažuje MF za vyhovující, neboť každý sektor podléhá naprosto rozdílné regulaci, a to jak osob vykonávajících činnost zprostředkování či poradenství, tak pravidel pro výkon této činnosti. "Našim cílem je nastavit vyvážené a vzájemně sladěné podmínky napříč celým finančním trhem," uzavřel Jakob. Pokud půjde vše bez problému, v roce 2010 by podle MF měly být připraveny teze nové úpravy, v roce 2011 pak nová právní úprava.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.