« Zpět

Spořte u nás, úroky nesnížíme, slibují banky

| 10. listopadu 2008 - 12:07 | Zprávy | Účty

Zájem o spořicí produkty roste bez ohledu na zprávy o ekonomické krizi. I při snížení úroků budou výnosy pro konzervativní klienty bank zajímavé. Nadále stoupá zájem o uložení úspor na bankovní účty.

Zájem o spořicí produkty roste bez ohledu na zprávy o ekonomické krizi * I při snížení úroků budou výnosy pro konzervativní klienty bank zajímavé

I přes původní obavy o stabilitu českých finančních ústavů v souvislosti s problémy velkých amerických a islandských bank i nadále stoupá zájem o uložení úspor na bankovní účty.

Za tímto trendem stojí zejména pojištění vkladů, které aktuálně zajišťuje 90 procent z vložené částky do výše 25 000 eur (cca 600 tisíc korun) se schváleným záměrem zvýšit pojistné krytí na 100 procent úspor do výše 50 000 eur. Analytici předpokládají, že zájem o spořicí produkty neohrozí ani snížení úrokových sazeb na spořicích účtech, ke kterému může dojít v následujících měsících kvůli aktuální změně úrokové politiky České národní banky. "Banky úročení změní pomalu, v řádu měsíců se ale stane realitou úrok kolem 2,5 procenta. I ten bude ale stále zajímavý, protože očekáváme výrazný pokles inflace," odhaduje Aleš Müller, poradce společnosti Partners.

Standard: tři procenta

V přehledu spořicích účtů a termínovaných vkladů na českém trhu jsou zřejmé velké rozdíly mezi nejvýhodnějšími a nejhoršími nabídkami na trhu. V případě spořicího účtu dosahuje rozdíl v úročení mezi nejlepší 3,5procentní nabídkou Fio a nejslabší nabídkou GE Money Bank výše 2,5 procenta. U termínovaných účtů je situace obdobná. Nejvýhodnější úročení 4,4 procenta nabízí svým klientům na termínovaném vkladu spořitelní družstvo WPB Capital. Poštovní spořitelna klientům připisuje na tomto vkladu jen poloviční úrok.
I přes tyto dramatické rozdíly mezi nejvyšším a nejnižším úročením v přehledu HN je u spořicích účtů standardem úrok mírně převyšující tři procenta ročně. Takové úročení nabízejí ještě Raffeisenbank a Komerční banka, která však výhodný úrok omezuje pouze na vklady do 50 tisíc korun. Další prostředky už zhodnocuje pouze jedním procentem. Za více než tříprocentní úročení a bez poplatků vděčí dnes klienti mnoha bank velké reklamní kampani ING z května 2007. Ta vzbudila výrazný zájem o jednoduché spořicí účty, které bez omezení v podobě dlouhých výpovědních lhůt nebo vysokých poplatků za manipulaci s penězi nabízejí bez rizika relativně vysoké zhodnocení. Na reklamu ING a zvyšování úrokové sazby až na úroveň tří procent reagovala většina finančních ústavů působících v České republice. Nyní nabízejí jednoduché spoření s vysokým úrokem v podstatě všechny banky s výjimkou čtyř největších. Ty ve své strategii sázejí buď na konzervativní povahu svých klientů, nebo naopak na rizikovější investiční produkty. Ani jedna z bank tak v rámci svých spořicích účtů nenabízí krytí inflace, kterou odborníci pro rok 2008 odhadují na 6 procent. Takové zhodnocení žádné zabezpečené vklady nenabídnou. A to přesto, že banky lákají na různé prémiové vklady, u kterých však garantují jen malé zhodnocení a vyšší výnosy podmiňují třeba vývojem kurzů různých měn.
Vzácnou shodou mezi bankami je přitom bezplatné vedení spořicích účtů a absence sankcí za předčasné výběry. Výjimkou je ČSOB, která u svého účtu trestá předčasný výběr minimálně padesátikorunou, jinak zákazník musí na své peníze čekat sedm dní.

Termínované vklady

Ve světle podmínek kolem spořicích účtů vypadají termínované vklady téměř výhrůžně. Hned v několika bankách se zákazníkům může stát, že při výběru svých peněz v dřívějším než domluveném termínu zaplatí pokutu, která převýší slibovaný úrok. Za to, že se klienti vzdávají práva manipulovat se svými penězi přitom ani nemusejí vždy dostat vyšší úrok.
Třeba Poštovní spořitelna u svého spořicího Červeného konta nabízí o procento vyšší úrok než na ročním termínovaném vkladu. Raiffeisenbank pak na spořicím účtu připisuje klientům o půl procenta vyšší úrok než v případě ročního termínovaného vkladu. A to bez sankcí a s možností s penězi kdykoliv nakládat. "U produktů vázaných na internet je výhodné úročení běžné," říká Denisa Salátková z Poštovní spořitelny.
Radost ze zmenšení negativních vlivů inflace na úspory v rámci spořicích účtů nicméně kazí daňové zákony. Podle nich zisky z úroků na spořicích účtech a termínovaných vkladech podléhají patnáctiprocentní dani.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.