« Zpět

Spořicí účty zatím inflaci porážejí

| 10. května 2010 - 9:32 | Zprávy | Účty

Za tři roky, po které české banky aktivně nabízejí spořicí účty, klesla průměrná úroková sazba přibližně na polovinu ze tří na 1,5 procenta. Klienty ale změna běžně dostupného zhodnocení vložených prostředků nemusí příliš trápit, protože i průměrné zhodnocení kolem 1,5 procenta zatím ochrání peníze před inflací. Ta za březen dosáhla 0,7 procenta, ČNB ale předpokládá, že inflace v průběhu roku poroste až nad 2 procenta.

Úspory
zhodnocení 2 až 2,6 procenta nabízí šest bankovních domů

Otázkou také zůstává reakce bank na čtvrteční neočekávané snížení základní úrokové sazby na 0,75 procenta. Zatímco úvěry většinou na snížení základní sazby příliš nereagují, u vkladových produktů banky ke snížení sahají častěji. „Vývoj není snadné odhadnout, my ale máme nastavené pravidlo, že sazby měníme maximálně jednou za tři měsíce, své sazby tedy nejméně do 30. června nezměníme,“ komentuje Lucie Hálová z komunikačního oddělení Volksbank.
Spořící účet si můžete pořídit on-line zde
Nejvýhodnější spořicí účet na trhu bez ohledu na inflaci nabízí spořitelní družstvo Unibon. Ještě před týdnem byla nabídka Unibonu lepší, 3. května kampelička úrokovou sazbu snížila o půl procenta. Aktuální úroková sazba 2,6 procenta ročně o jednu desetinku překonalo nováčka na českém bankovním trhu – banku AXA. Ta láká nové klienty a jejich peníze do své správy na úrokovou sazbu 2,5 procenta. Alespoň dvě koruny z každé uložené stokoruny pak svým klientům za rok vyplatí ještě další čtyři finanční domy: ING, Volksbank, LBBW a Citibank .
sazby konkurují i termínovaným vkladům Úrokové sazby spořicích účtů jsou překvapivě konkurenceschopné i ve srovnání s ročními termínovanými vklady. Rozdíl v nejlepší nabídce u vkladů do výše 100 000 korun je pouhých 15 desetin procenta. Jiná situace panuje u vyšších vkladů a u vkladů na delší dobu. U pětiletého termínovaného vkladu ve výši půl milionu korun nabízí J&T banka roční zhodnocení 5 procent.
Kličky, háčky a speciální podmínky bank Samotná definice ideálního spořicího účtu je jednoduchá. Jde o finanční produkt, který nabízí konzervativní zhodnocení peněz vyhlašovanou úrokovou sazbou bez omezení možnosti výběrů a bez poplatků. Spořicích účtů, které tuto definici naplňují, je ale na trhu menšina. Všechny podmínky spořicích účtů splňuje AXA, Volksbank, ING, LBBW nebo Fio, tedy menší finanční domy.
Nejčastějšími „prohřešky“ u produktů ostatních bank je pásmové úročení a svázání spořicího účtu s běžným bankovním kontem, které je spojené s poplatky. Pásmové úročení je nevýhodné zejména v začátcích spoření – nejnižší sazby se týkají malých vkladů. Nejnižší možnou sazbou 0,1 procenta, která je stejná jako u běžných osobních účtů, úročí například GE Money Bank vložené částky do čtyřiceti tisíc korun. Pokud uložené prostředky tuto hranici přesáhnou, úročí se celá částka nadprůměrnými dvěma procenty. Naprosto stejné sazby používá i Era Červené konto poštovní spořitelny.
Opačným způsobem postupuje Komerční banka, která nabízí výhodnější úročení (1,7 %) pouze pro menší částky do 50 tisíc korun, u větších finančních objemů pak motivuje klienty ke zhodnocování vkladů jiným způsobem, například formou termínovaných vkladů nebo podílových fondů. Snaha získat klienta i pro jiné produkty je ale patrná u všech finančních ústavů. ING Konto láká klienty na vyšší zhodnocení v podílovém fondu, který cílí na zhodnocení 2 procenta nad pohyblivou mezibankovní úrokovou sazbu Euribor, to potenciálně znamená o procento vyšší zhodnocení než u spořicího účtu. Klienti ING tímto způsobem ze spoření převedli za 3 měsíce 550 milionů korun.
Pásmové úročení nemusí být pro zákazníky nevýhodné, pokud si vyberou pro ně správný produkt. Horší je to se spořicími účty, jejichž pořízení banky podmiňují vedením placeného osobního účtu. V takovém případě se totiž může stát, že náklady na vedení účtu přesáhnou výnosy ze spoření. Příkladem může být spoření Citibank, které je spojené s osobním účtem Citi Konto za 299 korun měsíčně. Při dvouprocentním úroku musí mít klient v bance uloženo téměř 200 000 korun. Ve výsledku to ale znamená, že jde spíše o službu pro stávající klienty, kterým nabízí nadprůměrné zhodnocení, než o lákadlo pro nově příchozí zákazníky.
„Citibank se v oblasti poskytování bankovních služeb orientuje spíše na movitější klientelu, Citikonto a zejména program CitiGold jsou proto nastaveny přesně dle potřeb tohoto segmentu,“ říká k tomu Branislav Cehlárik, manažer Citibank Europe pro vnější vztahy. Bonitní majitelé Citi Konta navíc mohou jeho služby včetně spoření využívat bezplatně, jen musejí bance do správy svěřit půl milionu korun.
Exoticky mezi spořicími účty působí Spořicí účet ČSOB, který počítá s výpovědní lhůtou, ta je obvyklá u termínovaných účtů.
Odborníci se shodnou, že každý člověk by měl mít k dispozici snadno dostupnou finanční rezervu, ideálně ve výši několika měsíčních platů. Aby se rezerva nestala terčem zlodějů ukrytá v matraci a neztrácela svou hodnotu kvůli inflaci, je dobrým řešením právě spořicí účet. Klienti bank se této rady drží.
„Za poslední rok si u nás lidé otevřeli přes padesát tisíc nových spořicích účtů a hodnota vložených peněz stoupla o 19,5 miliardy,“ potvrzuje růst zájmu o spoření Alexandra Gjurić, tisková mluvčí finanční skupiny ING, která před třemi lety zájem o spořicí účty vzbudila masivní reklamní kampaní s příslibem tříprocentního zhodnocení.
Nárůst vkladů hlásí i Poštovní spořitelna, a to o 34 procent, neuvádí však aktuální bilanční sumu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.