« Zpět

Spořicí účty: dnes lákavý úrok, zítra změní podmínky

| 4. května 2010 - 10:16 | Zprávy | Účty

Banky bojují o klienty, přitom se však snaží, aby nenabízely zbytečně moc. Zavádějí věrnostní bonusy, které vyplatí jen v případě, že u nich klienti vydrží a peníze neodnesou jinam. Po mBank, kerá nalákala klienty na úrok 3,5 procenta, přicházejí na trh další nabídky zajímavých spořicích účtů. V televizi se intenzivně připomíná Axa Bank, s novým produktem přichází UniCredit.


Jenže současně banky zavádějí pásmové úročení, takže na slibovaný úrok spousta klientů nedosáhne.

Půl procenta za výdrž
Tříprocentní spořicí účet u Axa Bank je vlastně 2,5procentní zhodnocení, a teprve když roční zůstatek na účtu neklesne pod 40 tisíc, vyplatí banka půlprocentní prémii. I tak má banka jedno z nejvyšších úročení, zájemci se jen hrnou.
Pořiďte si spořící účet on-line zde
Prvotní nápor, především bývalých klientů mBank, Axa zvládala velmi těžko. Čísla účtu se mnozí dočkali až po několika týdnech. Bonus banka garantuje jen do konce roku.
Podobný druh spořicího účtu s půlprocentní prémií nabízí i ČSOB, jen základní úrok je o procento nižší.
Klient musí přijít
K Osobnímu účtu UniCredit Bank získáte automaticky spořicí účet, který je úročen až 3,5 procenta. Na ten mají nárok všichni se zůstatkem nad 75 tisíc korun. Ale v momentě, kdy částka na účtu přeroste určitou, předem danou hranici, úroky spadnou na jedno procento. Pak vás pozvou do banky a nabídnou jiný druh investice (s vyšší nadějí na zisk, ale rizikovější). Když nepřijmete, přejdete do jiného pásma a můžete dál využívat úroku 3,5 procenta, dokud nepřekročíte se svými úsporami další hranici.
Rada MF DNES Na spořicím účtu si držte rezervu 3 platy
Na spořicím účtu je dobré mít finanční rezervu, která pak zvládne pokrýt nepředvídané výdaje, třeba když vás postihne delší nemoc. Vyšší obnos se lépe zhodnotí na termínovaném účtu či ve fondech.
banka, nabídka, 3,5 procenta... Kdo na hru nepřistoupí, zůstane na jednom procentu.

Dopředu se derou kampeličky
Zajímavé zhodnocení nabízejí také záložny. Například Unibon – spořitelní a úvěrové družstvo (2,60 %) či Moravský Peněžní ústav (2,60 %). U záložen však není spořicí účet zcela klasickým produktem – stanovují totiž výpovědní lhůtu.
Pozor na poplatky
Než se necháte zlanařit reklamním šotem, projděte si podrobně podmínky účtu. Spořicí účet je sice zdarma, ale ne u všech bank si ho lze založit samostatně. Tam, kde je součástí běžného účtu, počítejte s poplatky, nejméně 20 korun měsíčně. Důležitý je i způsob, jakým banka peníze úročí. Jestli má jednu sazbu bez ohledu na zůstatek, nebo zohledňuje, kolik peněz máte uloženo. To je takzvané pásmové úročení. A je jasné, že v reklamě se dozvíte vždy to nejvyšší číslo, tedy úrok „až“. Například u České spořitelny na avizovaný 3,2procentní úrok dosáhnete až ve chvíli, kdy budete mít na účtu od 250 do 300 tisíc korun. U mBank dosáhnete na 1,85procentní sazbu až u zůstatku nad 600 tisíc korun.
Pravidelnost se cení

Česká spořitelna nabízí Šikovné spoření s ročním úrokem až 3,2 procenta. Jenže takového zisku dosáhnete pouze v případě, že na účet vložíte každý měsíc minimálně tisícovku; a ještě tam kvůli pásmovému zhodnocení musíte mít alespoň čtvrt milionu.
Vyšší vklad a nižší úrok
Všude neplatí, že čím více peněz na účtu, tím je vyšší úrok. Někde se u určité výše nejvyšší sazba zase láme dolů (KB, ČS, UniCredit). Proč? Banky se snaží klienty vychovávat k tomu, aby na spořicím účtu měli jen nutnou rezervu a další prostředky raději investovali do jiných produktů. Všichni doporučují termínované vklady, které jsou nyní úročeny dost vysoko nad inflací, 4 až 5 procent ročně u vkladů na dva roky u záložen, případně investovat do podílových fondů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.