« Zpět

Spořicí státní dluhopisy budou výhodné

| 19. září 2011 - 10:00 | Zprávy | Účty

Spořicí státní dluhopisy, které si lidé budou moci koupit od 3. října, budou – obecně řečeno – výhodné. Volba, kdy se je ale vyplatí koupit namísto jiného finančního produktu, záleží ovšem na konkrétní situaci drobného investora. Ukažme to na srovnání s některými častými finančními produkty. 

Spořicí státní dluhopisy, které si lidé budou moci koupit od 3. října, budou – obecně řečeno – výhodné. Volba, kdy se je ale vyplatí koupit namísto jiného finančního produktu, záleží ovšem na konkrétní situaci drobného investora.Ukažme to na srovnání s některými častými finančními produkty.
Spořicí účty konkurentem
Jednoleté státní dluhopisy budou mít úrok 2 procenta hrubého ročně. To je vyšší úrok, než má většina spořicích účtů na trhu. Vyšší úrok má v současnosti jen Wüstenrot spořicí účet (až 2,5 % hrubého ročně) a Axa Bank (až 2,3 %). Blíže viz tabulka úroků v bankách dole.
Kouzlo nejlepších spořicích účtů je ale v tom, že peníze lze mít k dispozici v případě potřeby okamžitě.
U jednoročních státních dluhopisů to možné nebude. Peníze půjde předčasně vybrat jen ke dvěma termínům, a to ke 2. dubnu 2012 a 2. červenci 2012.
S tím, že poslední den podání požadavku na předčasné splacení je v prvním případě 28. únor a ve druhém 29. květen. Kdo tedy například ví, že peníze bude v dohledné době potřebovat, ale nezná ještě přesný okamžik, by měl pro uložení peněz zvolit spořicí účet.
V jiné situaci naopak bude třeba starší člověk, který si na ovládání mnoha spořicích účtů přes internet či telefon nemůže zvyknout. Pro něho může být vhodnější si snadno koupit v bance spořicí dluhopis.
Otázka ale také je, co se nyní stane v bankách s úroky na spořicích účtech. Mohou jít nahoru jak kvůli vyšší inflaci, tak kvůli konkurenci státních dluhopisů, což hodně může změnit pohled na výhodnost.
Termínované vklady méně výnosné
Úroky na termínovaných vkladech jsou nyní až na výjimky slabé, takže je spořicí dluhopisy s přehledem strčí do kapsy.
To platí zejména o krátkodobých termínovaných vkladech do jednoho roku, kde se úroky v lepších případech pohybují jen mírně nad jedním procentem. Jednoletý dluhopis s úrokem dvě procenta je tedy lepší volba.
I při srovnání například pětiletého termínovaného vkladu a pětiletého státního dluhopisu vycházejí dluhopisy až na výjimky lépe. Většina nejlépe úročených termínovaných vkladů má úrok jen mezi 2,5 až třemi procenty. Pouze Wüstenrot nabízí na pět let úrok až 3,40 procenta.
Nevýhodou termínovaných vkladů je, že často bývá podmiňován poměrně vysokým vkladem. Například u IQ Maxi vkladu v LBBW Bank CZ, který nabízí na pět let úrok tři procenta ročně, musí být vklad nejméně 100 tisíc korun. Spořicí státní dluhopisy lze naproti tomu nakoupit od jednoho tisíce korun.
Nová banka Zuno však nabízí u tříletého vkladu úrok 2,60 procenta bez požadavku na minimální vklad.
Stavební spoření a penzijní připojištění sjednat nejdříve
Drobný investor, který ještě nemá stavební spoření nebo penzijní připojištění, by měl prioritně dát peníze sem. Teprve má-li on a členové jeho rodiny obě tato spoření, pak je výhodné přebytek peněz dát do státních dluhopisů.
Stavební spoření a penzijní připojištění je výhodné zejména kvůli státnímu příspěvku. Například u stavebního spoření i po snížení státní podpory na maximálních dva tisíce korun činí při optimálním způsobu spoření celkové roční zhodnocení čtyři až šest procent. Navíc klient získá možnost čerpat výhodný úvěr.
Penzijní připojištění rovněž vydělává hodně. Při úložkách do 500 Kč měsíčně činí státní příspěvek až 150 Kč. Při vyšších úložkách lze daňově odečíst až 12 000 Kč, což ročně přinese úsporu na dani z příjmů 1800 Kč.
Pozor na předčasné splacení dluhopisů
Argument, že u dluhopisů je proti stavebnímu spoření možné předčasné splacení, není správný.
Stavební spoření je možno kdykoli vypovědět, pokud ovšem klient oželí státní příspěvek.
Obdobně ale i předčasné splacení pětiletých státních dluhopisů bude mít kruté následky. Úroky dluhopisů s touto splatností jsou totiž pro každý rok odlišné a každý rok se výrazně zvyšují.
Pouze předčasné splacení jednoročních dluhopisů se klienta úrokově nedotkne, protože dvouprocentní úrok mu zůstane, i když kvůli předčasnému splacení bude suma úroku nižší.
S investicemi do podílových fondů, které předem nedávají investorovi jistotu o výši jeho výnosu, nebudeme státní dluhopisy srovnávat. Také životní pojištění je třeba chápat jako zcela odlišný produkt.
Při předčasném splacení pětiletého dluhopisu se investor připraví o nejvyšší úroky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.