« Zpět

Senát schválil zvýšení garancí na bankovní vklady

| 28. listopadu 2008 - 12:33 | Zprávy | Účty

Senátoři na svém čtvrtečním zasedání schválili novelu zákona o bankách, která zvyšuje pojištění vkladů v bankách až do výše 50 tisíc euro. Dosud stát garantoval vklady jen do úrovně 25 tisíc euro. Novela zákona byla schválena všemi senátory, kteří se hlasování účastnili.

Senátoři na svém čtvrtečním zasedání schválili novelu zákona o bankách, která zvyšuje pojištění vkladů v bankách až do výše 50 tisíc euro. Dosud stát garantoval vklady jen do úrovně 25 tisíc euro.

Novela zákona byla schválena všemi senátory, kteří se hlasování účastnili.

Schválení vyšší garance na vklady v bankách odpovídá podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové trendu v Evropě i jinde ve světě.

S tím, že k navýšení pojištění vkladů byla Česká republika v podstatě donucena, souhlasil i ekonom ze společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Pokud by vklady v tuzemských bankách byly pojištěny výrazně méně než v zahraničí, měly by zahraniční banky konkurenční výhodu. "Vzhledem k tomu, že tak bude garance podle odhadů na 97 procent vkladů, jsou to podmínky srovnatelné s těmi v zemích, kde vlády nabízejí stoprocentní pojištění," uvedl Hatlapatka.

Vzhledem k tomu, že je to opatření na podporu bankovního sektoru, měly by se na něm banky podle něho podílet tak, že se jim zvýší odvody do Fondu pojištění vkladů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.