« Zpět

RAIFFEISEN INTERNATIONAL DOKONČILA AKVIZICI EBANKY

| 26. října 2006 - 9:20 | Zprávy | Účty

Akvizicí se zvýší počet klientů Raiffeisen v České republice téměř na 300 tisíc, což umožní další růst retailových obchodů. Kupní cena dosáhla 130 milionů eur. Spojení obou bank plánováno na rok 2008.


Raiffeisen International Bank-Holding AG v úterý uzavřela akvizici eBanky. Skupina získala všechny potřebné souhlasy od České národní banky i ostatních relevantních institucí v České republice i Rakousku. Kupní cena 100% podílu dosahuje 130 milionů euro. Díky této akvizici vzroste počet klientů skupiny Raiffeisen na českém trhu o 70 % na téměř 300 tisíc. Společný tržní podíl eBanky a Raiffeisenbank dosáhne podle celkových aktiv 3,3 procenta.
?Akvizicí eBanky získají naše retailové obchody silný růstový impuls. Naším cílem je rozšířit do roku 2009 počet klientů na 400 tisíc a dosáhnout 10procentního tržního podílu ve vybraných produktech,? uvedl na dnešní tiskové konferenci v Praze generální ředitel Raiffeisen International Herbert Stepic. ?Tento obchod rovněž prokazuje, že střední Evropa je pro nás velmi významným regionem, ve kterém chceme výrazně investovat,? dodal Stepic.
Český bankovní trh silně roste, v loňském roce se celková aktiva bankovního sektoru zvýšila
o 15,9 procenta. Hlavním důvodem růstu jsou přitom úvěry domácnostem, které vzrostly
o 40,7 procenta. Přesto však půjčky domácnostem tvoří pouze 12,7 procenta českého HDP, průměr v nových EU činí 14,4 procenta.
?Vidíme výrazný dlouhodobý potenciál růstu, především v oblasti půjček. Společně s eBankou budeme v daleko lepší pozici umožňující nám růst rychleji než trh,? uvedl Stepic. Podle posledního výzkumu skupiny Raiffeisen porostou půjčky domácnostem až do roku 2010 průměrným ročním tempem o 19 procent.
?S počtem zhruba 300 tisíc klientů jsme nyní dosáhli hranice, která nám umožní rozvíjet
a zavádět nové produkty a služby ještě více efektivněji při využití všech dostupných distribučních kanálů,? řekl Stepic.
Podle posledního průzkumu finančního serveru fincentrum.cz jsou eBanka a Raiffeisenbank dvě nejlepší internetové banky v České republice. Klienti obou bank rovněž patří mezi nejspokojenější se službami svého peněžního ústavu. Podle průzkumu TNS Aisa z loňského léta je se službami Raiffeisenbank spokojeno 84 % klientů, u eBanky je to 90 % klientů.
?Očekáváme, že právní a provozní fúzi obou bank dokončíme v roce 2008,? uvedl Stepic. Mezitím se zaměříme na poskytování prvních výhod pro klienty, jako je např. křížový prodej produktů, nabídka hotovostních služeb či výběrů z bankomatů pro klienty obou bank. V plánu
je rovněž rychlé propojení řízení rizik a treasury, kde budou zavedeny standardy skupiny Raiffeisen.
eBanka zahájila činnost v roce 1998, zaměřuje se především na drobné bankovnictví. Doposud byla jejím vlastníkem Česká pojišťovna ze skupiny PPF Group, vedoucí finanční skupiny v České republice a střední a východní Evropě, která obhospodařuje aktiva přesahující ke konci loňského roku 10 miliard USD. Celková aktiva eBanky ke konci června dosáhla 18 miliard korun, banka zaměstnávala 925 lidí.
Raiffeisen International doposud v České republice působila prostřednictvím Raiffeisenbank a.s. Její celková aktiva dosáhla ke konci června 79,5 miliardy korun, banka měla ke stejnému datu 50 poboček a zaměstnávala téměř 1200 pracovníků. Raiffeisen International ovládá 51 procent Raiffeisenbank a.s., zbývající podíl drží Raiffeisenlandesbank Oberösterreich (25%)
a Raiffeisenlandesbank Niederösterreich (24%). Tato akcionářská struktura zůstane zachována
i po plánované fúzi obou bank.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.