« Zpět

Raiffeisen International čelí globální krizi rekordními výsledky

| 7. srpna 2008 - 10:31 | Zprávy | Účty

Raiffeisenbank International Bank-Holding AG opět dosáhla rekordních výsledků.
Konsolidovaný zisk vzrostl o 41 procent. Celková aktiva se zvýšila o 11 procent na téměř 81 miliard eur. Počet klientů dosáhl téměř 14,4 milionu, banka zákazníky obsluhuje na 3077 pobočkách. Cíle pro rok 2008 se nemění, výše konsolidovaného zisku je plánována na jednu miliardu eur.

Konsolidovaný zisk vzrostl o 41 procent. Celková aktiva se zvýšila o 11 procent na téměř 81 miliard eur. Počet klientů dosáhl téměř 14,4 milionu, banka zákazníky obsluhuje na 3077 pobočkách. Cíle pro rok 2008 se nemění, výše konsolidovaného zisku je plánována na jednu miliardu eur.
Raiffeisenbank International Bank-Holding AG opět dosáhla rekordních výsledků.

Konsolidovaný zisk podle mezinárodních účetních standardů vzrostl v prvním pololetí o 41 procent na 566 milionů eur z předchozích 401 milionů eur. Zisk před zdaněním se zvýšil o 39 procent na 843 milionů eur. Výnosy na akcii tak vzrostly z 2,82 na 3,68 eura.

„Přes turbulence na světových kapitálových trzích jsme opět vykázali rekordní zisk. Je to jasný signál o síle našeho obchodního modelu, rekordních výsledků jsme dosáhli díky dynamickému vývoji v obchodování s klienty. Naše cíle neměníme,“ komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisen International Herbert Stepic.

„Růst ekonomiky ve střední a východní Evropě je stále dva- až třikrát vyšší než v eurozóně. Tento fakt a pozitivní vývoj našich provozních výsledků kombinovaných s nárůstem počtu klientů o téměř 700 tisíc za prvních šest měsíců roku potvrzuje mé přesvědčení, že budeme moci pokračovat v růstovém trendu,“ dodal Stepic.

Celková aktiva skupiny se od počátku roku zvýšila o téměř 11 procent na 80,7 miliardy eur. Klientské úvěry přitom vzrostly o 15,8 procenta na 56,6 miliardy, vklady klientů narostly o 7,8 procenta na 43,6 miliardy eur.

Průměrný počet pracovníků se meziročně zvýšil o 12 procent na 60.236. Nejvíce nových lidí přitom skupina nabrala v jihovýchodní Evropě, kde získala 3320 nových zaměstnanců.

Skupina na konci června obsluhovala klienty na 3077 obchodních místech, což představuje o 62 poboček více, než na konci loňského roku. K největšímu růstu pobočkové sítě došlo v jihovýchodní Evropě, především v Rumunsku a Bulharsku.

V samotném druhém čtvrtletí letošního roku vykázala skupina zisk 311 milionů euro, což je nejlepší výsledek v historii a o 57 milionů více než v 1. čtvrtletí.

Podle regionálního členění k zisku nejvíce přispěly země Společenství nezávislých států, kde skupina vytvořila zisk před zdaněním ve výši 306 milionů euro, což je meziročně o 75 procent více. Zisk v jihovýchodní Evropě vzrostl o 29 procent na 284 milionů, zisk ve střední Evropě se zvýšil o 19 procent na 253 milionů eur. Na celkových aktivech se naopak nejvíce podílí střední Evropa se 43 procenty, následují jihovýchodní Evropa s 31 procenty a země Společenství nezávislých států s 26 procenty.

Výhled a cíle na další období skupina nemění. Firemní klienti nadále přispějí k zisku roku 2008 nejvíce. V retailovém bankovnictví bude nadále pokračovat rozšiřování pobočkové sítě vedoucí k rozšíření klientské základny. Skupina bude dále rozšiřovat produktovou nabídku, především v oblasti správy aktiv a pojištění.

Cílem je v letošním roce dosažení konsolidovaného zisku zhruba jedné miliardy euro. Celková aktiva skupiny by až do roku 2010 měla ročně růst minimálně o 20 procent, k nejsilnějším růstům by mělo docházet v retailu. Návratnost kapitálu (ROE) by v roce 2010 měla být vyšší než 25 procent, poměr nákladů a výnosů C/I by měl být okolo 56 procent.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.