« Zpět

Průzkum České spořitelny: Zájem lidí o finanční osvětu je malý, pomoci mohou školy

| 13. dubna 2012 - 12:39 | Zprávy | Účty

Úroveň finanční zodpovědnosti naší populace je velmi vysoká. Lidé mají představu o tom, kolik peněz mají k dispozici  (84 % respondentů) a deklarují, že platí účty včas. Jejich zájem o oblast financí je naopak velmi nízký (skóre 17 ze 100) a mají značné rezervy i ve znalosti finančních produktů (skóre 31 ze 100). Zjistil to aktuální průzkum ČS o finančním vzdělání veřejnosti, který realizovala společnost Millward Brown.

•             celkové skóre finanční gramotnosti české populace je 35 ze 100
•             nejvyšší je úroveň finanční zodpovědnosti  - 84 % lidí má představu o tom, s kolika penězi disponuje jejich domácnost
•             pouze 43 % české populace deklaruje zájem o vzdělání v oblasti financí
•             oblasti, ve kterých by si lidé nechali poradit, jsou investice, úvěry a půjčky a hypotéky
•             Česká spořitelna s o.p.s. Terra Klub připravila vzdělávací program o financích pro ZŠ a SŠ
Úroveň finanční zodpovědnosti naší populace je velmi vysoká. Lidé mají představu o tom, kolik peněz mají k dispozici  (84 % respondentů) a deklarují, že platí účty včas. Jejich zájem o oblast financí je naopak velmi nízký (skóre 17 ze 100) a mají značné rezervy i ve znalosti finančních produktů (skóre 31 ze 100). Zjistil to aktuální průzkum ČS o finančním vzdělání veřejnosti, který realizovala společnost Millward Brown.
„Z kombinace skóre finanční zodpovědnosti a zájmu o oblast financí vyplynulo, že pokud lidé mají dostatek informací, jsou schopni se chovat finančně velmi zodpovědně. Informace však příliš nevyhledávají a zájem o finanční vzdělání mezi Čechy končí zároveň s koncem školní docházky,“ uvedla Petra Průšová, ředitelka Millward Brown ČR.
Česká spořitelna proto vyvíjí ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Terra-klub ojedinělý projekt, který má zatraktivnit výuku financí na základních a středních školách s názvem Dnešní finanční svět. Terra-klub je akreditován Ministerstvem školství pro realizaci vzdělávacích programů a již 7 let s velkým ohlasem realizuje, kromě jiných aktivit, program „Dnešní svět“ na podporu výuky řady předmětů.
„Jedním z klíčů k úspěchu finančního vzdělávání je vyvinout vhodné učební pomůcky pro žáky a systematicky pomáhat učitelům učit finanční tématiku. Pomáhat při jejím začleňování do systému výuky na konkrétních školách v rámci tzv. Školních vzdělávacích programů,“ uvedl Daniel Kozák, ředitel Terra-klubu.
Terra-klub proto za podpory České spořitelny připravuje program Dnešní finanční svět. Jedním z jeho výstupů je moderní pomůcka – přehledný velkoformátový atlas s názvem „Dnešní finanční svět“, který bude školám k dispozici již ve školním roce 2012/13 a jehož podpůrný internetový portál www.dnesni-financni-svet.cz byl spuštěný koncem března letošního roku.
V dubnu 2012 navíc startují metodické semináře Terra-klubu pro učitele základních a středních škol. Pedagogové se na nich pilotně seznámí s výukou financí za pomoci programu Dnešní finanční svět. Terra-klub po celé ČR zrealizuje 14 metodických seminářů, které budou probíhat až do konce května letošního roku.
Průzkum České spořitelny k finanční gramotnosti mezi 1002 respondenty dále potvrdil, že většina lidí má přehled o peněžní zásobě své domácnosti. V uplynulém roce přitom řešila nepříznivou finanční situaci přibližně čtvrtina respondentů a plných 40 % dotázaných nepokryje ze svých peněžních rezerv ani období tří měsíců.
Kvalitních informací je dost
Dvě třetiny lidí jsou spokojeny s množstvím kvalitních informací z oblasti financí. Navzdory tomu plných 57 % populace nevěnuje sebevzdělávání ve financích vůbec žádný čas, dalších 29 % pak maximálně 2 hodiny měsíčně. Pokud se lidé financím věnují, využívají jako zdroj informací zejména své blízké či známé. Pracovníci a letáky bank jsou na druhém a třetím místě. Z médií dominují denní tisk a internet.
Největší mezery lidé pociťují v oblasti investování, hypoték, půjček a úvěrů. Osvětu v oblasti financí potřebují zejména mladí ve věku 15 -19 let, lidé s nižším příjmem a bez vysokoškolského vzdělání. Plných 38 % respondentů však uvádí, že nepotřebuje poradit v žádné z finančních oblastí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.