« Zpět

Přípravy na prodej části ČSOB vrcholí

| 7. března 2011 - 10:26 | Zprávy | Účty

Do rozhodnutí o emisi akcií banky na pražské burze zbývají dny. Necelá polovina ČSOB by se měla na trhu objevit do konce měsíce. Napětí v bruselském sídle banky KBC dostupuje vrcholu a atmosféra mezi hlavními skupinami akcionářů houstne na nebývalou úroveň. Příčina velkého vzrušení je zřejmá, KBC dokončuje přípravu na prodej části své největší zahraniční dcery – tuzemské ČSOB.

Do rozhodnutí o emisi akcií banky na pražské burze zbývají dny. Necelá polovina ČSOB by se měla na trhu objevit do konce měsíce. Napětí v bruselském sídle banky KBC dostupuje vrcholu a atmosféra mezi hlavními skupinami akcionářů houstne na nebývalou úroveň. Příčina velkého vzrušení je zřejmá, KBC dokončuje přípravu na prodej části své největší zahraniční dcery – tuzemské ČSOB.
Podle údajů Lidových novin od velmi dobře informovaného bruselského zdroje bude klíčovým datem 15. březen. „V období mezi 11. a 15. březnem dojde k rozhodnutí, zda se akcie ČSOB prodají na burze, či nikoli. Pokud se v úterý 15. března majitelé KBC definitivně rozhodnou o prodeji části české banky, dojde k emisi akcií ČSOB ještě do konce března, maximálně v prvních dubnových dnech,“ uvedl zdroj Lidových novin. Záměr uskutečnit emisi akcií by KBC oficiálně potvrdila ve středu 16. března.
Čas tlačí Na pražskou burzu by tak přišla další větší emise akcií. KBC se podle všeho chystá na trh uvést okolo 40 procent akcií ČSOB, za které může získat podle odhadů 40 až 43 miliard korun. ČSOB tlačí do uskutečnění emise i čas. Podle evropských regulí totiž musí, pokud chce emisi akcií postavit na výsledcích hospodaření z loňského roku, vydat prospekt emitenta do konce března. Jestli to neudělá, musí počkat na výsledky za první čtvrtletí a postavit emisi na nich – což není běžné. Potenciální investoři budou mít daleko větší důvěru v nové akcie podložené hospodářskými výsledky firmy za celý kalendářní rok, a ne jen za jedno čtvrtletí.
V podobné situaci, tedy těsně před oznámením emise akcií, není ČSOB poprvé. Připravena na to byla již několikrát v uplynulém roce, vždy však emisi na poslední chvíli zastavila. KBC by si totiž nejraději ČSOB ponechala celou, neboť je jejím jednoznačně nejlepším zahraničním aktivem. Společně s K&H Bank, která je druhou největší maďarskou bankou a lídrem na maďarském trhu financování firem, patří do stále se zužující skupiny ziskových investic KBC uskutečněných od začátku milénia.
Šéfové KBC jsou si toho vědomi, ale názory majitelů této belgické banky na strategii v zahraničí se liší. Podle informací LN jedna skupina klíčových akcionářů tlačí na to, aby se KBC ze středo- a východoevropských trhů stáhla, druhá skupina naopak chce za každou cenu alespoň tato aktiva udržet. To však půjde jen stěží. KBC k prodeji tlačí nutnost splatit pomoc od vlády a Evropské komise, kterou dostala na sanaci ztrát způsobených nevhodnými investicemi do cenných papírů, jejichž hodnota se ukázala jako nulová. Do roku 2013 musí splatit pomoc ve výši sedmi miliard eur (přibližně 175 miliard korun). Z toho polovina, poskytnutá belgickou vládou, je splatná jen do konce letošního roku a banka bez toho, aby prodala svá zahraniční aktiva, půjčku splatit nemůže. KBC se svých aktiv zbavovala již v loňském roce a pokračuje v tom i letos. Například banku Centea od ní koupila Crédit Agricole Belgium za 527 milionů eur.
Je tedy více než pravděpodobné, že emise části akcií ČSOB by KBC z problémů příliš nepomohla, navíc belgická banka stále kumuluje další ztráty. Po propadu v roce 2009, kdy vytvořila ztrátu dosahující 2,5 miliardy eur, loni vydělala 1,8 miliardy eur (přibližně 45 miliard korun), nevyrovnala tedy ani ztrátu z předešlého roku.
O ČSOB je velký zájem Jak LN již dříve řekl další bruselský zdroj blízký transakci, KBC sice může zkoušet řadu možností, jak získat hotovost, ale pokud nevyjedná u vlády a v Bruselu odklad splátek, bude nakonec stejně muset ČSOB prodat celou. A zájemců se hlásí celá řada. Podle zdrojů Lidových novin se o banku loni zajímal majitel PPF Petr Kellner, podmínky sondovala Allianz a expanzi do středoevropského regionu vyhlásila také Deutsche Bank. Je tedy možné, že to s emisí akcií ČSOB dopadne stejně, jako dopadla chystaná emise akcií někdejšího českého mobilního operátora Oskar. Tehdy se jen několik hodin před oznámením o vydání akcií majitelé Oskara dohodli s gigantem Vodafone a operátor místo na burzu zamířil do rukou nového britského vlastníka.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.