« Zpět

Při krachu banky a záložny dostanete až 2,5 milionu korun

| 3. května 2010 - 9:52 | Zprávy | Účty

Dlouho dopředu předznamenaná novela zákona o bankách přinese navýšení pojištěné částky, zkrácení procesu zahájení výplat, ale i zkrácení promlčecí lhůty. V minulém týdnu prošla oběma komorami parlamentu novela zákona o bankách, která má mimo jiné vliv na budoucí podobu pojištění vkladů v bankách, záložnách a stavebních spořitelnách. 

Dlouho dopředu předznamenaná novela zákona o bankách přinese navýšení pojištěné částky, zkrácení procesu zahájení výplat, ale i zkrácení promlčecí lhůty. V minulém týdnu prošla oběma komorami parlamentu novela zákona o bankách, která má mimo jiné vliv na budoucí podobu pojištění vkladů v bankách, záložnách a stavebních spořitelnách. Momentálně čeká už pouze na podpis prezidenta a od začátku roku 2011 přinese v oblasti pojištění vkladů především tyto zásadní změny:
vklady v jedné finanční instituci budou nově pojištěny až do výše 100 000 EUR (nyní 50 000 EUR),
lhůta pro zahájení výplat náhrad pojištěných vkladů se zkrátí ze 3 měsíců na 20 pracovních dnů,
o 60 % se zvyšuje příspěvek pojištěných institucí do společného garančního fondu, který je spravován Fondem pojištění vkladů (FPV),
promlčecí lhůta bude zkrácena z 5 let na 3 roky.

Miliony rozložte do různých peněžních domů
Od roku 2008 až do konce současného roku jsou vklady u jedné finanční instituce pojištěny do výše 50 000 EUR (před tím byla částka poloviční). Jestliže máte v jedné bance např. běžný a spořicí účet, a také termínovaný vklad, pak se částky těchto vkladů sčítají. Pokud vaše úspory přesahují pojistnou hranici, pak, pokud chcete mít klid, nezbývá, než je rozložit do více finančních institucí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.