« Zpět

PPF: Stavíme hodně osobní banku

| 23. února 2011 - 10:41 | Zprávy | Účty

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera se chystá spustit v Česku banku pro drobné klienty pod značkou Airbank. Logo si PPF už nechala zaregistrovat. „Skupina PPF předpokládá, že po splnění regulatorních požadavků nabídneme občanům služby ještě letos,“ řekl mluvčí PPF Milan Tománek.

Banky
Novou banku plánuje Kellner spustit ještě v tomto roce Na trhu chce prorazit s jednoduchými službami

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera se chystá spustit v Česku banku pro drobné klienty pod značkou Airbank. Logo si PPF už nechala zaregistrovat. „Skupina PPF předpokládá, že po splnění regulatorních požadavků nabídneme občanům služby ještě letos,“ řekl mluvčí PPF Milan Tománek.
O licenci pro novou banku, o jejímž názvu poprvé informoval server iDnes.cz, ČNB požádala podle Tománka společnost Brusson patřící PPF Group N. V. Centrální banka probíhající licenční řízení nikdy nekomentuje, ale dá se předpokládat, že proces finalizuje. Brusson požádal o licenci pro Airbank vloni v létě a ČNB má na tento proces maximální lhůtu jeden rok.
Podrobnosti o fungování své nové banky PPF tají. Podle zdrojů HN blízkých vedení skupiny chce vsadit na image ústavu, za kterým stojí český kapitál a jehož službám budou rozumět i „báby Dymákové z Horní Dolní“. Lákadlem pro část lidí může být i samotné Kellnerovo jméno a jeho podnikatelské úspěchy.
Jiří Šmejc, akcionář PPF, k přípravám nové banky řekl, že v ní PPF bude využívat zkušenosti nasbírané v různých zemích a také kvalitní manažery. „Chceme postavit banku, která bude jednoduchá, srozumitelná a hlavně hodně osobní,“ uvedl Šmejc. Už nyní jsou ve vedení firmy Brusson většinou lidi, kteří pracovali dlouhodobě pro Home Credit, mimo jiné bývalý šéf tuzemského Home Creditu Emil Čomor.
Nová banka PPF pro drobné klienty má ale zpoždění. Už před rokem se ji Kellnerovi lidé chystali rozjet během loňského léta. Původně totiž mělo jít hlavně o internetovou banku, která by skupině získala jistější přístup k penězům pro byznys než na mezibankovním trhu. Příprava banky s pobočkovou sítí znamená, že PPF chce hrát důležitější roli, než dosud dávala najevo. Kellnerově skupině patří vedle splátkového Home Creditu i PPF banka, která slouží hlavně jejím aktivitám a částečně i financování měst a exportu tuzemských firem.
Tuzemským bankám, které jsou silně orientované na retail, se totiž i v krizi dařilo a také zveřejňované loňské výsledky potvrzují, že i přes potíže s neplatiči půjček stále vysoce vydělávají. Významným zdrojem zisků jsou právě služby lidem, protože Češi jsou navyklí za ně platit, což tuzemským bankám zajišťuje i v horších dobách stabilní příjem.
Bankéři z konkurenčních ústavů novou Kellnerovu aktivitu ostražitě sledují. „Je to určitě zaznamenání hodné. Kellner dělá promyšlené kroky a stojí za ním silný kapitál,“ říká Jiří Báča, ředitel firemního bankovnictví GE Money Bank a někdejší šéf mBank.
Podle analytika firmy Cyrrus Marka Hatlapatky je stavba banky na zelené louce složitá, ale PPF nevstupuje do neznámých vod. S drobnými klienty má zkušenost z bývalé eBanky, z Home Creditu a také ze své České pojišťovny. „Když uzobne část klientů velkým bankám, může získat významný podíl na trhu,“ říká Hatlapatka.
Nových hráčů na trhu se objevuje víc, ale žádný nemíří tak vysoko. Fio banka, která se z kampeličky na podzim přeměnila na klasický peněžní ústav, je stále vnímána jako internetová banka s omezenými službami a nemá za zády tak silný kapitál. Chystaná Zuno bank, patřící rakouské Raiffeisen, zase míří jen na internetové služby. Významněji prosadit se nepodařilo ani mBank. „Ukázalo se, že bez větší pobočkové sítě se na trhu prosadit nelze,“ potvrzuje Hatlapatka.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.