« Zpět

Poplatky bance spolknou ročně tisíce

| 24. října 2008 - 10:52 | Zprávy | Účty

Jediná mBank si neúčtuje poplatky, kromě výběru z bankomatu. Rozdíly v poplatcích za vedení jsou u bank až stokorunové. Alena Továrková z Jevíčka na Svitavsku už nechtěla platit více než 1000 korun ročně za poplatky své bance. "Když jsem přešla k mBank, mám na jejich běžném účtu nulové poplatky..."

* Jediná mBank si neúčtuje poplatky, kromě výběru z bankomatu * Rozdíly v poplatcích za vedení jsou u bank až stokorunové

Alena Továrková z Jevíčka na Svitavsku už nechtěla platit více než 1000 korun ročně za poplatky své bance. "Když jsem přešla k mBank, mám na jejich běžném účtu nulové poplatky. Zatímco na „zvýhodněném“ studentském účtu České spořitelny jsem na poplatcích dávala podle mého názoru docela dost," vysvětluje, proč změnila banku.

I u základních účtů jsou mezi bankami velké rozdíly, třeba v poplatcích za vedení. U mBanky nezaplatíte nic. Poštovní spořitelna si bere 216 korun ročně, Česká spořitelna 348 a Volksbank 360. Jak vyplývá z přehledu HN, nejvíce platí za vedení účtu klienti GE Money Bank. Její konto Genius stojí 79 korun měsíčně, ročně tedy 948 korun. Druhé nejdražší vedení a pomyslnou "stříbrnou pozici" zaujímá konto Pohoda, které stojí 64 korun měsíčně, 768 korun ročně.

Poplatky za transakce zvyšují rozdíly mezi účty

Při započítání poplatků za některé služby se rozdíl mezi jednotlivými účty ještě prohloubí. Třeba klientovi, který za měsíc uskuteční tyto transakce (4 výběry z vlastního bankomatu, 1 z cizího, po 1 platbě z jeho a cizí banky a 2 odchozí transakce do vlastní a 3 do cizí banky), naskočí za rok poplatky v řádech tisíců. Nejvíc ho to bude stát u GE Money Bank, která si vezme 2028 korun. Pak následuje UniCredit Bank. Ta si naúčtuje 1608 korun. Nejméně zaplatíte u mBank, která vybírá jen za výběry z bankomatu. Klient zaplatí 456 korun.
Hlavní skupina tradičních domácích bank nabízí podobné služby za podobné ceny. Tvoří hlavní proud na trhu. "Jedná se o Českou spořitelnu, Komerční banku, ČSOB a Poštovní spořitelnu. Mimo tento hlavní proud je nová mBank, která nabízí skutečně nejlepší účet z hlediska poplatků. Vše zdarma a vyšší úročení. Nevýhodou je, že banka nemá kamenné pobočky, což ji neumožňuje oslovit všechny klienty," hodnotí účty Jan Lener z poradenské firmy Broker Consulting.

Vybírejte podle toho, jak chcete konto využívat

Volba správného účtu z hlediska poplatků závisí na tom, jak často jej majitel bude využívat. "Pokud předpokládá nízkou intenzitu využívání účtu, pak je výhodnější nějaký základní program, v našem případě Postžiro Klasik," informuje mluvčí Poštovní spořitelny Denisa Salátková. Naopak, pokud klient bude konto využívat často, měl by zvolit exkluzivnější program. "Má sice vyšší měsíční poplatek za vedení, ale nákladné transakce zdarma nebo povolené přečerpání," dodává Denisa Salátková.
Třeba v GE Money Bank je u účtů Genius a Genius Active 40 korun rozdíl v poplatku za vedení, (Genius stojí 79 a Genius Active 119 korun). Ovšem pokud by klient vybral čtyřikrát měsíčně z bankomatu a na účtu by proběhla jedna příchozí a odchozí platba, rázem by se víc vyplatil účet Active.
Při rozhodování, jaký účet vybrat, vám u některých bank pomohou elektronické kalkulačky. Například nejvýhodnější konto u Volksbank si můžete propočítat pomocí poplatkové kalkulačky na www.volksbank. cz. "Na základě vložených údajů o počtu pravidelně realizovaných transakcí za měsíc klientovi doporučíme, který tarif si vybrat a kolik s jeho pomocí měsíčně ušetří," uvádí Petr Žibřid, ředitel marketingu a komunikace Volksbank CZ.
Také u ČSOB si můžete spočítat, zda se vám vyplatí více Konto nebo Aktivní konto, a to pomocí kalkulačky na www.csob.cz v sekci Účty a platby. "Výhodné je používat k výběrům hotovosti bankomaty vlastní banky. Hlavně tehdy, má-li klient sjednanou službu, kdy za výběry z vlastních bankomatů nic neplatí," radí, jak ušetřit na poplatcích, mluvčí České spořitelny Pavla Langová.
Pro bonitní klienty má speciální nabídku ČSOB. "Zákazníci, kteří s ní zhodnocují více než milion korun, mají vedení našeho nejlepšího balíčku ČSOB, Exkluzivního konta, zcela zdarma, standardní cena je 400 Kč," říká Irena Zatloukalová, mluvčí banky.
Finanční domy doporučují klientům také platit kartou v obchodech a vyhnout se tak zbytečnému vybírání hotovosti a poplatkům za použití bankomatů.

Poplatky za půjčky vás neminou

Další poplatky na klienta číhají, když se rozhodne pro spotřebitelský úvěr. Nejdříve zaplatí za poskytnutí úvěru, nejčastěji procento z jeho výše. Raiffeisenbank, mBank a Komerční banka nepožadují nic. Další v řadě je poplatek za vedení úvěru, který se pohybuje často okolo 50 korun měsíčně, ale u Raiffeisenbank třeba 99 korun.
ČSOB rozlišuje, zda jde o stálého klienta či nikoliv. "Kdo u nás má účet déle než šest měsíců, platí za správu úvěru měsíčně 30 korun, ostatní klienti 60," informuje Irena Zatloukalová. Zdarma je vedení úvěru u mBank a Komerční banky.

Za předčasné splacení trestá většina bank

Většina bank působících na českém trhu vás potrestá nejen za opožděné splátky, ale také, když dluh zaplatíte dříve nebo vložíte mimořádnou splátku.
Česká spořitelna bude chtít čtyři procenta z výše mimořádné splátky, ČSOB jedno procento. Například u prvně jmenované by klient ze své peněženky za mimořádnou splátku 30 000 korun vydal navíc 1200 korun.
Za předčasné splacení vás nebudou trestat v Unicredit Bank, Komerční bance, LBBW, mBank a u půjček uzavřených od září do prosince letošního roku také u Raiffeisenbank.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.