« Zpět

Poplatky

| 12. ledna 2010 - 11:21 | Zprávy | Účty

Vyznat se ve výpise z účtu je umění.  Víte přesně, kolik dáváte své bance navíc? Je pravda, že poplatky najdete v příslušném sazebníku, ale brodit se stovkami řádků není vůbec příjemné. Banky zpravidla uvádějí součet poplatků na konci výpisu. Setkáte se tak s pojmy má dáti, dal, na vrub, ve prospěch, kredit, debet, nebo jen plus a minus u částky. 

Vyznat se ve výpise z účtu je umění
Víte přesně, kolik dáváte své bance navíc? Je pravda, že poplatky najdete v příslušném sazebníku, ale brodit se stovkami řádků není vůbec příjemné. Banky zpravidla uvádějí součet poplatků na konci výpisu. Setkáte se tak s pojmy má dáti, dal, na vrub, ve prospěch, kredit, debet, nebo jen plus a minus u částky. Z některých výpisů se dozvíte jen celkovou částku, jinde jsou naprosto důkladní: Jak o poplatcích informují banky: * Citibank Podrobně rozepsané jednotlivé transakce. Na stejném řádku vidíte hned po odečtení momentální zůstatek. Na konci výpisu je pak výčet poplatků k jednotlivým transakcím, dají se přiřadit podle čísla.
* Česká spořitelna Na konci výpisu jsou vyčísleny poplatky. Ale například údaj za účetní položky najdete na výpise dvakrát, jednou si banka účtuje za každou položku dvě koruny, podruhé pětikorunu. Poplatky k jednotlivým platbám přiřadíte jen s dokonalou znalostí ceníku banky.
* ČSOB Poměrně přehledný výpis, na konci výčet, kolik zaplatíte za výpis, vedení účtu a všechny transakce. Součet je pak ještě podrobněji rozepsaný, takže si můžete jednoduše propočítat, kolik si banka za jednotlivé operace účtuje.
* GE Money Bank Poplatky jsou uvedeny na konci výpisu, jen poplatky za bankomat uvádí banka hned, když peníze vyberete. Poplatky jsou vyčíslené podle druhu, k jednotlivým platbám si je však musíte přiřadit sami.
* Komerční banka Poplatky nazývá odměnami za služby, laik by tedy mohl být trochu zmaten. Poplatky za výběr z bankomatu jsou u data, kdy odečítají vybranou hotovost. Ostatní poplatky za výpis, vedení účtu a jednotlivé položky najdete na konci, těžko se přiřazují k jednotlivým položkám.
* LBBW Podrobně rozepsané jednotlivé transakce, poplatek za výběr z bankomatu je u data výběru, na konci ještě podrobný sumář s popisem, kolik a za co jaký poplatek strhávají. * mBank Velmi přehledný výpis, poplatek, pokud nějaký platíte, najdete přímo u konkrétní transakce (na dalším řádku), navíc se vám po každé transakci zobrazí i momentální zůstatek.
* Poštovní spořitelna Poplatky za výběr z bankomatu či za platební kartu jsou uvedené vždy u data, kdy je banka zúčtuje, a potom na konci výpisu celková částka za vedení účtu, výpisy a transakce. Pod tím ještě výčet jednotlivých poplatků podrobně. * Raiffeisenbank Jeden z nejpřehlednějších výpisů. Všechny poplatky jsou uvedeny hned u platby, převodu, výběru (v tom samém řádku). Není třeba nic přepočítávat.
* UniCredit Bank Na konci výpisu jsou rozepsány jednotlivé poplatky. Ty, které se vztahují k jednotlivým platbám, jsou vyčísleny, leč k jednotlivým platbám je přiřadíte jen vyškrtávací metodou.
* Volksbank Poplatky jsou uvedené u jednotlivých transakcí a potom na konci je jejich souhrnný výčet s informací o poplatku za vedení účtu. Přehledné.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.