« Zpět

Policie se rychleji nabourá do účtů

| 17. prosince 2010 - 11:41 | Zprávy | Účty

Když chtěl vloni speciální finančně-analytický útvar ministerstva financí prověřit účty podnikatele Romana Janouška, musel obeslat desítky českých bank a dalších peněžních ústavů. Teprve pak úředníci zjistili, kde má vlivný známý pražského exprimátora Pavla Béma (ODS) peníze a mohli požádat banku o nahlédnutí. 

Když chtěl vloni speciální finančně-analytický útvar ministerstva financí prověřit účty podnikatele Romana Janouška, musel obeslat desítky českých bank a dalších peněžních ústavů. Teprve pak úředníci zjistili, kde má vlivný známý pražského exprimátora Pavla Béma (ODS) peníze a mohli požádat banku o nahlédnutí.
V budoucnu se má tato zdlouhavá procedura zrychlit. Alespoň to plánuje v rámci protikorupční strategie ministr vnitra Radek John (VV). Dokument, který má v nejbližší době projednat vláda, počítá se vznikem takzvaného centrálního registru účtů. Policie díky němu okamžitě zjistí, kde má podezřelý peníze. A začít ihned jednat.
„Registr účtů již v některých státech funguje a velmi se osvědčil. Ušetří se tím spoustu času,“ tvrdí šéf protikorupční jednotky Libor Vrba.
Miliony zbytečných dotazů Dosud kriminalisté musí oslovit více jak šedesát institucí. A na odpověď někdy čekají týdny. „Záleží hodně na způsobu komunikace. Někde to jde přes datovou schránku, někde musíme poslat dopis,“ upřesnil šéf finančně analytického útvaru Milan Cícer. Neúměrně dlouhé čekání pak v některých případech znamená, že podezřelý stihne peníze z účtu převést do zahraničí.
Jen v loňském roce policie a úřady poslali přes 20 milionů dotazů. Z toho 16 milionů zbytečně – instituce odpověděly, že u nich prověřovaná osoba peníze nemá.
Státní kasu a bankovní domy tyto dotazy přišly na 120 milionů korun. Registr by měl náklady snížit. „Jeho vznik a provoz bude stát desítky milionů, přesnou částku ještě neznáme. Rozhodně se ale náklady o dost sníží,“ míní Cícer. Přípravu registru má na starosti ministerstvo financí, které musí vládě do příštího června předložit technickoekonomickou analýzu, jak přesně by měl systém fungovat a jaké instituce se do registru zapojí.Banky se k němu staví kladně, nesmí to podle nich ale prolomit bankovní tajemství. „Zatím toho víme málo, ale už teď mohu říct, že nejsme proti. Počet dotazů pro nás totiž znamená velkou zátěž. Řádově jsou jich stovky denně,“ sdělil náměstek ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek. „Je ale nutné zvážit bezpečnostní aspekty. Nemůže to směřovat k prolomení bankovního tajemství. Varianta, že by bylo vidět i přímo na účet, je pro nás nepřijatelná,“ dodal.
Jak chce John vymýtit korupci Ministr John ve své protikorupční strategii ještě plánuje například zavést trestní odpovědnost firem, doteď bylo možné trestat pouze jednotlivce. Počítá také se zřízením institutu korunního svědka, který by získal beztrestnost za klíčové svědectví o závažné organizované kriminalitě. Nebo s protikorupčními testy spolehlivosti pro osoby působící ve veřejné moci.

KDO MŮŽE PROLOMIT BANKOVNÍ TAJEMSTVÍ?
* Policejní prezidium
* Inspekce policie
* Nejvyšší státní zastupitelství
* Nejvyšší soud České republiky
* Notářská komora České republiky
* Ústřední finanční a daňové ředitelství
* Česká správa sociál. zabezpečení
* Exekutorská komora
* Národní bezpečnostní úřad (NBÚ)
* Bezpečnostní informační služba (BIS)
* Úřad pro zahraniční styky a informace
* Vojenské zpravodajství České republiky
* Ministerstvo vnitra: Bezpečnostní odbor

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.